Articles

Универзитет у Новом Саду - Факултет техничких наука - Архитектура на српском и енглеском језику - МАС - ТТ

Студијски програм - Архитектура на српском и енглеском језику

Научно поље - Техничко - технолшке науке

Научна област - архитектура

Диплома/титула - Мастер инжењер архитектуре

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Факултет техничких наука у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.ftn.uns.ac.rs/n1244349691/arhitektura ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма
Циљ студијског програма је постизање компетенција и академских вештина из области Архитектуре и урбанизма. То, поред осталог укључује и развој креативних способности и способност критичког мишљења, развијање склоности за тимски рад и овладавање специфичним практичним вештинама потребним за обављање професије.
Основни циљ студијског програма је да се образује стручњак који поседује довољно конзистентног и употребљивог знања из области архитектуре и урбанизма које може да примени у пракси и константно надграђује сопственим практичним искуством.
Један од посебних циљева, који је у складу са циљевима образовања стручњака на Факултету техничких наука је развијање свести код студената за потребом перманентног образовања, развоја друштва у целини и заштите животне средине. Циљ студијског програма је и упознавање студената са изазовима и предностима тимског рада, што је за област архитектуре и урбанизма од изузетног значаја, јер је професионално бављење конципирамо као тимско и мултидисциплинарно. Поред тога, студенти кроз наставни процес развијају способности за саопштавање и кохерентно излагање својих
идеја, пројектантског концепта, резултата истраживачког рада, учећи на тај начин облике квалитетне комуникације са стручном и широм јавношћу.

Исходи
Сврха студијског програма је образовање студената за професију мастер инжењера архитектуре у складу са потребама друштва.
Студијски програм Архитектура и урбанизам је конципиран тако да обезбеђује стицање компетенција које су друштвено оправдане и корисне. Факултет техничких наука је дефинисао задатке и циљеве ради образовања високо компетентних кадрова из области технике. Сврха студијског програма Архитектура и урбанизам је потпуно у складу са задацима и циљевима Факултета техничких наука.
Реализацијом овако конципираног студијског програма се школују мастер инжењери архитектуре -master који поседују компетентност у европским и светским оквирима.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Свршени студенти мастер академских студија архитектуре и урбанизма су компетентни да решавају реалне проблеме из праксе као и да наставе школовање уколико се за то определе. Такође, свршени студенти мастерх академских студија су квалификовани да стекну звање одговорног пројектанта из области архитектуре или урбанизма, након што испуне захтеве које прописује Инжењерска комора.
Компетенције укључују, пре свега, развој способности критичног мишљења, способности анализе проблема, синтезе решења, предвиђање понашања одабраног решења са јасном представом шта су добре а шта лоше стране одабраног решења.
Квалификације које означавају завршетак мастер академских студија стичу студенти:
- који су показали знање и разумевање у области архитектуре и урбанизма, које допуњује знање стечено на основним академским студијама и представља основу за развијање критичког мишљења и примену знања;
- који су у стању да примене знање у решавању проблема у новом или непознатом окружењу у ширим или мултидисциплинарним областима унутар образовно-научног односно поља студија;
- који имају способност да интегришу знање, решавају сложене проблеме и да расуђују на основу доступних информација које садрже промишљања о друштвеним и етичким одговорностима повезаним са применом њиховог знања и судова;
- који су у стању да на јасан и недвосмислен начин пренесу знање и начин закључивања стручној и широј јавности;
- који поседују способност да наставе студије на начин који ће самостално изабрати.
Када је реч о специфичним способностима студента, савладавањем студијског програма мастер дипломских студија студент стиче темељно познавање и разумевање свих дисциплина одабране студијске групе, као и способност решавања конкретних проблема уз употребу научних метода и поступака. Свршени студенти Архитектуре су способни да на одговарајући начин напишу и презентују резултате свог истраживачког рада, односно графичким средствима конкретизју и представе свој пројектантски рад. Током студија се инсистира на што интензивнијем коришћењу информационо-комуникационих технологија као и на оспособљавању студената да користе најновије програмске
пакете за потребе пројектовања и графичке презентације.
Свршени студенти овог нивоа студија поседују компетенцију за праћење и примену новина у струци, као и за сарадњу са локалним социјалним и међународним октужењем.
Студенти су оспособљени да конципирају пројекте на основу задатог програма, раде на њиховој разради, координирају рад осталих укључених у процес, организују рад пројектантског тима, припреме документацију за грађење, надгледају или управљају процесом саме изградње. Током школовања студент стиче способност да самостално решава пројектантске задатке, ради на могућим решењима и
да одговорно донесе одлуке о примени финалног решења, јасно расуђујући о свим његовим квалитетима.
Свршени студенти мастер академског курса из области архитектуре и урбанизма стичу знања како да економично користе природне ресурсе Републике Србије и у потпуности су упознати са позицијом и одговорношћу будућих пројектаната у промовисању и примени принципа одрживе архитектуре и урбанизма.
Посебно се обраћа пажња на развој способности за тимски рад и развој професионалне етике.

Извори података

Сајт факултета: http://www.ftn.uns.ac.rs
Каталог студијског програма:http://www.ftn.uns.ac.rs/1290380196/master-akademske-studije

мај 2014