Articles

Универзитет у Новом Саду - Факултет техничких наука - Грађевинарство на српском и енглеском језику - МАС - ТТ

Студијски програм - Грађевинарство на српском и енглеском језику

Научно поље - Техничко - технолшке науке

Научна област - грађевинско инжењерство

Диплома/титула - Мастер инжењер грађевинарства

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Факултет техничких наука у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.ftn.uns.ac.rs/80913794/graevinarstvo  ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма
Циљ студијског програма је постизање компетенција и академских вештина из области
Грађевинарства. То, поред осталог укључује и развој креативних способности разматрања проблема и способност критичког мишљења, развијање способности за тимски рад и овладавање специфичним практичним вештинама потребних струци.
Циљ студијског програма је да се образује стручњак који поседује довољно продубљеног знања из пројектовања, санација и грађења објеката високоградње, нискоградње, хидротехнике, саобраћајница, као и управљања грађевинским пројектима.
Један од посебних циљева, који је у складу са циљевима образовања стручњака на Факултету техничких наука је развијање свести код студената за потребом перманентног образовања, развоја друштва у целини и заштите животне средине. Циљ студијског програма је такође и образовање стручњака у домену тимског рада, као и развој способности за саопштавање и излагање својих резултата стручној и широј јавности.

Исходи
Сврха студијског програма је образовање студената за професију мастер инжењера грађевинарства у складу са потребама друштва.
Студијски програм Грађевинарство конципиран је тако да обезбеђује стицање компетенција које су друштвено оправдане и корисне. Факултет техничких наука је дефинисао мастер задатке и циљеве ради образовања високо компетентних кадрова из области грађевинарства. Сврха студијског програма Грађевинарство је потпуно у складу са задацима и циљевима Факултета техничких наука.
Реализацијом овако конципираног студијског програма се школују мастер инжењери грађевинарства који поседују компетентност у европским и светским оквирима.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Свршени студенти мастер академских студија грађевинарства су компетентни да решавају реалне и сложене проблеме из грађевинске праксе као и да наставе школовање уколико се за то определе.
Компетенције укључују, пре свега, развој способности критичног мишљења, способности анализе проблема, синтезе решења, предвиђање понашања одабраног решења са јасном представом шта су добре а шта лоше стране одабраног решења.
Квалификације које означавају завршетак мастер академских студија стичу студенти:
-који су показали знање и разумевање у области грађевинарства, које допуњује знање стечено на основним академским студијама и представља основу за развијање критичког мишљења и примену знања;
-који су у стању да примене знање у решавању проблема у новом или непознатом окружењу у ширим или мултидисциплинарним областима унутар образовно-научног односно поља студија;
-који имају способност да интегришу знање, решавају сложене проблеме и да расуђују на основу доступних информација које садрже промишљања о друштвеним и етичким одговорностима повезаним са применом њиховог знања и судова;
-који су у стању да на јасан и недвосмислен начин пренесу знање и начин закључивања стручној и широј јавности;
-који поседују способност да наставе студије на начин који ће самостално изабрати.
Када је реч о специфичним способностима студента савладавањем студијског програма мастер дипломских студија студент стиче темељно познавање и разумевање свих дисциплина одабране студијске групе, као и способност решавања конкретних проблема уз употребу научних метода и поступака. Мастер студенти Грађевинарства су способни да на одговарајући начин напишу и да презентују резултате свог рада. Током студија се инсистира на што интензивнијем коришћењу савремених информационих и других технологија.
Свршени студенти овог нивоа студија поседују компетенцију за праћење и примену новина у струци.
Студенти су оспособљени да пројектују, организују и управљају производњом и грађењем објеката.
Током школовања студент стиче способност да самостално планира експерименте и статистичку обраду резултата као и да формулише и донесе одговарајуће закључке.
Свршени студенти Грађевинарства стичу знања како да економично користе природне ресурсе Републике Србије у складу са принципима одрживог развоја.
Посебно се обраћа пажња на развој способности за тимски рад и развој професионалне етике.

Извори података

Сајт факултета: http://www.ftn.uns.ac.rs
Каталог студијског програма:http://www.ftn.uns.ac.rs/1290380196/master-akademske-studije

мај 2014