Articles

Универзитет у Новом Саду - Природно-математички факултет - Примењена математика - МАС - ПМ

Студијски програм - Примењена математика

Научно поље - Природно - математичке науке

Научна област - МАТЕМАТИКА

Диплома/титула - Мастер математичар

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Природно математички факултет у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.pmf.uns.ac.rs/studije/studijski_programi/matematika_i_informatika/master_primenjena_matematika ција о модулима - Нема моду

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

ЦИЉЕВИ СТУДИЈСКОГ ПРОГРАМА
Циљ академског студијског програма ПРИМЕЊЕНА МАТЕМАТИКА је стицање целовитих знања из најважнијих области примењене математике и према једном од два изборна модула, одређених области физичко-техничких односно економско-финансијских наука. Те гране и области треба студентима да пруже целовита знања и способности за рад у индустрији и економско-финансијском сектору.
Обавезна група предмета из примењене математике, коју чини 5 предмета, обухвата најважније теме и садржаје који оспособљавају студенте за препознавање, моделирање и решавање математичких проблема у пракси. Знање које се стиче овом групом предмета се надограђује кроз избор једног од модула Финансијска математика или Техноматематика и тиме се се усмерава на једну од ове две групе делатности.
Кроз изборни модул Математика финансија, који чине три предмета, и кроз групу изборних предмета студент стиче знања и оспособљава се за рад у различитим типовима финансијских институција, економских институција и институција које се баве осигурањем.
Изборни модул Техноматематика, који чине четири предмета, и кроз групу изборних предмета студент се оспособљава за решавање математичких проблема и прављење модела у конкретним областима и на конкретним проблемима
Савладавањем овог студијског програма настају комплетни и модерно образовани стручњаци чије знање не застарева и који су веома тражени у условима тржишне економије, посебно у процесу транзиције.

Исходи
Сврха двогодишњих академских студија ПРИМЕЊЕНЕ МАТЕМАТИКЕ је образовање стручњака примењене математике, са академским називом мастер математичар. Према изборним модулима за које студент бира приликом уписа првог семестра, формирају се два основна профила: економско-финансијски и индустријски. У складу са тим, образују се кадрови који су стекли целовита знања из разних грана примењене и нумеричке математике, статистике, добро су овладали погодним областима информатике и познају одређене области технике с једне и економско-финансијских дисциплина с друге стране. Стручњаци са мастер дипломом овог типа квалификују се за послове у којима се захтева аналитичко мишљење, логичко расуђивање, а пре свега способност креативног решавања сложених практичних проблема применом математичких модела. Сврха студија је да се целовита знања и методе из области примењене математике оптимално и креативно користе у пракси.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Савладавањем студијског програма студент стиче следеће способности

способност логичког мишљења, формулисања претпоставки и извођење закључака на формалан или формализован начин;
познавање основа класичних математичких теорија и актуелних трендова у математици;
способност решавања математичких проблема и коришћење стечених знања у применама;
владање основним појмовима и законитостима одабране дисциплине: физике и технике или економије и финансија;
оспособљеност за комуникацију са економистима и инжењерима;
способност за обликовање и разматрање математичких модела у савременим технологијама, односно у економији и финансијама;
знања из информатике која се стичу током студија обезбеђују адекватну примену савременог софтвера неопходног за савремени индустријски развој;
способност креативног усвајања нових знања, развоја нових модела и примене знања у новим технологијама.

Студент ће након успешног завршетка ових мастер студија имати увид у концепте и стећи напредна знања о најважнијим дисциплинама примењене математике. Поред тога студент ће бити у стању да стечена знања примењује у пракси, користећи технике којима је овладао, правећи и решавајући сложене математичке моделе. Биће у стању да у практичним проблемима из индустрије и економије препозна, одабере и употреби погодан математички апарат, као и да формира сложеније математичке моделе којима решава дати проблем.

Извори података

Сајт факултета: http://www.pmf.uns.ac.rs/
Каталог студијског програма:http://www.dgt.uns.ac.rs/page.php?203

мај 2014