Articles

Универзитет у Новом Саду - Природно-математички факултет - Мастер туризмолог - МАС - ПМ

Студијски програм - Мастер туризмолог

Научно поље - Природно - математичке науке

Научна област - ТУРИЗАМ

Диплома/титула - Мастер туризмолог

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Природно математички факултет у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.pmf.uns.ac.rs/studije/studijski_programi/geografija__turizam_i_hotelijerstvo/master_turizmolog  ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

ЦИЉЕВИ СТУДИЈСКОГ ПРОГРАМА

Циљ студијског програма Мастер студија – Мастер туризмолог је да кроз мултидисциплинарни приступ образује кадрове из области туризма који треба да стекну вештине, стручна знања и звања, за рад у свим секторима туристичке делатности.
Студијски програм мастер студија је напреднија академска или професионална дисциплина. Студенти треба да покажу оригиналност у примени знања и да схвате како се границе знања померају новим истраживањима. Треба да се баве комплексним питањима на систематичан и креативан начин, као и да покажу оригиналност у бављењу проблемима и у њиховом решавању. То се постиже образовањем стручњака који ће имати систематизован и целовит скуп знања из туризма и сродних грана, група и подгрупа делатности која су неопходна за истраживања у једној од конкретних области туристичке теорије, праксе и политике (просторни аспект туристичких атрактивности, материјалне и организационе основе туризма, економских аспеката туризма).
Општи циљеви образовања мастер туризмолог су следећи: развијање критичког мишљења и способности разумевања и решавања проблема односа туристичке тражње и понуде, што укључује такође и формирање свести о неопходности перманентног образовања, нужног за ефикасно деловање у динамичком, променљивом окружењу; циљеви образовања се огледају и у формирању таквих стручњака који су оспособљени за тимски рад, спремни да резултате свога рада саопште стручној и широј јавности у усменој и писменој форми.
Један од значајних циљева студијског програма је образовање стручњака, који поред значајног теоријског знања, поседује и довољно искуства у примени специфичних истраживачких метода и техника у реалним проблемима. На тај начин свршени студент је припремљен за самосталан стручни и истраживачки рад у великом броју институција и предузећа који се баве разним аспектима туризма и комплементарних делатности, као једне од најважнијих научних метода, у доношењу одлука и планова. То је за нашу земљу од посебно драгоценог значаја.

