Articles

Универзитет у Новом Саду - Академија уметности - Анимација и визуелни ефекти - МАС - УМ

Студијски програм - Анимација и визуелни ефекти

Научно поље - Уметност

Научна област - ДРАМСКА УМЕТНОСТ

Диплома/титула - ДРАМСКИ И АУДИОВИЗУЕЛНИ УМЕТНИК - мастер

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Академија уметности Нови Сад

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.akademija.uns.ac.rs/wp-content/uploads/doc/mas/animacija.pdfција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма

Циљеви студијског програма дипломских студија АНИМАЦИЈА И ВИЗУЕЛНИ ЕФЕКТИ -МАСТЕР
произилазе из сврхе за коју је програм сачињен. Могу се дефинисати на следећи начин:
1. Професионална оспососбљеност унутар струке. Програм дипломских студија АНИМАЦИЈА И ВИЗУЕЛНИ ЕФЕКТИ има за циљ унапређивање како уметничких тако и техничко-технолошких аспеката области анимација и визуелни ефекти. Висок ниво познавања стваралачких процеса као и завидан ниво креативно – критичке свести.
 
2. Развијање креативних способности едукацијом кроз практични и теоријски рад  и оспособљавање студента за самосталан рад у уметничкој пракси. У току двогодишњег школовања, користећи стечена знања и вештине, студенти могу водити дијалог кроз сопствени рад са значајним уметницима и појавама у прошлости, користећи се њиховим достигнућима и примењујући их у сопственом раду у контексту времена у којем живимо.
3. Функционално деловање унутар друштвено – културних институција употребом усвојених академских знања. Дипломски студијски програм АНИМАЦИЈА И ВИЗУЕЛНИ ЕФЕКТИ, оспососбљава студента да самостално спроводи и користи стечена знања у пракси заснованој на сарадњи са институцијама културе, нарочито у кинематографији, односно, тамо где су анимација и визуелни ефекти заступљени и као уметнички и као технички медиј.
4.  Развој истраживачког духа и експерименталног карактера  рада у току студирања.
Студент је након завршених дипломских студија оспособљен да самостало даље гради сопствени креативни израз, да примењује стечена знања у оквиру других уметничко стручних дисциплина и да руководи, сарађује и самостално учествује у раду са осталим блиским уметничким областима.

Наведени циљеви студијског програма АНИМАЦИЈА И ВИЗУЕЛНИ ЕФЕКТИ-МАСТЕР
 у потпуности су у складу са дефинисаним задацима и циљевима Академије уметности као једног од факултета Универзитета у Новом Саду и високошколске институције која припада Пољу уметности..


Исходи

Студијски програм АНИМАЦИЈА И ВИЗУЕЛНИ ЕФЕКТИ-МАСТЕР
 има јасно дефинисану сврху и улогу у образовном систему, доступну јавности.
Сврха студијског програма дипломских академских студија је да образује и оспособи студенте као стручњаке унутар своје струке. Овако образовани студенти могу компетентно својим даљим самосталним радом да допринесу развоју укупног простора културе и уметности а нарочито области драмске уметности којој програм припада. Такође су оспособљени да активно и самостално руководе интердисциплинарним истраживачким и уметничким тимовима и руководе у институцијама културе; у могућности су да примене теоретска знања и вештине у свом раду. Након завршеног студирања студент је оспособљен за самосталан уметнички рад, поседује основна и напредна занатска и теоретска знања из области АНИМАЦИЈА И ВИЗУЕЛНИ ЕФЕКТИ као и знања о токовима у савременој уметности у свету.
Похађањем и завршетком дипломских академских студија студијског програма АНИМАЦИЈА И ВИЗУЕЛНИ ЕФЕКТИ, студенти су акумулирали вештине и знања неопходне и за наставак студија  трећег степена.

Наведена сврха студијског програма је у потпуности у складу са дефинисаним задацима и циљевима Академије уметности као једног од факултета Универзитета у Новом Саду и високошколске институције која припада Пољу уметности.


Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Након завршеног дипломског студијског програма АНИМАЦИЈА И ВИЗУЕЛНИ ЕФЕКТИ-МАСТЕР, студенти су компетентни да:
1.    Самостално раде унутар сопствене уметничке праксе
2.    Функционално учествују у институцијама чије делатности подразумевају примену анимације и визуелних ефеката као уметничког или техничког медија.
3.    Доприносе на креативном и професионалном нивоу иституција и стручних тимова из области струке.
4.    Оспособљени су за даљи наставак студија и усавршавање

Студијски програм АНИМАЦИЈА И ВИЗУЕЛНИ ЕФЕКТИ конципиран је на бази следећих исхода учења:
- унапређено познавање историјског и теоријског корпуса развоја области анимације и визуелних ефеката као и њених савремених токова
- континуирано креирање сопственог ликовно/креативног израза и става, у комбинацији са другим медијима и кроз сложен стручно-теоретски и практични  рад          
- развијање способности за стално проширивање и трагање за новим сазнањима и решењима која укључују све истражене и неистражене могућности савремене уметности као и коришћење експерименталних метода  
- познавање сложенијег програма теорије уметности, нарочито теорије медија и теорије филма

Када је реч о предметно специфичним способностима који студенти стичу похађањем студијског програма Анимација и виз. ефекати мастер, поменимо да се, осим унапређења познавања историјског и теоријског корпуса ове уметности, инсистира на даљем унапређењу познавања традиционалних и нових техника анимације (цртање, колаж, стоп моушн, ротоскопија, пикселација, 3д анимација...), затим, основних принципа анимације и ефеката (12 принципа анимације, композитинга, 2д и 3д трекинга...), карактер анимације (основа глуме и техника нелинеарног анимирања), односно дигиталног компоновања слике. Унапређење ових вештина које се изучавају и на основним студијама врши се, најпре, кроз базичне предмете: експериментална анимација (синтеза примене различитих техника анимације), режија анимираног филма (артикулација наративне целине) и супервизија визуелних ефеката (синтеза примене различитих техника у припреми и изради визуелних ефеката).

Извори података

Сајт факултета: http://www.akademija.uns.ac.rs/
Каталог студијског програма:http://www.akademija.uns.ac.rs/master-studije/

мај 2014