Articles

Универзитет у Новом Саду - Академија уметности - Графика - МАС - УМ

Студијски програм - Графика

Научно поље - Уметност

Научна област - ЛИКОВНА УМЕТНОСТ

Диплома/титула - Мастер ликовни уметник

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Академија уметности Нови Сад

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.akademija.uns.ac.rs/wp-content/uploads/doc/mas/grafika.pdf

ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма

Циљеви студијског програма дипломских студија Графика произилазе из сврхе за коју је програм сачињен. Могу се дефинисати на следећи начин:
1. Професионална оспососбљеност унутар струке. Програм дипломских студија Графика има за циљ унапређивање како уметничких тако и техничко-технолошких аспеката медија графике. Висок ниво познавања графичких процеса као и завидан ниво креативно – критичке свести.
 
2. Развијање креативних способности едукацијом кроз практични и теоријски рад  и оспособљавање студента за самосталан рад у уметничкој графичкој пракси. У току једногодишњег школовања, користећи стечена знања и вештине, студенти могу водити дијалог кроз сопствени рад са значајним уметницима и појавама у прошлости, користећи се њиховим достигнућима и примењујући их у сопственом раду у контексту времена у којем живимо.
3. Функционално деловање унутар друштвено – културних институција употребом усвојених академских знања. Дипломски студијски програм Графика, оспососбљава студента да самостално спроводи и користи стечена знања у пракси заснованој на сарадњи са институцијама културе (музеји, галерије, издавачке куће, институцијама културног профила и у свим осталим практично друштвеним делатностима укојима је графика заступљена и као уметнички и као технички медиј).
4.  Развој истраживачког духа и експерименталног карактера  рада у току студирања.
Студент је након завршених дипломских студија оспособљен да самостало даље гради сопствени креативни израз, да примењује стечена знања у оквиру других уметничко стручних дисциплина и да руководи, сарађује и самостално учествује у раду са осталим блиским уметничким областима.

Наведени циљеви студијског програма Графика у потпуности су у складу са дефинисаним задацима и циљевима Академије уметности као једног од факултета Универзитета у Новом Саду и високошколске институције која припада Пољу уметности..
Да на крају успешно савладаног студијског програма препозна личности за наставак школовања.


Исходи

Студијски програм Графика има јасно дефинисану сврху и улогу у образовном систему доступну јавности и у складу са Законом о високом образовању и статутом високошколске установе у којој се реализује, Академије уметности у Новом Саду.
Сврха студијског програма Графика је образовање студената за будуће уметнике-графичаре.
Сврха образовања студената у уметнике графичаре се манифестује  усвајањем  знања и вештина уз које будући уметници графичари на професионалан и ваљан начин исказују своје уметничко креативно биће. Користећи многе медијске особености класичног знања у савременом контексту.,студенти истовремено током студија усвајају знања и вештине које омогућавају потенцијално могуће шире медијско изражавање,кроз низ уметничких и уметничко-стручних предмета као и примену знања из теоријских предмета а све у сврху стварања уметничког дела –рада који унапређује ову уметничку област.
 Сврха овог студијског програма је и могућност стручног деловања у ширем културном контексту па би као такви студенти који су успешно савладали студијски програм  могли да се појаве и на местима кустоса савремених галерија,руководилац ликовних програма галерија,руководилац у већим стручним атељеима, руководилац и реализатор курсева ликовног садржаја који су намењени широј категорији становништва...
Похаћањем и завршетком дипломских академских студија студијског програма Графика студенти су акумулирали вештине и знања неопходне и за наставак студија  трећег степена.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Након завршеног дипломског студијског програма Графика, студенти су компетентни да:

1.    Самостално раде унутар сопствене уметничке праксе, као ствараоци самосталног уметничког дела које излажу суду јавности на самосталним и колективним изложбама
2.    Функционално учествују у институцијама чије делатности подразумевају примену графике као уметничког или техничког медија, и као креативни руководиоци и реализатори  уметничких пројеката.
3.    Доприносе на креативном и професионалном нивоу иституција и стручних тимова из области струке. Активно у представљању и популарисању уметности графике кроз организовање изложби, округлих столова, трибина, отворених атељеа, кроз писану реч у дневној штампи као и наступима у оквиру аудиовизуелних медија.
4.    Оспособљени су за даљи наставак студија и усавршавање

Студијски програм Графика конципиран је на бази следећих исхода учења:
- унапређено познавање историјског и теоријског корпуса развоја ликовне уметности као и њених савремених токова као и целовито познавање историјско теоријског и практичног корпуса  уметности графике и њене корелације са осталим ликовним уметностима, као и степен и значај графике у улози примењене уметности кроз различите културне периоде.
- континуирано креирање сопственог ликовног/креативног израза и става, у комбинацији са другим медијима и кроз сложен стручно теоретски и практични  рад
-  Владање знањима и вештинама и њихова примена у сопственом ликовном изражавању адекватним техничко технолошким поступком у креирању личног израза
- разумевање места и улоге графичког медија у савременом контексту        
- познавање сложенијег програма теорије уметности, филозофије, те опште и посебне естетике

Извори података

Сајт факултета: http://www.akademija.uns.ac.rs/master-studije/
Каталог студијског програма: http://www.akademija.uns.ac.rs/

мај 2014

Уметност