Articles

Универзитет у Новом Саду - Академија уметности - Анимација и визуелни ефекти - ОАС - УМ

Студијски програм - Анимација и визуелни ефекти

Научно поље - Уметност

Научна област - ДРАМСКА УМЕТНОСТ

Диплома/титула - ДРАМСКИ И АУДИОВИЗУЕЛНИ УМЕТНИК

Ниво студија - ОАС - основне академске студије

Број ЕСПБ бодова - 240

Место где се изводи студијски програм - Академија уметности Нови Сад

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.akademija.uns.ac.rs/wp-content/uploads/doc/oas/animacija-i-vizuelni-efekti.pdf ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма

Циљеви студијског програма основних студија Анимација и визуелни ефекти произилазе из сврхе за коју је програм сачињен. Могу се дефинисати на следећи начин:

1. Професионална оспососбљеност унутар струке. Програм основних студија Анимација и визуелни ефекти има за циљ овладавање како уметничким тако и техничко-технолошким аспектима из области анимације и визуелних ефеката. Примарно је стицање систематичних знања зарад њихове примене у пракси. Висок ниво познавања техника анимације и визуелних ефеката као и завидан ниво креативно – критичке свести. Студенти се упознају са историјским развојем анимације и виз. ефеката, традиционалним и новим техникама анимације (цртање, колаж, стоп моушн, ротоскопија, пикселација, а када је реч о 3д анимацији са најзначајнијим софтверима и техникама рада у њима), затим, основним принципима анимације и ефеката (12 принципа анимације, хрома ки, 2д и 3д трекинг...), као и карактер анимацијом (глумом и техникама нелинеарног анимирања), односно дигиталним компоновањем слике.
2. Развијање креативних способности едукацијом кроз практични и теоријски рад  и оспособљавање студента за самосталан рад у уметничкој пракси. Студент у току трогодишњег школовања развија своје креативне способности негујући на тај начин ауторски приступ у реализацији идеје и теме креативног дела. Кроз организацију наставе стручних предмета се, путем предавања, вежби и индивидуалних консултација, студент оспососбљава за тимско и самостално деловање након завршених основних студија.
3. Функционално деловање унутар друштвено – културних институција употребом усвојених академских знања. Основни студијски програм Анимација и визуелни ефекти оспососбљава студента да самостално спроводи и користи стечена знања у пракси заснованој на сарадњи са институцијама културе и медија, нарочито у филмским продукцијама.
4.  Развој истраживачког духа и експерименталног карактера  рада у току студирања.
Студент је након завршених основних студија оспособљен да самостало даље гради сопствени креативни израз, да примењује стечена знања у оквиру других уметничко стручних дисциплина, и да сарађује и самостално учествује у раду са осталим блиским уметничким областима.
Наведени циљеви студијског програма Анимација и визуелни ефекти у потпуности су у складу са дефинисаним задацима и циљевима Академије уметности као једног од факултета Универзитета у Новом Саду и високошколске институције која припада Пољу уметности.


Исходи

Студијски програм Анимација и визуелни ефекти има јасно дефинисану сврху и улогу у образовном систему, доступну јавности.
Сврха овог студијског програма основних академских студија је да образује и оспособи студенте као стручњаке унутар области анимације и визуелних ефеката. Овако образовани студенти могу компетентно својим даљим самосталним радом да допринесу развоју укупног простора културе а нарочито области уметности којој програм припада. Такође су оспособљени да активно и самостално врше сарадњу  у интердисциплинарним истраживачким и уметничким тимовима, са институцијама културе, у могућности су да примене теоретска знања и вештине у свом раду. Поред тога, студент је квалификован је за наставак школовања на вишем степену академских студија (мастер студије).  
Након завршеног студирања студент је оспособљен за самосталан уметнички рад, поседује основна и напредна занатска и теоретска знања из области анимације и визуелних ефеката као и знања о токовима у савременој уметности у свету.
Наведена сврха студијског програма је у потпуности у складу са дефинисаним задацима и циљевима Академије уметности као једног од факултета Универзитета у Новом Саду и високошколске институције која припада Пољу уметности.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Након завршеног основног студијског програма Анимација и визуелни ефекти, студенти су компетентни да:
1.    Самостално раде унутар сопствене уметничке праксе
2.    Функционално учествују у институцијама чије делатности подразумевају примену анимације и визуелних ефеката.
3.    Доприносе на креативном и професионалном нивоу унутар стручних тимова из области струке.
4.    Оспособљени су за даљи наставак студија 2 степена.
Студијски програм Анимација и визуелни ефекти је конципиран на бази следећих исхода учења:
- широко познавање историјског и теоријског корпуса развоја анимација и визуелних ефеката као и њених савремених токова;
- континуирано креирање сопственог креативног израза и става, у комбинацији са другим визуелним медијима и кроз сложен стручно теоретски и практични  рад;      
- владање стручним знањима и вештинама као претпоставком сопственог креативног изражавања;
- познавање историјскога развоја анимације и визуелних ефеката и усвајање савремених принципа и метода рада у области анимације и визуелних ефеката;
- познавање теоријских поставки и историјског развоја теорије уметности, филозофије, те опште и посебне естетике.

Извори података

Сајт факултета: http://www.akademija.uns.ac.rs/
Каталог студијског програма:http://www.akademija.uns.ac.rs/osnovne-studije/

мај 2014