Articles

Универзитет у Новом Саду - Факултет техничких наука - Механизација и конструктивно машинство на српском и енглеском језику - МАС - ТТ

Студијски програм - Механизација и конструкционо машинство на српском и енглеском језику

Научно поље - Техничко - технолшке науке

Научна област - машинско инжењерство

Диплома/титула - Мастер инжењер машинства

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Факултет техничких наука у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.ftn.uns.ac.rs/n1020808299/mehanizacija-i-konstrukciono-masinstvo ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма
Циљ студијског програма је постизање компетенција и академских вештина за област Механизација и конструкционо машинство у складу са потребама друштва. Наведено укључује поред осталог и развијање креативних способности разматрања проблема, способност критичког размишљања и способност за тимски рад, као и овладавање специфичним практичним вештинама потребним за обављање професије.
Циљ студијског програма је образовање стручњака који поседује довољно продубљеног знања за пројектовање, техничку експлоатацију и одржавање машина и опреме уопште, а нарочито средстава савремене механизације. Остали посебни циљеви, који су у складу са циљевима образовања стручњака на Факултету техничких наука, обухватају развијање свести код студената за потребом перманентног образовања, развоја друштва у целини, безбедности и здравља на раду и заштите животне средине.
Циљ студијског програма је такође и припрема стручњака за тимски рад, као и развој способности за критичку анализу сопствених и других решења, као и саопштавање и излагање резултата свог рада стручној и широј јавности.

Исходи
Сврха студијског програма је образовање студената за стицање звања Мастер инжењер машинства за област Механизација и конструкционо машинство, а у складу са потребама друштва.
Студијски програм мастер академских студија Механизација и конструкционо машинство конципиран је тако да обезбеђује стицање компетенција које су друштвено оправдане и корисне. Факултет техничких наука је дефинисао задатке и циљеве мастер академских студија у циљу образовања високо компетентних кадрова из ове области машинске технике. Сврха овог студијског програма потпуно је у складу са задацима и циљевима Факултета техничких наука.
Реализацијом овако конципираног студијског програма школују се мастер инжењери машинства за област Механизација и конструкционо машинство у складу са потребама друштва, а који поседују компетентност у европским и светским оквирима.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Свршени студенти мастер академских студија су компетентни да решавају реалне проблеме из праксе (пројектовање, испитивање, техничка експлоатација и одржавање машина и опреме), као и да наставе школовање, уколико се за то определе. Компетенције укључују, пре свега, развој способности критичког размишљања, анализе проблема, синтезе решења, као и предвиђање понашања одабраног решења, са јасном представом о томе шта су добре, а шта лоше стране одабраног решења.
Квалификације које означавају завршетак мастер академских студија стичу студенти који су:
- показали знање и разумевање у области Механизације и конструкционог машинства, у изабраном подручју, којим допуњују знање стечено на основним академским студијама и које представља основу за развијање критичког мишљења и примену знања;
- у стању да примене знање у решавању проблема у новом или непознатом окружењу, у ширим или мултидисциплинарним областима унутар образовно-научне области студија;
- показали да имају способност да интегришу знање, решавају сложене проблеме и да расуђују на основу доступних информација које садрже информације о друштвеној и етичкој одговорности, повезаној са применом њиховог знања и просуђивања;
- у стању да на јасан и недвосмислен начин пренесу знање и начин закључивања стручној и широј јавности;
- показали да поседују способност да наставе студије на начин који ће самостално изабрати.
Када је реч о специфичним способностима студента, савладавањем студијског програма мастер академских студија студент стиче темељно познавање и разумевање свих дисциплина одабране области, као и способност решавања конкретних проблема уз употребу научних метода и поступака.
Током студија инсистира се на интензивном коришћењу савремених информационих технологија.
Свршени студенти овог нивоа студија поседују компетенцију за праћење и примену новина у струци, као и за сарадњу са локалним друштвеним, као и међународним окружењем. Студенти су оспособљени да пројектују-конструишу и да обезбеде оптималну техничку експлоатацију и савремено одржавање машина и опреме, пре свега савремене механизације. Током школовања студент стиче способност да самостално врши испитивања, експерименте и статистичку обраду резултата као и да
формулише и изложи одговарајуће закључке.
Свршени студенти мастер академских студија Механизације и конструкционог машинства стичу знања како да економично користе природне ресурсе Републике Србије у складу са принципима одрживог развоја.
Посебно се обраћа пажња на развој способности за тимски рад и свести о потреби придржавања начела професионалне етике.

Извори података

Сајт факултета: http://www.ftn.uns.ac.rs
Каталог студијског програма:http://www.ftn.uns.ac.rs/1290380196/master-akademske-studije

мај 2014