Articles

Универзитет у Новом Саду - Академија уметности - Снимање и дизајн звука - ОАС - УМ

Студијски програм - Снимање и дизајн звука

Научно поље - Уметност

Научна област - ДРАМСКА УМЕТНОСТ

Диплома/титула - ДРАМСКИ И АУДИОВИЗУЕЛНИ УМЕТНИК

Ниво студија - ОАС - основне академске студије

Број ЕСПБ бодова - 240

Место где се изводи студијски програм - Академија уметности Нови Сад

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.akademija.uns.ac.rs/wp-content/uploads/doc/oas/snimanje-i-dizajn-zvuka.pdf ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма

Студијски програм Снимање и дизајн звука (основне академске студије) је дефинисан у складу са следећим циљевима:
1.    Оспособљавање за рад са актуелним и новим технологијама, али и старијим моделима уређаја.
Иако су у питању уметничке студије, чињеница је да је посао сниматеља и дизајнера звука уско везан за технологију која се користи у раду. У том смислу можемо рећи да је практично немогуће остварити креативне потенцијале без познавања технологије и стандарда у раду. Због тога се у оквиру студијског програма доста времена посвећује проучавању принципа рада старих и нових технологија, уз посебан осврт на анализу рада уређаја, јер се аудио технологије брзо мењају и за очекивати је да ће уређаји који су актуелни у једном тренутку, бити потпуно застарели у року од свега пар година.
Због тога је важно да студенти науче да препознају опште карактеристике уређаја и законитости рада са њима, да би касније у професионалном раду могли да се носе са честим променама.

2.    Образовање у области драмских уметности и развој креативних способности..
Потребно је да студенти добију широко образовање у области драмских уметности да би могли квалитетно да комуницирају са сарадницима на студентским, а касније и професионалним пројектима.
Студент стиче образовање о свим аспектима рада у аудиовизуелним уметностима у оној мери у којој то може да му користи у даљем раду. На тај начин, студент формира и критичке ставове према аудио-визуелним делима, што је важан предуслов за квалитетан рад у професији.

3.    Етички принципи.
Рад у домену драмских уметности углавном подразумева тимски рад. Наставници, поред обучавања студената о техничким и креативним аспектима рада, такође упућују студенте у етичке принципе односа према послу и односа према колегама и сарадницима. Добра сарадња на пројекту је један од основних предуслова за успешно стварање аудио-визуелног дела.


Исходи

Студијски програм Снимање и дизајн звука је један од студијских програма на одсеку за Аудио-визуелне медије, Академије уметности, којим је употпуњено изучавање области драмских уметности јер је звук неодвојиви део сваке драмске форме било ког аудио-визуелног медија.

Дефинисањем студијског програма Снимање и дизајн звука на Академији уметности у Новом Саду створени су предуслови да се у области драмских уметности, односно звука у драмским уметностима оствари значајан напредак у следећим доменима:
- Допринос у дефинисању и имплементирању техничких стандарда.
Област аудио-технологије у свету је доживела процват у последњих двадесет година, што није адекватно испраћено у нашој земљи. То је довело до поражавајуће чињенице да уметнички производи изузетне уметничке вредности нису могли да буду представљени ван наше земље, није им било омогућено да представљају нашу земљу јер нису испуњавали основне техничке стандарде. Један од основних задатака који се остварује на студијском програму је детаљно проучавање техничких стандарда у области звука.
- Уметнички допринос:
Дизајн звука је, у уметничком и изражајном смислу веома важан део сваког драмског дела. Због тога се на студијском програму изучавају уметнички аспекти дизајна звука и могућности које дизајн звука пружа и циљу унапређења квалитета целокупног драмског дела.

Занимања сниматељ и дизајнер звука представљају креативне делатности. Сложеност стварања звучне слике у филмским, ТВ, позоришним и радиофонским делима условила је важност креативних компоненти, познавање драматургије звука, доброг слуха и осећаја за ритам.
Драмски и аудио-визуелни уметник - сниматељ и дизајнер звука има способност креативног стручњака у области снимања, обраде и репродукције звука у медијима; активно уметнички делује припремом дизајна звука, стварајући звучну слику у складу са драматуршким и стилским захтевима постављеног задатка; има проверен и однегован слух и основе музичке писмености; познавалац је карактеристика говорног апарата, музичких инструмената и њихових акустичких особина; може веома успешно да користи техничке могућности сложених аудио система и да влада новим технологијама. Другим речима, детаљно је упућен у природу аудиовизуелних изражајних средстава у оквиру филма, телевизије, радија, позоришта и музике.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Савладавањем студијског програма Снимање и дизајн звука студент стиче следеће опште способности:
1. Да анализира и детаљно унапред размотри потребе и захтеве аудио-визуелног дела у чијем стварању треба да учествује.
Да би стекао ову врсту компетенције, студент се током студија детаљно упознаје са драматургијом и изражајним средствима која се користе у аудиовизуелним делима. Уз то, упознаје се и са технолошким захтевима које је потребно испунити да би се постигли одређени резултати. Студент се, осим на предавањима и вежбама, са свим тим ситуацијама сусреће и при изради заједничких вежби студената са различитих група, па самим тим постаје сигурнији у своје знање.

2. Да стекне критички однос према резултатима сопственог рада и рада сарадника.
На предавањима и вежбама посвећује се велика пажња анализи различитих драмских дела и студентских радова, па студенти добијају прилику да формулишу и уобличе своје критичке ставове, као и да чују ставове других.

3. Да стечена знања примењује у пракси уз компетентну сарадњу са другим секторима.
Током студија, студент има могућност и обавезу да уради доста практичних радова, у облику индивидуалних и заједничких вежби.
Такав концепт рада обезбеђује да, по завршетку студија, студенти потпуно компетентно ступају у рад у пракси, јер су детаљно упознати са свим процесима који их очекују у пракси.
Поред тога, рад на заједничким вежбама, као и предавања и вежбе из предмета који нису уско-стручни обезбеђују да свршени студенти буду довољно упознати са процесом рада сарадника, што обезбеђује бoљу комуникацију и квалитетнију сарадњу међу секторима.
Студентима је омогућено изучавање енглеског језика током четири семестра  (у оквиру изборних предмета) уз посебан нагласак на терминологији која је везана за процесе рада у оквиру драмских уметности и аудио-видео технологије јер је у области драмских уметности сасвим уобичајена, чак честа комуникација са сарадницима из других земаља, а она се углавном одвија на енглеско језику.

Савладавањем студијског програма студент стиче следеће предметно-специфичне способности:
•    Детаљно познавање и разумевање области снимања и дизајна звука за филм, телевизију, позориште, радио и музику;
•    Способност за самосталан, професионални рад у сви фазама снимања и дизајна звука, у препродукцији, продукцији и постпродукцији звука у фази производње музичког или аудио-визуелног дела
•    повезива основних знања из различитих области дизајна звука и примене и евентуалним мешаним формама (позоришне представе са филмским пројекцијама, озвучавање сценских догађаја који укључују познавање области озвучавања, снимања музике и телевизијских преноса и сл.);
•    Праћења и примене новина у струци, што је са област снимања и дизајна звука од велике важности јер се актуелна технолошка средства мењају из године у годину, а мењају се и форме изражавања; компетентна употреба информационих технологија у циљу снимања и дизајна звука.

Извори података

Сајт факултета: http://www.akademija.uns.ac.rs/
Каталог студијског програма: http://www.akademija.uns.ac.rs/osnovne-studije/

мај 2014