Articles

Универзитет у Новом Саду - Академија уметности - Етномузикологија - МАС - УМ

Студијски програм - Етномузикологија

Научно поље - Уметност

Научна област - МУЗИЧКА УМЕТНОСТ

Диплома/титула - Мастер теоретичар уметности

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Академија уметности Нови Сад

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.akademija.uns.ac.rs/wp-content/uploads/doc/mas/etnomuzikologija.pdf  ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма

Циљеви студијског програма Етномузикологија у највећој мери проистичу из сврхе за коју је програм  конципиран. Он је превасходно усмерен ка формирању стручњака који ће моћи да се креативно баве, с једне стране, истраживањем традиционалне музике и примењеном етномузикологијом, а, с друге, наставом музичке културе у основним општеобразовним, основним музичким школама, средњим музичким или другим стручним школама, као и у гимназијама.

Програм је конципиран с циљем да омогући и подржи даљи развој индивидуалних музичко-креативних способности студената и проширено владавање вештинама неопходним за будући научно-истраживачи рад на нивоу докторских студија, савладавање методологије научног рада и коришћење одговарајућих метода приликом теренског рада.

Снимање, транскрибовање и проучавање музичко-фолклорне грађе  националних заједница са подручја Војводине, као и Србије, током дипломских (мастер) студија и њено коришћење у научно-истраживачком раду, умногоме олакшава будућим стручњацима да боље упознају и савладавају вокалне, вокално-инструменталне и инструменталне стилове извођења.
Певање и свирање традиционалне музике, не само да омогућује студентима да лакше откривају основне одлике, континуитет, промене и прожимања обреда и обичаја, фолклорних жанрова и музичког инструментарија двеју или више култура на истом географском простору, већ ће на тај начин студенти и сами афирмисати и промовисати музичко-фолклорне вредности вишенационалне и мултикултурне Војводине, као и Србије.


Исходи

Сврха студијског програма дипломских академских студија Етномузикологија  је да усвајањем одговарајућих стручних знања из комплекса сродних академско-општеобразовних, теоријско-методолошких, уметничко-стручних и стручно-апликативних  предмета образује, припреми и јасно профилише будуће стручњаке оспособљене за самостална научна истраживања у области етномузикологије.  

Професионална делатност дипломираних теоретичара уметности - мастер треба да доприноси сакупљању, снимању и систематизовању традиционалне музике, али  и откривању законитости и принципа који постоје и владају у вокалној, вокално-инструменталној и инструменталној музичкој традицији народа и националних заједница Србије, од најстаријих времена до данашњих дана. С обзиром на то да је претходно током четворогодишњих основних академских студија, потом једногодишњих дипломских академских студија, програмом главног предмета, Етномузикологија, обухваћено и певање и свирање традиционалне музике, свршени стручњаци ће бити способни да ревитализују поједине обреде и обичаје,  да оживљавају и обогаћују музичко-фолклорни живот у друштву. Они ће такође бити оспособљени да предају наставу музике у основним школама, гимназијама, средњим музичким и другим стручним школама. Дипломирани теоретичари уметности - мастер моћи ће да делују у просветно-образовним институцијама, медијским јавним сервисима, музејима и културним институцијама, као и културно-уметничким друштвима на подручју Војводине и Србије.

    Израдом завршног дипломског рада, свршени студенти етномузикологије ће бити упознати са проблематиком методологије научног рада, самосталним кабинетским и теренским истраживањима, а њихов рад ће бити заснован првенствено на елементима научног и оригиналног приступа. Завршетак дипломских академских студија – мастер представља добру основу за уписивање докторских студија.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Након завршетка овог студијског програма дипломирани теоретичар уметности - мастери стичу компетенцију да:      
             - овладају знањима, вештинама из различитих музичких дисциплина и методама научно-истраживаког рада за стручно бављење етномузикологијом;
             -  предају музичке предмете у  основним општеобразовним и основним
              и средњим музичким школама под условом да се определе за одговарајуће изборне предмете (Методика наставе музичке културе 3,  Методика наставе солфеђа 3, Школска пракса 2, ШПК-02, Школска пракса 2, ШПС-02);      
             - припремају и реализују концерте традиционалне музике у школама и
               културно-уметничким друштвима;
             - креативно учествују у одабиру репертоара, предвођењу група певача и подизању  квалитета  група певача и фолклорно-уметничких ансамбала;
             - активно учествују у представљању, ревитализацији и афирмисању
               вокалне, вокално-инструменталне и инструменталне традиционалне
               музике у ширем друштвеном окружењу;
             - раде у музејима и архивима;
             - раде у библиотекама;
- раде на програмима радија и телевизије (изабрати изборне предмете: Основи снимања   музике 1, Основи музичке продукције 1);     
             - наставе стручно усавршавање на трећем степену академских студија.

Стечена теоријска и практична знања из етномузикологије, али и музике уопште, биће добар темељ за компетентан рад у наведеним институцијама, као и за наставак школовања и продубљивања знања.
Поједини изборни, стручно-апликативни предмети (као нпр. Основи снимања музике 1) студентима омогућавају стицање основних знања и вези с радом у РТВ медијима.

Извори података

Сајт факултета: http://www.akademija.uns.ac.rs/
Каталог студијског програма:http://www.akademija.uns.ac.rs/master-studije/

мај 2014