Articles

Универзитет у Новом Саду - Природно-математички факултет - Математика - МАС - ПМ

Студијски програм - Математика

Научно поље - Природно - математичке науке

Научна област - МАТЕМАТИКА

Диплома/титула - Мастер  математичар

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Природно математички факултет у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.pmf.uns.ac.rs/studije/studijski_programi/matematika_i_informatika/master_matematika  ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

ЦИЉЕВИ СТУДИЈСКОГ ПРОГРАМА

Циљ мастер студијског програма Математика је усвајање напреднијих, али ипак темељних знања из свих најзначајнијих подобласти из система дисциплина теоријске математике, што нарочито укључује: математичку анализу (са применама у геометрији и физици), топологију, апстрактну алгебру, дискретну математику, основе математичке логике, као и одабране теме нумеричке математике и статистике. Такође, циљ је и детаљније, дубље и шире изучавање основних теоријских резултата модерне математике, као почетна фаза увођења младих математичара у научно-истраживачки рад на пољу математике. У сваком случају, реализацијом овог студијског програма се на врхунском нивоу развијају апстрактне и аналитичко-синтетичке менталне способности, самосталност и инцијатива у решавању математичких проблема, као и критички однос према изучаваној материји.

Исходи
Сврха студијског програма Математика је образовање математичара-истраживача, који се касније даље усавршавају у научно-истраживачком раду, што укључује и формирање научног подмлатка на универзитетима, научним институтима, као и другим институцијама и привредним субјектима у којима реализација истраживачких и развојних пројеката подразумева моделирање практичних проблема уз коришћење напреднијих математичких структура. Као секундарана сврха, која се постиже правилним избором предмета, образовање наставног кадра за примену савремених методичких принципа, техника образовне технологије у припремању и извођењу наставе математике у основним и средњим школама.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Опис општих и предметно-специфичних компетенција студената
У зависности од одабраног модула, мастер математичар ће бити оспособљен за улазак у истраживачки рад, оспособљен за даље самообразовање из подручја математике и других наука. Ово подразумева како научно-истраживачку делатност на универзитетима и научним институтима, а тако и учествовање у реализацији развојних и других пројеката у привредним субјектима, пошто се очекује да је флексибилност мишљења и адаптибилност на нове ситуације и способност примене теоријских знања главна одлика мастер математичара који заврше наш студијски програм. Такође, у круг компетенција ових стручњака спадаће и комплетна основна оперативност у примени рачунара у свом делокругу рада.
Опис исхода учења
Успешан студент ће по завршетку овог програма у целости овладати основним концептима и теоријским поставкама математичких наука, опремљен и оспособљен свим потребним вештинама неопходним у математичким истраживањима.

Извори података

Сајт факултета: http://www.pmf.uns.ac.rs/
Каталог студијског програма:http://www.dgt.uns.ac.rs/page.php?203

мај 2014