Articles

Универзитет у Новом Саду - Природно-математички факултет - Професор математике - МАС - ПМ

Студијски програм - Професор математике

Научно поље - Природно - математичке науке

Научна област - МАТЕМАТИКА

Диплома/титула - Мастер професор математике

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Природно математички факултет у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.pmf.uns.ac.rs/studije/studijski_programi/matematika_i_informatika/master_profesor_matematike  ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

ЦИЉЕВИ СТУДИЈСКОГ ПРОГРАМА
Циљ студијског програма Мастер професор математике је образовање компетентног и успешног професора математике, који ће с једне стране бити сигуран у своја стручна математичка знања а с друге стране имаће развијене вештине потребне да своја знања на адекватан начин пренесе ученицима у основној или било којој врсти среднњих школа. Циљ овог студијског програма је да на врхунском нивоу развије апстрактне и аналитичко-синтетичке менталне способности будућег професора, његову самосталност и инцијативу у решавању математичких проблема, као и критички однос према свим питањима из области математике али и науке уопште. С обзиром на изузетно важну улогу коју имају просветни радници у једном друштву, сваки студијски програм који образује професоре за основне и средње школе, има такође и друштвену значајну улогу. У том смислу, развијање способности разумевања математичких метода и техника, способности извођења логичке аргументације у општијим ситуацијама као и способности моделирања неког нематематичког проблема помоћу математичког начина размишљања је један од најважнијих општих циљева овог студијског програма.

Исходи
Сврха студијског програма Мастер професор математике је образовање наставног кадра за који ће предавати у основним или средљим школама. Полазећи од парадигме, да је за доброг наставника једнако важно да буде стручно компетентан као и да има одговарајуће педагошке вештине, овај студијски програм је конципиран тако да задовољи оба услова. Поред тога, овај студијски програм припрема будуће професоре математике за примену савремених методичких принципа као и техника образовне технологије које се користе у припремању и извођењу наставе математике у основним и средњим школама.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Мастер професор математике ће бити оспособљен за успешно планирање, програмирање и управљање наставом и учењем математике у основним и средњим школама, уз примену свих савремених и класичних наставних метода. Поред тога, очекује се да ће овај студијски програм развити и флексибилност мишљења и адаптибилност на нове ситуације и способност примене теоријских знања. Мастер професор математике који заврши наш студијски програм у свој круг компетенција добија и комплетну оперативност у примени рачунара у свом делокругу рада.
Опис исхода учења (највише 200 речи)
Успешан студент ће по завршетку овог програма у целости овладати основним концептима и теоријским поставкама математичких наука, као и у математичкој едукацији деце у основним и средњим школама. Добијене компетенције обухватају способност извођења свих типова наставе, од допунске, додатне до рада са ученицима са специфичним потребама (који се налазе на оба краја скале способности).

Извори података

Сајт факултета: http://www.pmf.uns.ac.rs/
Каталог студијског програма:http://www.dgt.uns.ac.rs/page.php?203

мај 2014