ИсходиСврха студијског програма Мастер туризмолог је мултидисциплинарно образовање академских стручњака из области туризма способних за одговорно планирање, организовање, управљање и руковођење предузећима и деловима предузећа која се баве туристичком делатношћу, затим планирање и уређење туристичке дестинације, управљање кадровима и организацију рада, управљање и руковођење хотелским предузећима и деловима предузећа, управљање и руковођење ловиштима, предузећима и деловима предузећа која се баве узгојем дивљачи, планирање хотелских и ресторатерских капацитета у оквиру ловних подручја, планирање и уређење ловишта, управљање кадровима и организацију рада у предузећима која се баве ловним туризмом, планирање, организовање и управљање различитим врстама догађаја (културни, спортски, пословни, специјални), њихову евалуацију, утврђивање ефеката и значаја догађаја по развој туризма на дестинацији, те креирање мреже стејкхолдера са циљем одрживог развоја туризма на дестинацији. Сврха програма је и надградња стечених знања на основним академским студијама вишим знањима и садржајнијим теоријским и практичним сазнањима, као и пружање основа за самостални квалитативни и квантитативни научно-истраживачки рад. Наш студијски програм у складу са чињеницом да се заснива на географском и економском аспектом проучавања туризма и сродних делатности, посебну пажњу посвећује туристичкој понуди. Тржишни облик који жели да задовољи разноврсне туристичке потребе, нужно мора садржати у себи следеће елементе: рекреативне, културне и друге садржаје помоћи којих субјект тражње може остварити своју потребу или интересовање, реалну могућност приступа атрактивном садржају, услове за привремени боравак туриста у простору за који је везана атракција. Дакле наши стручњаци се оспособљавају да испитају претпоставку формирања комплексне туристичке понуде, која је квантитативно-квалитативно усклађена испољеној комплексној туристичкој тражњи. Потребно је, дакле, да успешно реализују истовремено постојање, заједничко и временски синхронизовано дејство атрактивних, рецептивних, саобраћајних и организационих фактора.
Базирајући се на знањима студената стеченим на основним студијама, овај програм пружа продубљена, усмерена, специјалистичка знања за оперативан рад и пословање у туризму и комплементарним делатностима. Он обезбеђује студентима компетенцију за вођење и управљање предузећима овог привредног подсистема. Ефикасне туристичке асоцијације су кључни фактор развоја домаће привреде, с обзиром на све веће учешће овог специфичног сектора у стварању домаћег бруто друштвеног производа.
Мастер туризмолози треба да разумеју специфичности пословања економских ентитета у туризму. Сврха програма је да понуди специфична знања која ће будуће мастер туризмологе оспособити да управљају пословањем у туризму у условима транзиције и драматичних промена у макроекономском окружењу.
Оспособљавање мастер туризмолога за креирање пословне идеје, оснивање новог предузећа и управљање његовим пословањем значајна је сврха овог програма. Управљање и пословање предузећа у туристичком сектору захтева знања о специфичностима туризма и функционисања туристичког тржишта, финансирања и управљања ресурсима туризма, маркетиншким вештинама, као и познавање утицаја мера националне туристичке политике и мера заједничке туристичке политике ЕУ на пословање овог сектора.
Мастер студије Мастер туризмолог подразумевају оспособљеност за наставак усавршавања у високообразовним институцијама, овладавање методолошким научно-истраживачким инструментаријумом који чини предуслов уписивања и успешног увођења у докторске студије из области туризма, за бављење науком и примене теорије у туристичкој пракси, не само са становишта на нивоу вештина, већ и решавање практичних и теоријских проблема у туризму и комплементарним делатностима.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Мастер студије допуњују знања стечена на основним академским студијама али и квалификују студенте да повезују и примене знања из различитих области у решавању проблема у туризму и комплементарним делатностима. Такође, квалификује студенте да интегришу знања, решавају сложене проблеме и да на јасан начин пренесу знања стручној и широј јавности. Студенти стичу квалитете потребне за запослење у околностима које траже правилно расуђивање, личну одговорност и иницијативу, у сложеним и непредвидивим професионалним окружењима.
Савладавањем овог студијског програма студент стиче следеће опште способности:
способност ретроспекције, праћења и предвиђања појава практичног и теоријског аспекта туристичког пословања, способност критичког мишљења, анализе и закључивања у сви облицима туристичког пословног окружења, способност решавања комплексних теоријских и практичних проблема везаних за област туризма, разумевања и примена принципа професионалне етике за област туризма.
Овај студијски програм омогућује образовање стручњака са свим потребним специфичним компетенцијама за савремено пословање и истраживање у овим научним областима. Ови стручњаци стећи ће следеће компетенције:
- за високо академско стручно и научно усавршавање за поједине области туристичке делатности, за овладавање методама, техникама, поступцима и организовањем целокупног процеса истраживања свих сегмената туристичког тржишта, самостално и веома одговорно управљање и руковођење предузећима, деловима предузећа и осталим привредним субјектима у туризму, ловном туризму, угоститељству, на пословима организације догађаја и у осталим комплементарним делатностима, за развијену комуникацију у савременом пословном окружењу.
Студенти који заврше овај студијски програм оспособљени су за: креативни и иноваторски рад и управљање туристичким организацијама, туристичко-информативним центрима, високо компетентно и креативно планирање и управљање на нивоу туристичке дестинације, управљање и планирање смештајним капацитетима на нивоу туристичке дестинације, компетентно и креативно управљање ловиштима и ловним ревирима, планирање, организовање и управљање различитим врстама догађаја од значаја за развој туризма на дестинацији.

Извори података

Сајт факултета: http://www.pmf.uns.ac.rs/

Каталог студијског програма:http://www.dgt.uns.ac.rs/page.php?203

мај 2014