Articles

Универзитет у Новом Саду - Технолошки факултет - Микробиолошка безбедност хране - САС - ТТ

Студијски програм - Микробиолошка безбедност хране

Научно поље - Техничко - технолшке науке

Научна област - ...

Диплома/титула - Специјалиста мастер инжењер технологије

Ниво студија - САС - специјалистичке академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Технолошки факултет у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.tf.uns.ac.rs/studije/specijalisticke/mb-bezb-hrane.php  ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма
Циљеви студијског програма на специјалистичким академским студијама су да студент
стечена знања у оквиру мастер академских студија прошири новим знањима из области
Технолошког инжењерства (микробиолошке безбедности хране) и развије креативне
способности неопходне за праћење микробиолошке безбедности и квалитета хране у
сваком њеном сегменту (сировине, међупроизводи и финални производи) за све
субјекте у ланцу пословања храном, као и за организацију, реализацију и контролисање
микробиолошких анализа у акредитованим и погонским лабораторијама и институција
које се баве научно истраживачким радом. Поред тога, циљ студијског програма је да
студент стекне знања о савременом приступу и концепту контроле квалитета резултата
микробиолошке анализа хране. Такође, студент стиче знања о интегрисаном систему
управљања контролом квалитета резултата микробиолошких анализа и важећој домаћој
и међународној регулативи у вези контроле квалитета резултата микробиолошких
анализа. Циљеви овог студијског програма су и развој способности за самосталан и
тимски рад, саопштавање и излагање резултата рада стручној и широј јавности и
развијање свести студената за потребом перманентног образовања

Исходи
Сврха студијског програма специјалистичких академских студија Микробиолошка
безбедност хране је да пружи могућност студентима да овладају знањима и вештинама
у областима микробиолошке безбедности хране. Студијски програм обезбеђује
образовање са јасном и у привреди препознатљивом професијом и занимањем. Сврха
студијског програма специјалистичких академских студија је образовање кадрова
способних да самостално или у тиму организују, реализују и контролишу
микробиолошке анализе у акредитованим и погонским лабораторијама, као и
лабораторијама у оквиру институција које се баве научно-истраживачким радом из ове
области, да прате микробиолошку безбедност и квалитет хране (сировине,
међупроизводи и финални производи), унапређују постојеће и уводе нове
микробиолошке методе, решавају практичне проблеме у области микробиолошке
безбедности хране применом научних сазнања, уже научне области Прехрамбено
инжењерство и Биотехнологија. Својом концепцијом и структуром је у потпуности у
складу са циљевима Технолошког факултета у Новом Саду као високошколске
установе. Реализацијом овако конципираног студијског програма образују се
Специјалиста мастер инжењер технологије који поседују друштвено оправдане и
корисне компетенције у европским и светским оквирима.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Савладавање студијског програма специјалистичких академских студија
Микробиолошка безбедност хране треба да омогући завршеним студентима –
Специјалиста мастер инжењер технологије, да стекну следеће квалификације:
 
- да продубе знање, разумевање и способности у области микробиолошке безбедности
хране, засновано на знању и вештинама стеченим на дипломским академским
студијама и одговарајуће је за истраживање у датим ужим научним областима студија;
- да ефикасно примењују стечене компетенције током специјалистичких студија и
успешно имплементирају савремене методе испитивања микробиолошке безбедности
хране;
- имају повећану способност да повежу стечена знања и решавају сложене проблеме у
области микробиолошке безбедности хране, да расуђују и да на основу доступних
информација и знања доносе закључке који истовремено садрже промишљања о
друштвеним и етичким одговорностима повезаним са применом њиховог знања и
судова;
- ефикасно прате и усвајају новине и резултате истраживања у области микробиолошке
безбедности хране и да на јасан и недвосмислен начин пренесу своје закључке, знање и
поступак закључивања стручној и широј јавности;
- адекватно имплементирају захтеве стандарда и смерница који се односе на опште
захтеве и упутства за микробиолошка испитивања хране и вода за пиће, организацију и
акредитацију лабораторија за испитивање у своју радну средину (акредитоване и
погонске лабораторије);
- организују, реализују и контролишу микробиолошке анализе хране и вода за пиће у
акредитованим и погонским лабораторијама;
- поседују знања, развијене способности и компетенције да прате микробиолошку
безбедност и квалитет хране у њеном целокупном ланцу (од сировине, међупроизвода
до финалних производа) и допринесу обезбеђењу микробиолошке исправности хране;
- правилно примењују опште и практичне смернице за обезбеђење квалитета резултатa
микробиолошких метода, верификацију микробиолошких метода и валидацију
алтернативних микробиолошких метода за испитивање хране и вода за пиће;
- унапређују постојеће и уводе нове методе испитивања микробиолошке безбедности
хране;
- самостално решавају практичне и теоријске проблеме.

Извори података

Сајт факултета: http://www.tf.uns.ac.rs/
Каталог студијског програма:http://www.tf.uns.ac.rs/studije/specijalisticke.php

мај 2014