Articles

Универзитет у Новом Саду - Академија уметности - Нови ликовни медији - ОАС - УМ

Студијски програм - Нови ликовни медији

Научно поље - Уметност

Научна област - ЛИКОВНА УМЕТНОСТ

Диплома/титула - Ликовни уметник

Ниво студија - ОАС - основне академске студије

Број ЕСПБ бодова - 240

Место где се изводи студијски програм - Академија уметности Нови Сад

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.akademija.uns.ac.rs/wp-content/uploads/doc/oas/novi-likovni-mediji.pdf  ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма

Циљ овог студијског програма је оспособљавање студената за рад у новим уметничким областима, те њихово успешно укључивање у токове савремене уметничке праксе. Припремање академских стручњака за одговорно и креативно бављење наставом ликовне културе у основним и средњим школама. Циљеви студијског програма основних студија Нови ликовни медији произилазе из сврхе за коју је програм сачињен и могу се дефинисати на следећи начин:

1. Професионална оспососбљеност унутар струке. Програм основних студија Нови ликовни медији има за циљ овладавање како уметничким тако и техничко-технолошким аспектима нових ликовних медија. Примарно је стицање трајног и систематичног знања зарад њихове примене у пракси. Висок ниво познавања новомедијских процеса као и завидан ниво креативно – критичке свести.
2. Развијање креативних способности едукацијом кроз практични и теоријски рад  и оспособљавање студента за самосталан рад у уметничкој новомедијсој пракси. Студент у току четворогодишњег школовања развија своје креативне способности негујући на тај начин ауторски приступ у реализацији идеје и теме креативног дела. Кроз организацију наставе стручних предмета се, путем преадавања, вежби и индивидуалних консултација, студент оспососбљава за самостално деловање након завршених основних студија.
3. Функционално деловање унутар друштвено – културних институција употребом усвојених академских знања. Основни студијски програм Нови ликовни медији оспособљава студента да самостално спроводи и користи стечена знања у пракси заснованој на сарадњи са институцијама културе (музеји, галерије, издавачке куће,  институције културног профила, и у свим осталим практично друштвеним делатностима укојима су нови ликовни медији заступљени и као уметнички и као технички медиј).
4.  Развој истраживачког духа и експерименталног карактера  рада у току студирања.
Студент је након завршених основних студија оспособљен да самостало даље гради сопствени креативни израз, да примењује стечена знања у оквиру других уметничко стручних дисциплина, и да сарађује и самостално учествује у раду са осталим блиским уметничким областима.
5. Формирање академских стручњака за одговорно и креативно бављење наставом ликовне културе у основним и средњим школама. Основне студије делом свог програма везаног за методику ликовне културе оспособљавају студента за даљи самосталан рад у просвети, и у основном и у средњем образовању.
           Наведени циљеви студијског програма Нови ликовни медији у потпуности су у складу са дефинисаним задацима и циљевима Академије уметности као једног од факултета Универзитета у Новом Саду и високошколске институције која припада Пољу уметности.


Исходи

Студијски програм има јасно дефинисану сврху и улогу у образовном систему, доступну јавности. Студијски програм се остварује кроз усвајање нових знања, вештина и метода из савремене уметничке праксе, кроз продубљивање и усавршавање постојећих знања и вештина, дефинисање индивидуалних уметничких диспозиција, сарадњу у интердисциплинарним истраживачким и уметничким тимовима као и институцијама културе, кроз усвајање и оспособљавање за примену теоретских знања и вештина, развијање свести о слојевитости и специфичности ове наставе као и кроз дефинисање емотивног и мотивационог односа према наставничком позиву.
              Сврха студијског програма Нови ликовни медији основних академских студија је да образује и оспособи студенте као стручњаке унутар своје струке. Овако образовани студенти могу компетентно својим даљим самосталним радом да допринесу развоју укупног простора културе а нарочито области ликовне уметности којој програм припада. Такође су оспособљени да активно и самостално врше сарадњу  у интердисциплинарним истраживачким и уметничким тимовима, са институцијама културе, у могућности су да примене теоретска знања и вештине у свом раду. Поред тога, студент има изграђен однос према наставничком позиву у основном и стручном образовању и, након завршетка оваквог студијског програма, квалификован је за наставак школовања на другом степену академских студија (дипломске академске студије).  
              Након завршеног студирања студент је оспособљен за самосталан уметнички рад, поседује основна и напредна занатска и теоретска знања из области сликарства као и знања о токовима у савременој уметности у свету.
               Наведена сврха студијског програма је у потпуности у складу са дефинисаним задацима и циљевима Академије уметности као једног од факултета Универзитета у Новом Саду и високошколске институције која припада Пољу уметности.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Након завршеног основног студијског програма из нових ликовних медија студенти су компетентни да:
1.    Самостално раде унутар сопствене уметничке праксе
2.    Функционално учествују у институцијама чије делатности подразумевају употребу нових ликовних медија као уметничког или техничког медија.
3.    Доприносе на креативном и професионалном нивоу унутар стручних тимова из области струке.
4.    Оспособљени су за самостални педагошко наставни рад у основном и средњем образовању.
5.    Оспособљени су за даљи наставак студија 2. степена.

Исход учења након завршених основних студија:
1.    Широко образовање из области теоријског, техничко-технолошког, креативно-критичког и историјског аспекта новомедијске праксе.
2.    Владање стручним, теоријским знањима из ових области и развијеност аутохтоног креативног става.
3.    Овладавање педагошком праксом која је у уској вези са струком и усвајање савремених принципа рада у педагошком ликовним деловању.

Извори података

Сајт факултета: http://www.akademija.uns.ac.rs/
Каталог студијског програма: http://www.akademija.uns.ac.rs/osnovne-studije/

мај 2014