Articles

Универзитет у Новом Саду - Академија уметности - Драматургија - МАС - УМ

Студијски програм - Драматургија

Научно поље - Уметност

Научна област - ДРАМСКА УМЕТНОСТ

Диплома/титула - Мастер ДРАМСКИ И АУДИОВИЗУЕЛНИ УМЕТНИК  ДРАМАТУРГ

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Академија уметности Нови Сад

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.akademija.uns.ac.rs/wp-content/uploads/doc/mas/dramaturgija.pdf ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма

Циљеви студијског програма дипломских студија драматургије произилазе из сврхе за коју је програм сачињен. Могу се дефинисати на следећи начин:

1. Професионална оспособљеност унутар струке. Програм дипломских студија из Драматургије има за циљ овладавање како уметничким тако и теоријским аспектима  драматургије. Примарно је стицање трајног и систематичног знања зарад њихове примене у пракси. Висок ниво познавања теоријских аспеката као и завидан ниво креативно – критичке свести.
2. Развијање креативних способности едукацијом кроз практични и теоријски рад  и оспособљавање студента за самосталан рад у уметничкој драматуршкој пракси. Студент у току школовања унапређује своје креативне способности негујући на тај начин ауторски приступ у реализацији идеје и теме креативног дела. Кроз организацију наставе стручних предмета се, путем предавања, вежби и индивидуалник консултација, студент оспососбљава за самостално деловање након завршених дипломских студија.
3. Функционално деловање унутар друштвено – културних институција употребом усвојених академских знања. Дипломски студијски програм оспособљава студента да самоставлно спроводи и користи стечена знања у пракси заснованој на сарадњи са институцијама културе (позоришта, телевизије, радио, издавачке куће,  институције културног профила, и у свим осталим практично друштвеним делатностима у којима је познавање вештина и теоријских знања из области драматургије заступљено).
4.  Развој истраживачког духа и експерименталног карактера  рада у току студирања.
Студент је након завршених дипломских студија оспособљен да самостало даље гради сопствени креативни израз, да примењује стечена знања у оквиру других уметничко стручних дисциплина, и да сарађује и самостално учествује у раду са осталим блиским уметничким областима.


Исходи

Сврха студијског програма дипломских академских студија је да образује и оспособи студенте као врхунске стручњаке унутар своје струке. Овако образовани студенти могу компетентно својим даљим самосталним радом да допринесу развоју културног аспекта и потврђују се својим вештинама и знањима кроз  медије, теорију и праксу уметничке области за коју су стекли академско звање. Такође су оспособљени да активно и самостално врше сарадњу  у интердисциплинарним истраживачким и уметничким тимовима, са институцијама културе, у могућности су да примене теоретска знања и вештине у свом раду. Поред тога, студент има изграђен однос према наставничком позиву у основном и стручном образовању и, након завршетка оваквог студијског програма, квалификован је за наставак школовања на трећем степену академских студија ( докторске академске студије).  
Након завршеног студирања студент је оспособљен за самосталан уметнички рад, поседује напредна занатска и теоретска знања из области драматургије као и знања о токовима у области савремене драмске уметности у свету.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Након завршеног дипломског студијског програма из Драматургије студенти су компетентни да:
1.    Самостално раде унутар сопствене уметничке праксе
2.    Функционално учествују у институцијама чије делатности подразумевају стручну сарадњу са лицима која су стекла практична и теоријска знања из области драматургије.
3.    Доприносе на креативном и професионалном нивоу унутар стручних тимова из области струке.
4.    Оспособљени су за даљи наставак студија.

Опис исхода учења (највише 200 речи)

Исход учења након завршених дипломских студија:

1.    Широко образовање из области креативног, теоријског, критичког и историјског аспекта драматуршке праксе.

2.    Владање стручним, практичним и теоријским знањима из ових области и развијеност аутохтоног креативног става.

3 - Познавање историјског развоја теорија и пракси и усвајање савремених принципа и метода рада у стручном позоришном образовању, од ширих психолошко-педагошких  до специфичних метода  уско везаних за курсеве креативног писања

4 - Познавање теоријских поставки и историјског развоја теорије уметности, филозофије, те опште и посебне естетике.

5 - Оспособљеност за индивидуалну професионални рад у области драматургије и стручну уметничку сарадњу.

Извори података

Сајт факултета: http://www.akademija.uns.ac.rs/
Каталог студијског програма:http://www.akademija.uns.ac.rs/master-studije/

мај 2014