Articles

Универзитет у Новом Саду - Природно-математички факултет - Математика - ОАС - ПМ

Студијски програм - Математика

Научно поље - Природно - математичке науке

Научна област - МАТЕМАТИКА

Диплома/титула - Математичар

Ниво студија - ОАС - основне академске студије

Број ЕСПБ бодова - 180

Место где се изводи студијски програм - Природно математички факултет у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.pmf.uns.ac.rs/studije/studijski_programi/matematika_i_informatika/matematika  ција о модулима - Нема

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

ЦИЉЕВИ СТУДИЈСКОГ ПРОГРАМА
Циљеви студијског програма обухватају образовање математичара, што је струка која омогућава рад у развојним и истраживачким центрима, савременој индустрији, привредним коморама, односно у финансијским институцијама и органима управе, као и на свим местима где постоји потреба за мултидисциплинарним радом.
Кроз групу математичких предмета студенти се, на савремен начин, упознају са класичним математичким теоријама, као и са актуелним трендовима у математици. Поред усвојених знања, оваквим образовањем се стиче способност апстракције и логичког размишљања. Квалитет образовања обезбеђен је чињеницом да га изводе професори са великим научним угледом у свету, који су учесници и носиоци више домаћих и међународних истраживачких пројеката.
Кроз изборни модул теоријска математика, студенти овладавају основама теоријске математике. Кроз овај модул развија се научно-истраживачки подмладак који своје усавршавање и деловање наставља на универзитетима и у научним институтима.Кроз изборни модул математика финансија, студенти овладавају основ-ним појмовима и законитостима економије, финансија и рачуноводства. Како је формирање модела увек мултидисциплинарни процес, кроз ове предмете се студенти оспособљавају и за комуникацију са економистима и менаџерима.
Кроз изборни модул техноматематика студенти овладавају основним појмовима и законитостима физике и одабраних инжењерских дисциплина. Кроз ове предмете се студенти оспособљавају и за комуникацију са инжињерима у техници.
Група предмета из примењене математике оспособљава студенте за формирање и решавање математичких модела у савременим технологијама, економији и финансијама. Математички модели омогућавају дубље разумевање савремених технологија и економских законитости те продуктивну примену стечених теоријских знања. Знања из области информатике која се стичу током студија обезбеђују адекватну примену савременог софтвера неопходног за индустријски развој као и коришћење савремених софтверских алата у финансијским анализама.
Тако настају компетентни и модерно образовани стручњаци чије знање не застарева и који су веома тражени у условима тржишне економије, посебно у процесу транзиције.

Исходи
Основне академске студије МАТЕМАТИКЕ имају двојаку сврху. С обзиром да су студије математике организоване по систему 3+2, ове трогодишње студије јесу први степен у универзитетском образовању стручњака математичара. У другом степену се кроз двогодишње студије стиче академски назив мастер математичар. У том смислу ове основне студије су према избору тема и области теоријске математике, примењене математике и сродних дисциплина – физичко-техничких с једне стране и економско-финансијских с друге стране, база за наставак и успешно овладавање академским студијама.
Поред ове сврхе унутар система 3+2, ове студије имају и самосталну улогу, посебно модули Математика финансија и Техноматематика. Оне оспособљавају студенте за занимања у разним областима привреде, посебно индустрији и финансијским институцијама, с обзиром на два (од три) изборна модула која дају компетенције из примењене математике. Избором неког од та два модула везана за примењену математику студент се припрема за послове који изискују знање из основа примењене математике, информатике и статистичких метода, као способности аналитичког мишљења и логичког расуђивања. Студијама се стиче и умеће основних аспеката математичког моделирања и способност решавања практичних проблема.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Математичар који заврши овај студијски програм ће бити оспособљен за решавање свих основних видова математичких проблема и задатака који укључују баратање реалним и комплексним функцијама, тополошким, алгебарским и комбинаторним структурама, геометријским објектима и конфигурацијама, просторима вероватноће, те (егзактно) решавање основних типова диференцијалних једначина и основних нумеричких проблема. Осим тога, он ће бити у стању да систематски, прегледно и јасно реинтерпретира најзначајније теоријске поставке из ових области и да их примењује у моделирању једноставнијих ситуација из праксе. Најзад, он ће бити оспособљен како за извођење основних операција на рачунару, тако и за елементарне облике програмске имплементације разматраних проблема. У зависности од избора модула  студент ће владати основним појмовима и законитостима одабране дисциплине: физике и технике или економије, финансија и рачуноводства.  Поред тога, студенти модула примењене математике  стичу компетенције за комуникацију са инжењерима и поред тога     способност за обликовање и разматрање математичких модела у савременим технологијама, односно у економији и финансијама.

Извори података

Сајт факултета: http://www.pmf.uns.ac.rs/
Каталог студијског програма:http://www.dgt.uns.ac.rs/page.php?203

мај 2014