Научно поље - Техничко - технолшке науке
Научна област - ...
Диплома/титула - Мастер инжењер пољопривреде
Ниво студија - МАС - мастер академске студије
Број ЕСПБ бодова - 60
Место где се изводи студијски програм - Пољопривредни факултет у Новом Саду
Линк ка списку предмета - http://polj.uns.ac.rs/Files/Akreditacija/Diplomske_akademske_studije/02_GAJENJE_VOCAKA_I_VINOVE_LOZE.pdf ција о модулима - Нема модула
Циљеви студијског програма
Циљеви студијског програма су образовање и оспособљавање студената за стручни и
научни рад у области воћарства и виноградарства. Студенти треба да стекну савремена и уже
специјализована сазнања о врстама и сортама воћака и винове лозе, производњи
репродукционог садног материјала, органогенези воћака и винове лозе, и пројектовању
воћних и лозних засада. Такође треба да савладају принципе и методе оплемењивања воћака,
сортне агротехнике и еколошке производње воћа, грожђа и вина.
По завршетку студија студијског програма Гајење воћака и винове лозе биће
формирани стручњаци способни за даљи развој и примену савремених научних достигнућа
из области воћарства или виноградарства како у пракси тако и у научно истраживачком и
образовном раду.
Исходи
Сврха студијског програма је образовање студената за професију мастер инжењера
воћарства и виноградарства у складу са потребама и развојем друштва и савремених
тенденција науке. Студијски програм је конципиран да образује високо компетентне
стручњаке са знањима и вештинама која омогућавају реализацију воћарско виноградарских
пројеката, производњу и комерцијализацију садног материјала, подизање воћњака и
винограда, конвенционалан и неконвенционалан приступ оплемењивању воћних врста и
винове лозе, и заштиту животне средине.
Сврха студијског програма је да се образовање младих стручњака подигне на научни
ниво и да стеченим знањима мастер инжењери пољопривреде постају оспособљени за даље
образовање као и да поседују компетентност у националним, европским и светским
оквирима.
Исход овог процеса студирања је стручњак са академским образовањем који поседује
значајно проширена, продубљена и савременија знања из области воћарства или
виноградарства, у односу на знање стечено на основним академским студијама. То знање
представљаће основу за оргиналност у развијању и примени идеја, као и знање неопходно за
разумевање научне основе из области воћарства или виноградарства.
Стечено знање студенту мастер академских студија обезбеђује стручност за рад у
научно истраживачким центрима, институтима и факултетима, средњим школама,
одговарајућим државним институцијама (министарство, инспекције), у области
ботехнологије, воћарско виноградарске производње.
По завршетку студија, студенти на овом нивоу образовања имају следеће способности
(вештине), односно компетенције:
- способност разумевања и решавања проблема у различитим ситуацијама које
проистичу током рада везаног за научне области воћарство и виноградарство
- способност примене свога знања, разумевања и способности за решавање проблема у
новом или непознатом окружењу у ширим или мултидисциплинарним контекстима
повезаним са техничко-технолошким пољем.
- способност интеграције знања у решавању сложене проблематике,
- способност логичког расуђивања на основу доступних информација, формулисања
сопственог мишљења, претпоставки и извођења закључака
- способност пласирања и публиковања различитих научних и стручних информација,
давање мишљења и размењивање идеја
- способност примене стечених фундаменталних знања из биотехнолошких и сродних
природних наука
- способност за самостални и тимски истраживачки рад
- способност планирања и извођења експеримената
- способност за научно засновану интерпретацију експерименталних података
- способност ефикасне научне комуникације
- способност руковођења истраживачким тимовима и организацијама
- формирање става о неопходности перманентног усавршавања
Сајт факултета: http://polj.uns.ac.rs/
Каталог студијског програма:http://polj.uns.ac.rs/Srpski/akreditacija_fakulteta.html
мај 2014