Articles

Универзитет у Новом Саду - Факултет техничких наука - Мерење и регулација на српском и енглеском језику - ОАС - ТТ

Студијски програм - Мерење и регулација на српском и енглеском језику

Научно поље - Техничко - технолшке науке

Научна област - електротехничко и рачунарско инжењерство

Диплома/титула - Дипломирани инжењер електротехнике и рачунарства

Ниво студија - ОАС - основне академске студије

Број ЕСПБ бодова - 240

Место где се изводи студијски програм - Факултет техничких наука у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.ftn.uns.ac.rs/1204151280/merenje-i-regulacija ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма
Техничко знање: Стицање неопходног знања из области електротехнике и рачунарства, као и знања из математике, физике и одабраних друштвених наука. Програм обезбеђује дубље образовање из области мерно-регулационих система кроз стручне предмете из области рачунарства, мерних система, аутоматског управљања и електроенергетских погона.
Практична знања: Тежиште овог студијског програма стављено је на практична знања у области уочавања техничког проблема, формулисања пројектног задатка и плана за реализацију и решавање техничких проблема, уз коришћење вештина и знања из више области. Инжењери који заврше студије на овом студијском програму биће компетентни за развој и пројектовање сложених мерно- регулационих система и њихових саставних делова и биће оспособљени и за касније мастер и докторске студије и праћење брзог технолошког развоја у области електротехнике и рачунарства.
Комуникативност и тимски рад: Активно знање бар једног светског језика, инсистирање на тимском раду током израде лабораторијских вежби и пројеката, као и развој креативности у решавању техничких проблема и способности да се презентује рад и резултати обезбедиће компетенције студената и у области комуникативности и тимског рада. Предмети из области управљања пројектима омогућиће способност критичког мишљења, схватање значаја припреме, руководеће улоге у тиму, као и сваког учесника за правовремени завршетак пројекта.
Припреме за даље студије: Посебан циљ студијског програма је развијање свести код студената за потребом перманентног образовања и напредовања у области електротехнике и рачунарства, што се постиже стицањем неопходних знања које представљају основу за наставак школовања, као и упознавањем студената са тренутним стањем у области електротехнике и рачунарства и предвиђањима за развој у ближој и даљој будућности.

Исходи
Сврха овог студијског програма је образовање студената за професију инжењера електротехнике и рачунарства у складу са потребама привреде, на знању засноване економије и друштва у целини.
Студијски програм Мерење и регулација конципиран је тако да обезбеђује стицање компетенција које су неопходне дипломираним инжењерима електротехнике и рачунарства, посебно у области мерно- регулационе технике и система. Важна улога свих актера на овом студијском програму је да школују врхунске инжењере који су спремни да активно учествују у регионалном развоју и који ће бити одговорни за одржавање високог технолошког и истраживачког потенцијала Војводине и Србије у областима електротехнике и рачунарства.
Сврха овог студијског програма је у складу са основним задацима и циљевима Факултета техничких наука и на линији је високо постављених стандарда квалитета нашег образовног система. Такође, реализацијом студијског програма школују се инжењери електротехнике и рачунарства који поседују знања која се неопходна за тржиште рада у Србији, региону и шире.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Савладавањем овог студијског програма студенти ће бити компетентни за развој, пројектовање, конструисање и примену савремених сложених система и делова система из области електротехнике и рачунарства, посебно мерно-регулационих система који обухватају широку област почев од мерења електричних и неелектричних величина, преко инструментације, електронских мерних претварача, обраде података, аутоматског управљања, до контроле и управљања извршним електроенергетским претварачима.
Студенти ће стећи компетенције за решавање проблема из праксе и за наставак школовања, ако се за то определе. Компетенције укључују и развој способности критичког мишљења, способности анализе проблема, синтезе решења и предвиђања понашања одабраног решења са јасном представом о добрим и лошим странама, као и оптимизацију решења на основу параметара који могу да се сведу на три велике области: цена, рок и квалитет.
Студенти који успешно заврше студијски програм биће у стању да у областима мерења и регулације:
- Разумеју и примене фундаментална знања из електротехнике.
- Примене знања из математике, физике и инжењерских дисциплина.
- Пројектују системе, компоненте и процесе на основу задатих спецификација.
- Користе инжењерски приступ и савремене софтверске алате у инжењерској пракси.
- Пројектују и изводе инжењерске експерименте и затим анализирају и интерпретирају добијене податке.
- Разумеју, уочавају, формулишу и решавају инжењерске проблеме.
- Унапређују своје знање и прате развој технологије.
- Раде у тиму који је састављен од стручњака различитих профила.
- Разумеју професионалну и етичку одговорност инжењера електротехнике и рачунарства.
- Ефикасно комуницирају.
- Разумеју утицај инжењерских решења на друштво и околину.
- Прихвате потребу и активно се укључе у образовање током целог живота.

Извори података

Сајт факултета: http://www.ftn.uns.ac.rs
Каталог студијског програма:http://www.ftn.uns.ac.rs/1290380219/osnovne-akademske-studije

мај 2014