Articles

Универзитет у Новом Саду - Академија уметности - Музикологија - ОАС - УМ

Студијски програм - Музикологија

Научно поље - Уметност

Научна област - МУЗИЧКА УМЕТНОСТ

Диплома/титула - Дипломирани теоретичар уметности

Ниво студија - ОАС - основне академске студије

Број ЕСПБ бодова - 240

Место где се изводи студијски програм - Академија уметности Нови Сад

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.akademija.uns.ac.rs/wp-content/uploads/doc/oas/muzikologija.pdf ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма

Основни циљеви овог студијског програма проистичу из сврхе за коју је програм и конципиран, те су, с тога, усмерени ка формирању стручњака који ће:
               -владати општим академским знањима која подразумева рад у  области музике,
                науке и  образовања;
               -моћи да при радном ангажовању примењују стечене практичне
                уметничко/стручне/научне вештине, као и усвојена стручно/теоријска знања из области музикологије и њој сродних дисциплина;
               -познавати и знати да примене методологију писања различитих текстова, односно методику наставе адекватну ангажману који ће обављати.
               Студијски програм је конципиран и са циљем да омогући и подржи даљи развој индивидуалних музичко/креативних/научних способности студената и проширено овладавање вештинама неопходним за будући професионални рад, односно даље усавршавање у образовању на мастер студијама.  
         Наведени циљеви студијског програма су у потпуности у складу са дефинисаним задацима и циљевима Академије уметности као једног од факултета Универзитета у Новом Саду и високошколске институције која припада  Пољу уметности.


Исходи

Сврха овог студијског програма основних академских студија је да образује јасно профилисане стручњаке чија професионална делатност треба да допринесе развоју укупног простора културе, а нарочито области музичке уметности којој програм припада.
Иако постоји озбиљно временско ограничење у савладавању вишевековне историје европске музике (4 године – 8 семестара), студентима се током студија уз помоћ допунског рада на основу доступне литературе омогућава увид у историју музике од античких времена до данас. То подразумева антички свет, средњовековну музику Западне Европе, Византије и словенског света, епохе ренесансе, барока, класицизма; разноврсну и богату музичку продукцију епохе романтизма, са националним школама и доприносом малих европских народа музичком стваралаштву; разноврсне музичке правце који су се смењивали током 20. века, укључујући развој радиофоније, електронских медија и конкурентским положајем у друштву такозване популарне и озбиљне музике. Од кандидата овог програма очекује се знање бар једног светског језика, због скромног избора литературе на српском језику. Поред теоријског стицања знања, студирања извора, опште и музичке литературе, слушног, аналитичког, а донекле и извођачког упознавања музичких дела, студенти се оспособљавају и за писање различитих жанрова текстова о музици. Током студија они стичу почетничка искуства у писању есеја, мањих научних студија, приказа књига, концерата и звучних издања. Добијају основна упутства за коришћење различитим историјским изворима (путописи, мемоарска литература, стара штампа, музичком критиком), на вежбама упознају могућности рада у архивским збиркама. Компетенције које апсолвирање студијског програма обезбеђује усмерене су ка наставном раду у основним општеобразовним школама, као и у средњим општеобразовним школама, што зависи од одабира изборних предмета у току студија. Такође, по завршетку студијског програма студент је оспособљен за рад у медијима, културним институцијама, затим за бављење научним радом, као и за наставак школовања на другом степену академских студија (дипломске академске студије - мастер). Наведена сврха студијског програма је у потпуности у складу са дефинисаним задацима и циљевима Академије уметности као једног од факултета Универзитета у Новом Саду и високошколске институције која припада  Пољу уметности.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

После завршеног студирања студент је оспособљен за:
•    самосталан рад музичког писца
•    за рад у музејима и архивима
•    за рад у библиотекама
•    за рад у општеобразовним основним и нижим музичким школама уколико се одаберу за то одговарајући изборни предмети
•    за сарадњу са научним и уметничким тимовима, институцијама културе у циљу стварања пројеката за неговање и очување уметничке музике
•    рад на радију и телевизији
•    наставак и усавршавање на мастер студијама
Овај студијски програм је конципиран на бази следећих исхода учења:
•    широко познавање историјског и теоријског корпуса развоја музичке уметности,
            као и њених савремених токова;
•    владање стручно теоријским знањима и вештинама као претпоставком сопственог
            музичко/креативнога/научног исказивања;
•    познавање теоријских поставки и историјског развоја теорије уметности, филозофије,
           те опште и посебне естетике.
•    познавање историјскога развоја педагошке праксе и усвајање савремених принципа и метода рада у стручном музичком образовању;
•    усвајање основних принципа савремене опште и посебне психологије.

Извори података

Сајт факултета: http://www.akademija.uns.ac.rs/
Каталог студијског програма:http://www.akademija.uns.ac.rs/osnovne-studije/

мај 2014