Articles

Универзитет у Крагујевцу - Факултет техничких наука - Електротехничко и рачунарско инжењерство - МАС - ТТ

Студијски програм - Електротехничко и рачунарско инжењерство

Научно поље - Техничко - технолошке науке

Научна област - Електротехничко и рачунарско инжењерство

Диплома/титула - мастер инжењер електротехнике и рачунарства

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Чачак, Универзитет у Крагујевцу - Факултет техничких наука

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.ftn.kg.ac.rs/akreditacijaFTN/index.php?sp=MAS_ERI ција о модулима - Нема модулаhttp://www.ftn.kg.ac.rs/akreditacijaFTN/index.php?sp=MAS_ERI

Мастер студијски програм Електротехничко и рачунарско инжењерство реализује се кроз четири модула: Индустријска електроенергтетика, Електроенергетски системи, Рачунарско инжењерство и Даљинско управљање, при чему је мали део наставе са заједничким изборним предметима.

Кроз изборне предмете студијског модула Индустријска електроенергтетика продубљују се и проширују специфична знања са основних академских студија из области коришћења електричне енергије, пре свега у индустрији. Студент је у могућности да бира ужестручну област у којој ће се усавршавати: од регулације електромотороних погона, виртуелне инструментације, моделовања и симулације динамичких процеса до области специјалних електричних инсталација програмирање PLC-а и вишемоторних електричних погона.

Кроз изборне предмете студијског модула Електроенергетски системи продубљују се и проширују специфична знања са основних академских студија из области електроенергетских система, нових (обновљивих) извора енергије, енергетске електронике и других. Посебна пажња је посвећена интеграцији дистрибуираних извора у дистрибутивни подсистем, примени уређаја енергетске електронике и новим принципима планирања ЕЕС-а, имајући у виду настале технолошке и структурне промене.

Кроз изборне предмете студијског модула Рачунарско инжењерство продубљују се и проширују специфична знања са основних академских студија из области рачунарства са применама, чиме се оспособљавају за бављење пословима више сложености у развоју рачунарског хардвера и софтвера као и елемената системске подршке рачунара. Посебнo се инсистира на проширивању знања из области софтверског инжењерства и развоја апликативног софтвера.

Кроз изборне предмете студијског модула Даљинско управљање продубљују се и проширују специфична знања из области дањинског мониторинга и управљања савременим системима и процесима, интелигентних сензора и напредних техника за обраду сигнала. Студент је у могућности да бира ужестручну област у којој ће се усавршавати за примену погодних софтверских алата за симулацију и моделирање савремених система и процеса којима се управља на даљину.

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Студијски програм је конципиран тако да његовим савладавањем студент стиче опште и предметно-специфичне компетенције.

Студент стиче опште способности за:

  • Интеграцију знања и критичког мишљења при решавању сложених проблема.
  • Стручно и научно утемељене анализе проблема, синтезе решења, предвиђање понашања усвојеног решења у експлоатацији, са јасном представом шта су предности и недостаци усвојеног решења.
  • вођење делова развоја, пројектовања, конструисања и експлоатације сложених система.
  • Интензивно коришћење информационо-комуникационих и других технологија.
  • Стално унапређење знања и праћење развоја светске технологије, кроз самостално праћење стручне литературе.
  • Решавања проблема у новом (сличном, непознатом) окружењу, унутар уже научне области.

Предметно-специфичне способности на модулу Индустријска електроенергетика су:

  • Детаљно познавање и разумевање области употребе електричне енергије у индустрији.
  • Могућност решавања сложенијих проблема пројектовања, уградње и испитивање електро опреме у индустрији.
  • Способност пројектовања и испитивања специјалних електричних инсталација (зградама и погонима).
  • Оспособљеност за пројектовање и одржавање регулисаних и вишемоторних погона.
  • Способност анализирања и презентације добијених резултата моделовања, пројектовања, конструисања и испитивања електро опреме и система области индустријске електроенергетике.

 Предметно-специфичне способности на модулу Електроенергетски системи су:

  • Темељно познавање и разумевање широке класе проблема у ужој научној области.
  •  Оспособљеност за учешће у развоју, пројектовању, конструисању и примени сложених електроенергетских система, или њихових делова.
  • Самостално креирање и извођење експеримената и мерења. Способност коришћења модерне истраживачке и рачунарске опреме, статистичке и друге обраде добијених резултата.
  • Утврђивање стања ВН-опреме датог типа и дефинисања потребних мера и активности да би се стање опреме довело на жељени ниво
  • Способност уочавања потребе и могућности примене нових технолошких решења, на основу резултата техно-економских анализа
  • Способност уочавања проблема и њиховог решавања када је у питању „прелазак“ са пасивне на активну дистрибутивну мрежу (сагледавање тренутног стања, дефинисање потреба и услова за реконфигурацију, утврђивање параметара нове мреже и принципа експлоатације)

Предметно-специфичне способности на модулу Рачунарско инжењерство су:

  • Коришћење техника, вештина и савремених софтверских алата у инжењерској пракси.
  • Темељно познавање и разумевање широке класе проблема у ужој научној области рачунарског инжењерства.
  • Оспособљеност за пројектовање, реализацију и примену рачунара и рачунарски базираних уређаја.
  • Способност за развој, пројектовање конструисање и примену компоненти, система и процеса на основу задатих техничких спецификација.
  • Оспособљеност за имплементацију и коришћење модерних инжењерских средстава и техника (укључујући нове компјутерске технологије) у разним областима електротехнике.

Предметно-специфичне способности на модулу Даљинско управљање су:

  • систем сложених теоријских знања о процесима и технолошким системима управљања;
  • оспособљеност за селекцију, примену, истраживање, евалуацију, иновирање и развој савремених метода даљинског управљања и надзора система и процеса;
  • специјализована знања и вештине из посебних области везаних за даљинско управљање: рачунарске технике, напредних техника за дигиталну обраду сигнала, Интернет и савремених комуникационих технологија, савремених интелигентних сензорских система и инструментације, интеракције човек-рачунар, програмирање PLC-а;
  • оспособљеност да користи сложене теорије у интерпретацији и да демонстрира практична знања и примењује их у техничком вођењу система за даљински надзор процеса, пројектовању система за даљинско управљање процесима, техничком вођењу система даљинског управљања, креирању специјализованих обука и курсева за запослене у области даљинског надзора и управљања, пројектовању и администрирању комуникационих мрежа.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

По завршетку овог мастер програма мастер инжењери су оспособљени за примену стеченог знања на ширу класу сложенијих проблема инжењерске праксе у области индустријске електроенергетике, електроенергетских система, рачунарског инжењерства и даљинског управљања у привреди, малим предузећима, државним јавним предузећима, истраживачким организацијама, образовним институцијама.

Извори података

Сајт факултета: http://www.ftn.kg.ac.rs/
Каталог студијског програма:...