Articles

Универзитет у Новом Саду - Академија уметности - Цртање - МАС - УМ

Студијски програм - Цртање

Научно поље - Уметност

Научна област - ЛИКОВНА УМЕТНОСТ

Диплома/титула - Дипломирани ликовни уметник  - мастер

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Академија уметности Нови Сад

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.akademija.uns.ac.rs/wp-content/uploads/doc/mas/crtanje.pdfција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма

Студијски програм дипломске – мастер студије Цртање има јасно дефинисане циљеве и то:
-преношење уметничких знања и вештина
-развој и унапређење уметничког стваралаштва из уметничке области Цртање са технологијом
-обезбеђивање стручног и уметничког подмлатка.
-пружање могућности најбољим студентима  да уз помоћ свог ментора, кроз индивидуалан, креативан рад, стекну високо образовање трећег степена и да се образују
-праћење развоја савремене уметничке сцене и укључивање нових сазнања у наставне садржаје.
Основни циљ студијског програма за дипломске – мастер студије Цртање је да  надогради стечено знање најбољих студената који су завршили основне студије, обогати и подстакне њихову креативну  личност за обављање свих радњи неопходних за самостални креативни рад у уметничкој пракси и квалитативан и посвећен  педагошки ангажман у основним и средњим школама, академијама и факултетима, као и да на крају успешно савладаног дипломског- мастер студијског програма препозна личности за наставак школовања.
Циљеви реализације  програма за дипломске – мастер студије Цртање су да  студентима кроз предавања и вежбе,  надогради и упрепреди већ стечена  знања и подстакне у сазревању и стварању  креативне уметничке личности и њено суштинско ликовно изражавање.
Користећи стечена знања и вештине студенти могу водити дијалог са значајним уметницима и појавама у прошлости и садашњости и користећи се њиховим достигнућима,примењујући их у сопственом уметничком изразу,инкорпорирати их и применити у својој уметничкој и педагошкој пракси.
Циљеви студијског програма дипломских студија Цртање произилазе из сврхе за коју је програм сачињен. Могу се дефинисати на следећи начин:
1. Професионална оспососбљеност унутар струке. Програм дипломских студија Цртање има за циљ унапређивање како уметничких тако и техничко-технолошких аспеката медија сликарства. Висок ниво познавања цртачких процеса као и завидан ниво креативно – критичке свести.
 
2. Развијање креативних способности едукацијом кроз практични и теоријски рад  и оспособљавање студента за самосталан рад у уметничкој цртачкој пракси. У току једногодишњег школовања, користећи стечена знања и вештине, студенти могу водити дијалог кроз сопствени рад са значајним уметницима и појавама у прошлости, користећи се њиховим достигнућима и примењујући их у сопственом раду у контексту времена у којем живимо.
3. Функционално деловање унутар друштвено – културних институција употребом усвојених академских знања. Дипломски студијски програм Цртање, оспососбљава студента да самостално спроводи и користи стечена знања у пракси заснованој на сарадњи са институцијама културе (музеји, галерије, издавачке куће, институцијама културног профила и у свим осталим практично друштвеним делатностима у којима је цртање заступљено и као уметнички и као технички медиј).
4.  Развој истраживачког духа и експерименталног карактера  рада у току студирања.
Студент је након завршених дипломских студија оспособљен да самостало даље гради сопствени креативни израз, да примењује стечена знања у оквиру других уметничко стручних дисциплина и да руководи, сарађује и самостално учествује у раду са осталим блиским уметничким областима.

Наведени циљеви студијског програма Цртање, у потпуности су у складу са дефинисаним задацима и циљевима Академије уметности као једног од факултета Универзитета у Новом Саду и високошколске институције која припада Пољу уметности..


Исходи

Студијски програм дипломских – мастер студија Цртање има јасно дефинисану сврху и улогу у образовном систему доступну јавности и у складу са Законом о високом образовању и статутом високошколске установе у којој се реализује, Академије уметности у Новом Саду.

Сврха студијског програма  дипломских – мастер студија Цртање је образовање и оспособљавање студента, кроз практичан и теоретски рад, за самосталан уметнички рад и за рад  у ликовној педагогији као и у установама културе.

Сврха овог студијског програма је и да студенту, након завршених  четворогодишњих основних студија, завршених са високом оценом,   омогући додатно усавршавање и истраживање у уметничком раду.
 
 Студент мастер студија по завршетку студија, постаје високо компентентан стручњак у пракси и теорији дисциплине цртежа и сродним ликовним дисциплинама, способан да се бави уметничким стваралаштвом. Он поседује и  проширена знања о токовима уметности у земљи и свету, влада методологијом истраживачког рада, руководи интердисциплинарним истраживачким и уметничким тимовима, руководи у институцијама културе, предаје на високим школама, академијама и факултетима.

Похађањем и стицањем дипломе мастера на дипломским мастер студијама цртање са технологијом стиче могућност за наставак докторских студија. (трећи степен).

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Савладавањем студијског програма за дипломске – мастер студије Цртање, студенти стичу следеће компетенције:
-предавачи предмета ликовне културе у основним школама општеобразовног типа
-предавачи предмета ликовна култура у средњим школама општеобразовног типа
-предавачи на високим школама, академијама и факултетима.
-ствараоци самосталног уметничког дела које излажу суду јавности на самосталним и колективним изложбама у земљи ипредставници своје земље изложбама у иностранству.
- реализатори једног дела уметничких пројеката у мањим и већим уметничким атељеима.
-активни у представљању и популарисању уметности цртања кроз организовање изложби, округлих столова, трибина, отворених атељеа, кроз писану реч у дневној штампи као и наступима у оквиру аудиовизуелних медија у земљи и иностранству.

Исход савладавања студијског програма дипломских – мастер студија Цртање је:
 
Након завршеног мастер студија студент је оспособљен за самосталан уметнички рад.Он поседује целовито познавање развоја цртања од Алтамире до данас, као и проширена знања о токовима уметности цртања у савременој уметности.
Он има развијен истраживачки однос наспрам кретања у уметничким токовима, уме да их препозна и дефинише и поседује способност да свој уметнички рад одмерава и анализира у односу на њих. На тај начин налази и препознаје своју улогу у савременој уметности данашњице.
После завршених дипломских – мастер студија Цртање, студент поседује практична и теоретска знања из области цртежа, влада методологијом истраживачког рада, руководи у културним институцијама, уметничким и интердисциплинарним тимовима. Такође, студент мастер студија поседује широко познавање историјско педагошких ликовних теорија, педагошке ликовне праксе и усвајања савремених принципаи метода у раду основним, средњим и вишим школама, академијама и факултетима.

Извори података

Сајт факултета: http://www.akademija.uns.ac.rs/
Каталог студијског програма:http://www.akademija.uns.ac.rs/master-studije/

мај 2014