Articles

Универзитет у Новом Саду - Академија уметности - Вајање - МАС - УМ

Студијски програм - Вајање

Научно поље - Уметност

Научна област - ЛИКОВНА УМЕТНОСТ

Диплома/титула - Дипломирани ликовни уметник  - мастер

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Академија уметности Нови Сад

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.akademija.uns.ac.rs/wp-content/uploads/doc/mas/vajanje.pdf ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма

Циљеви студијског програма дипломских студија Вајање произилазе из сврхе за коју је програм сачињен. Могу се дефинисати на следећи начин:
1. Професионална оспососбљеност унутар струке. Програм дипломских студија Вајање има за циљ унапређивање како уметничких тако и техничко-технолошких аспеката медија вајарства. Висок ниво познавања вајарских процеса као и завидан ниво креативно – критичке свести.
 
2. Развијање креативних способности едукацијом кроз практични и теоријски рад  и оспособљавање студента за самосталан рад у уметничкој вајарској пракси. У току једногодишњег школовања, користећи стечена знања и вештине, студенти могу водити дијалог кроз сопствени рад са значајним уметницима и појавама у прошлости, користећи се њиховим достигнућима и примењујући их у сопственом раду у контексту времена у којем живимо.
3. Функционално деловање унутар друштвено – културних институција употребом усвојених академских знања. Дипломски студијски програм Вајање, оспососбљава студента да самостално спроводи и користи стечена знања у пракси заснованој на сарадњи са институцијама културе (музеји, галерије, издавачке куће, институцијама културног профила и у свим осталим практично друштвеним делатностима укојима је вајарство заступљено и као уметнички и као технички медиј).
4.  Развој истраживачког духа и експерименталног карактера  рада у току студирања.
Студент је након завршених дипломских студија оспособљен да самостало даље гради сопствени креативни израз, да примењује стечена знања у оквиру других уметничко стручних дисциплина и да руководи, сарађује и самостално учествује у раду са осталим блиским уметничким областима.

Наведени циљеви студијског програма Вајање у потпуности су у складу са дефинисаним задацима и циљевима Академије уметности као једног од факултета Универзитета у Новом Саду и високошколске институције која припада Пољу уметности..


Исходи

Сврха студијског програма Вајање, дипломских академских студија је да образује профилисане кадрове који својим истраживачким потенцијалом могу да допринесу развоју укупног културног амбијента и позицији вајарске уметности. Овако едуковани стручњаци оспособљени су за самостално деловање, у креативно-уметничком раду и институцијама културе. Усвајањем и способношћу примене теоријских знања, развијања свести о слојевитости и специфичности вајарске уметности, припремљени су за   наставни рад и у високом образовању. Усвајање савладаног студијског програма омогућава   наставак школовања на трећем степену академских студија (докторске студије). Усвојена традиционална и савремена технолошка и теоријска знања из области скулпторске праксе као и знања о токовима у савременој уметности омогућују индивидуално деловање у широком спектру облика, сарадњу у интердисциплинарним истраживачким уметничким тимовима.
Сврха студијског програма је у потпуности усклађена са дефинисаним задацима и циљевима програма Академије уметности као једног од факултета Универзитета у Новом Саду.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Након завршеног дипломског студијског програма Вајање, студенти су компетентни да:
1.    Самостално раде унутар сопствене уметничке праксе
2.    Функционално учествују у институцијама чије делатности подразумевају примену вајарства као уметничког или техничког медија.
3.    Доприносе на креативном и професионалном нивоу иституција и стручних тимова из области струке.
4.    Оспособљени су за даљи наставак студија и усавршавање

Студијски програм Вајање конципиран је на бази следећих исхода учења:
- унапређено познавање историјског и теоријског корпуса развоја ликовне уметности као и њених савремених токова
- континуирано креирање сопственог ликовно/креативног израза и става, у комбинацији са другим медијима и кроз сложен стручно
  теоретски и практични  рад          
- развијање способности за стално проширивање и трагање за новим сазнањима и решењима која укључују све истражене и неистражене могућности савремене уметности као и коришћење експерименталних метода  
- познавање сложенијег програма теорије уметности, филозофије, те опште и посебне естетике

Извори података

Сајт факултета: http://www.akademija.uns.ac.rs/
Каталог студијског програма:http://www.akademija.uns.ac.rs/master-studije/

мај 2014