Articles

Универзитет у Новом Саду - Природно-математички факултет - Дипломирани туризмолог - ОАС - ПМ

Студијски програм - Дипломирани туризмолог

Научно поље - Природно - математичке науке

Научна област - ТУРИЗАМ

Диплома/титула - Дипломирани туризмолог

Ниво студија - ОАС - основне академске студије

Број ЕСПБ бодова - 240

Место где се изводи студијски програм - Природно математички факултет у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.pmf.uns.ac.rs/studije/studijski_programi/geografija__turizam_i_hotelijerstvo/osnovne_akademske_studije_diplomirani_turizmolog  ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

ЦИЉЕВИ СТУДИЈСКОГ ПРОГРАМА
 
Циљ студијског програма основних академских студија Дипломирани туризмолог је да образује кадрове из области туризма и његових сродних делатности, као што су хотелијерство, гастрономија и ловни туризам, који ће истовремено стећи низ маркетиншких, менаџерских и других знања и вештина из поменутих области, а од значаја за рад у основним секторима туристичке делатности. Студијски програм има за циљ да пружи мултидисциплинарно образовање у теорији и пракси  и да на тај начин обезбеди потребну стручну компетенцију за обављање широког спектра активности из области туризма и угоститељства. Прецизније речено, циљ овог студијског програма јесте школовање кадрова који ће бити запослени унутар предузећа из области туристичке, хотелијерске и шире угоститељске делатности, као и у ловиштима и агенцијама које се баве ловним туризмом као основном врстом делатности, бавити се пословима валоризације туристичких ресурса, развоја нових туристичких производа на основу истраживања тржишта, као и планирањем структурног и функционалног аспекта туристичке дестинације. Студијски програм основних студија, такође, треба да омогући даље образовање на студијским програмима вишег нивоа, као и даље усавршавање у циљу добијања високо компетентног стручно-научног кадра.
Школовање кадрова за рад у туризму поставља се као императив са сврхом повећања компетенција стручњака из ове области, а самим тим и успешнијег развоја туризма и угоститељства и других делатности туристичке привреде и повећања њихових прихода.
Циљ студијског програма основних академских студија Дипломирани туризмолог је да студент кроз обавезне предмете упозна основне теоријске одреднице туризма, географије, менаџмента и бизниса, као и мултидисциплинарни карактер туризмолошке науке. Уз помоћ обавезних и изборних предмета за одређене модуле студент стиче стручне компетенције за могуће запослење у подручју туристичке оперативе, хотелијерства и ресторатерства, ловно-туристичке оперативе.

Исходи
Сврха студијског програма основних академских студија „Дипломирани туризмолог“ је мултидисциплинарно образовање стручњака из области туризма који ће планирати, организовати, управљати и руководити туристичким предузећима у целини или специјализованим јединицама предузећа (туристичке агенције, објекти смештаја, саобраћајна предузећа) и другим асоцијацијама, односно непривредним и струковним организацијама који чине субјекте и носиоце развоја из области туризма (национална туристичка организација, туристички информативни центри, локалне туристичке организације, сектори за туризам градских управа за привреду), а са циљем формирања мреже стејкхолдера, односно интересних група у туризму на нивоу дестинације. То подразумева усвајање различитог теоријског и практичног знања (како преко класичних облика наставе, тако и кроз теренску наставу и стручну праксу) из области туризма, ловног туризма, хотелијерства, гастрономије.
На овај начин студент стиче потребно мултидисциплинарно знање које омогућава даље усмеравање и профилисање дипломираних туризмолога, као радника и руководилаца из појединих области туризма и комплементарних делатности, на основу избора и опредељења за одређене изборне предмете предвиђене студијским програмом. Сврха студијског програма је такође образовање и припрема кадрова који ће бити у могућности да активно прате и усвајају садржаје студијских програма једног од смерова виших нивоа образовања, било да се ради о мастер или докторским студијама код студената надпросечног успеха.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Савладавањем овог студијског програма студент стиче следеће опште способности:
способност ретроспекције, обликовања, праћења и предвиђања структуре и функционисања туристичких објеката, појава и процеса;
компетентне и прецизне анализе, закључивања и способности решавања конкретних проблема везаних за туризам,
способност управљања и координације на пословима везаним за развој туристичке дестинације.
Овај студијски програм омогућује мултидисциплинарно образовање стручњака за савремено пословање и руковођење туристичким ресурсима, појавама, објектима и процесима које чине компоненте туризма и њему комплементарних делатности. Будући стручњаци стећи ће следеће компетенције:
за даље лично стручно усавршавање и специјализацију за поједине делатности, грана, група и подгрупа туристичке делатности, за овладавање процесима, методама, техникама и поступцима истраживања туристичког тржишта, за обављање пословних операција у туристичким предузећима и привредним и непривредним субјектима у туризму на нивоу дестинације, те беспрекорна пословна комуникација са креаторима и организаторима туристичке понуде, конзументима туристичког производа на матерњем и најмање једном страном језику.

Извори података

Сајт факултета: http://www.pmf.uns.ac.rs/
Каталог студијског програма:http://www.dh.pmf.uns.ac.rs/studijskiprogrami.php

мај 2014