Articles

Универзитет у Новом Саду - Факултет техничких наука - Електроника и телекомуникације - ОСС - ТТ

Студијски програм - Електроника и телекомуникације

Научно поље - Техничко - технолшке науке

Научна област - електротехничко и рачунарско инжењерство

Диплома/титула - Струковни инжењер електротехнике и рачунарства

Ниво студија - ОСС - основне струковне студије

Број ЕСПБ бодова - 180

Место где се изводи студијски програм - Факултет техничких наука у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.ftn.uns.ac.rs/1730706987/elektronika-i-telekomunikacije ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма
Циљ студијског програма је постизање компетенција и академских вештина из области електренике и телекомуникација. То, поред осталог, укључује и даљи развој креативних способности разматрања проблема, способност рационалног мишљења и овладавање практичним вештинама потребним за обављање професије.
Циљ студијског програма Електронике и Телекомуникација је да се образује стручњак, који поседује основно стручно знање из електронике и телекомуникација, посебно усмерено на примене у областима примењене електронике, микроелектронике, ембедед (угњежђених) система и алгоритама, комуникациониџ система и обраде сигнала.
Један од посебних циљева, који је у складу са циљевима образовања стручњака на Факултету техничких наука је развијање свести код студената за потребом перманентног образовања, развоја друштва у целини и заштите животне средине. Циљ студијског програма је такође и развој способности за саопштавање и излагање својих резултата стручној и широј јавности.

Исходи
Сврха студијског програма је образовање студената за професију струковног инжењера електронике и телекомуникација у складу са потребама друштва.
Студијски програм основних студија Електронике и Телекомуникација је конципиран тако да обезбеђује стицање компетенција које су друштвено оправдане и корисне. Факултет техничких наука је дефинисао друштвене задатке и циљеве ради образовања високо компетентних кадрова из свих инжењерских области. Сврха овог студијског програма је потпуно у складу са друштвеним задацима и циљевима Факултета техничких наука.
Реализацијом овако конципираног студијског програма се школују инжењери из области електронике и телекомуникација.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Свршени студенти основних струковних студија Електронике и Телекомуникација су компетентни да решавају реалне проблеме из праксе, као и да наставе школовање уколико се за то определе.
Компетенције укључују, пре свега, развој способности рационалног мишљења, способности разумевања проблема, налажења конкретних решења у складу са примењеном технологијом, као и предвиђања понашања одабраног решења у будућности.
Квалификације, које означавају завршетак основних струковних студија стичу студенти:
-који су показали продубљено знање, разумевање и способности у области електронике и
телекомуникација, засновано на знању и практичним вештинама стеченим на основним струковним студијама, а одговарајуће је за рад у области студија;
- који су у стању да примене стечено продубљено знање, разумевање и способности стечене током основних струковних студија за успешно решавање основни стручних проблема у ужој области студија;
-који имају способност да повежу стечена знања и решавају практичне проблеме, да расуђују и да на основу доступних информација доносе закључке, који истовремено садрже промишљања о друштвеним и етичким одговорностима повезаним са применом њиховог знања и судова;
-који су у стању да ефикасно прате и усвајају новине и резултате технолошког развоја у области електронике и телекомуникација и да на јасан и недвосмислен начин пренесу своје закључке, знање и поступке закључивања стручној јавности.
Када је реч о специфичним способностима студента, савладавањем студијског програма основних струковних студија студент стиче способност решавања конкретних практичних проблема, те прихватања и разумевања постојећих и нових технологија. Током студија се инсистира на што интензивнијем коришћењу информационо-комуникационих технологија.
Свршени студенти овог нивоа студија поседују компетенцију за праћење и примену технолошких новина у струци, као и за сарадњу са локалним социјалним и међународним окружењем.
Студенти су оспособљени да развијају, одржавају и технички унапређују електронске и
телекомуникационе уређаје и системе. Током школовања студент стиче способност да примењује нове технологије и унапређује постојеће, као и да формулише и доноси одговарајуће закључке.
Посебно се обраћа пажња на развој професионалне етике.

Извори података

Сајт факултета: http://www.ftn.uns.ac.rs
Каталог студијског програма:http://www.ftn.uns.ac.rs/1290380218/osnovne-strukovne-studije

мај 2014