Articles

Универзитет у Новом Саду - Факултет техничких наука - Инжењерски менаџмент на српском и енглеском језику - МАС - ТТ

Студијски програм - Инжењерски менаџмент на српском и енглеском језику

Научно поље - Техничко - технолшке науке

Научна област - индустријско инжењерство и инжењерски менаџмент

Диплома/титула - Мастер инжењер менаџмента

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Факултет техничких наука у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.ftn.uns.ac.rs/2008541449/inzenjerski-menadzment  ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма
Циљ студијског програма је постизање компетенција и истраживачки и научно оријентисаних академских вештина из области инжењерског менаџмента. То, поред осталог укључује и развој креативних способности истраживања проблема и способност критичког мишљења и њиховог решавања, развијање способности за тимски рад на реализацији истраживачких пројеката и овладавање научним методама и специфичним практичним вештинама потребним за обављање професије.
Циљ студијског програма је да се образује истраживач који поседује потребна теоријска и практична знања из свих неопходних инжењерских и менаџерских дисциплина, способност истраживања у тим дисциплинама као и специфичне вештине из примене технологија пројектовања, организације и управљања процесима у најразличитијим областима производних, услужних и јавних делатности и примене савремених информационих технологија, али све уоквирено научно заснованим експертским знањима и практичним способностима за разумевање инжењерских, економских и друштвених законитости које владају у односима предузеће-тржиште.
Један од посебних циљева, који је у складу са циљевима образовања стручњака-истраживача на Факултету техничких наука у Новом Саду је развијање свести мастера инжењера менаџмента о потреби сталног сопственог образовања, образовања за вођење малих, средњих и великих предузећа, обрзовања за управљање деловима предузећа, образовања за разумевање односа предузеће-тржиште, образовања за примену инжењерскко-менаџерских знања у подручју управљања инвестицијама и у специфичним областима као што су финансијске институције, осигурање и медији, образовања и усавршавања људских ресурса у предузећу, образовања за примену општих међународних стандарда и стандарда који се односе на специфичне области као што су квалитет, заштита животне средине, здравље и безбедност запослених, безбедна производња хране, безбедност информација и други међународни стандарди. Циљ студијског програма је, такође и образовање истраживача способних за тимски рад, као и развој способности за саопштавање и преношење сопствених знања и резултата на сараднике у послу и њихово објављивање у научној,стручној и широј јавности.

Исходи
Сврха студијског програма је образовање студената за професију мастера инжењера менаџмента у складу са потребама друштва.
Студијски програм Инжењерски менаџмент је конципиран тако да мастерима инжењерима
менаџмента обезбеђује стицање компетенција у области истраживачко оријентисаног планирања, организовања, вођења, надзора и управљања деловима (функцијама) предузећа и предузећима у целини, дакле компетенција које ће попунити велику празнину у образовним профилима који недостају организацијама у свим подручјима делатности српске привреде и друштва и чији недостатак је један од основних узрока ниске ефективности и ефикасности тих организација, а посебно празнину у подручју истраживачких и научних делатности у овој области. Из наведених разлога се извлаче основни елементи друштвене оправданости и корисности овог програма и његове перспективе.
Факултет техничких наука у Новом Саду је дефинисао основне задатке и циљеве ради образовања високо компетентних кадрова из области технике, технологије, организације, управљања и стварања подлога за научно-истраживачке захвате у овим областима. Сврха студијског програма Инжењерски менаџмент на нивоу мастер академских студија је потпуно у складу са наведеним основним задацима и циљевима Факултета техничких наука у Новом Саду.
Реализацијом овако конципираног студијског програма се школују мастери инжењери менаџмента који поседују истраживачку и научну компетентност у европским и светским оквирима.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Мастери инжењери менаџмента су компетентни да истражују и предвиђају потребе предузећа у свим њиховим процесима, пројектују решења, воде те процесе и предузећа у целини, те да решавају реалне практичне проблеме који се јављају у пракси, као и за наставак школовања на докторским студијама, уколико се за то определе. Компетенције, пре свега, укључују развој способности критичног мишљења, самосталне анализе проблема, синтезе и пројектовања решења и доношења одлука у реалном времену.
Специфичне способности - знања и вештине мастера инжењера менаџмента стечене на овом студијском програму укључују експертско познавање и разумевање дисциплина из области одговарајућих студијских група, као и способност управљања процесима у тим областима као и решавање практичних проблема, уз употребу научних метода и поступака. С обзиром на карактер студијског програма, посебно се профилише способност повезивања теоријских  знања из различитих области са њиховом практичном применом. Мастери инжењери менаџмента су способни да на одговарајући начин елаборишу и презентују резултате свог рада. Током студија се инсистира на интензивном коришћењу информационо-комуникационих технологија.
Мастери инжењери менаџмента поседују компетенције за примену стечених знања и вештина у вођењу практичних пројеката у предузећима и стално иновирање тих знања и вештина путем оспособљености за генерисање нових стручних и научноистраживачких информација и њихову примену у сопственом подручју рада, као и оспособљеност за сарадњу са локалним и међународним друштвеним, јавним и стручним окружењем.
Мастери инжењери менаџмента у највећој мери стичу истраживачки потенцијал, знања и вештине за економично коришћење природних ресурса у складу са принципима одрживог развоја. У њиховом образовању се посебна пажња поклања развоју способности за тимски рад и развој професионалне и пословне етике.

Извори података

Сајт факултета: http://www.ftn.uns.ac.rs
Каталог студијског програма:http://www.ftn.uns.ac.rs/1290380196/master-akademske-studije

мај 2014