Articles

Универзитет у Новом Саду - Академија уметности - Композиција - МАС - УМ

Студијски програм - Композиција

Научно поље - Уметност

Научна област - МУЗИЧКА УМЕТНОСТ

Диплома/титула - Мастер  композитор

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Академија уметности Нови Сад

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.akademija.uns.ac.rs/wp-content/uploads/doc/mas/kompozicija.pdf  ција о модулима - Нема модулаhttp://www.akademija.uns.ac.rs/wp-content/uploads/doc/mas/kompozicija.pdf

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма

Циљ студијског програма композиција је усавршавање студената за рад у уметничким областима, те њихово успешно стварање савременог музичког дела. Кроз усвајање корпуса традиционалних знања из студијске области композиција, као и прихватање нових искустава и инкорпорирања савремених програмских концепција,будући уметник стасава у креативну стваралачку личност.
У свом даљем радном ангажовању будући стручњак из области музичког стваралаштва  моћи ће успешно да примењује стечена знања и вештине у педагошком раду. Студијски програм је конципиран и тако да омогући и подржи даљи развој индивидуалних музичко – креативних способности кроз могућност приступа докторским студијама из ове области.
Наведени циљеви овог студијског програма су у потпуности у складу са дефинисаним задацима и циљевима Акаемије у метности и Новом Саду као једног од факултета Универзитета  у Новом Саду и високошколске институције која припада Пољу уметности.


Исходи

Сврха студијског програма мастерх мастер студија из ове области је да образује стучњаке у три смера.
У првом реду то је изграђивање стваралачке личности која ће моћи самостално да креира и оформи једно уметничко дело и да кроз своју неспутану али усмерену креативност у оквиру својух могућности и деловања обогати културни простор свог окружења.
Такође се ствара један јасно профилисани стручњак у области теорије музике који са својом стваралачко-креативном личношћу може да пренесе своја знања вештине и искуство у образовном процесу у основном и средњем општем и стручном образовању.
Усвајањем знања и вештина ове области отвара се пут ка даљем усавршавању – докторским студијама из композиције.
Наведена сврха студијског програма у потпуности је у складу са дефинисаним задацима и циљевима Академије уметности као једног од факултета Универзитета у Новом Саду и високошколске институције која припада Пољу уметности.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Апсолвирањем овог студијског преграма студенти су у потпуности оспособљени да:

- самостално креирају савремено музичко дело те својим радом активно учествују у популаризацији и презентацији уметничке музике и својим стваралаштвом дају допринос богаћењу наше музичке  сцене.
- стичу неопходну основу за даље стручно усавршавање на трећем степену академских студија
- предају све стручне музичке и музичко – теоријске предмете у основним општеобразовним и основним и средњим музичким школама (Теорија музике,Хармонија, Контрапункт,Музички облици, Увод у композицију, итд.)
- активно учствују у свим облицима уметничког ангажовања у свом друштвеном окружењу

         Студијски програм за композицију је конципиран на бази усавршавања нових знања и метода савремене композиторске праксе, уз дефинисање индивидуалних уметничких диспозиција и креативних стваралачких решења.

Извори података

Сајт факултета:  http://www.akademija.uns.ac.rs/
Каталог студијског програма:http://www.akademija.uns.ac.rs/master-studije/

мај 2014