Articles

Универзитет у Новом Саду - Факултет техничких наука - Механизација и конструктивно машинство на српском и енглеском језику - ОАС - ТТ

Студијски програм - Механизација и конструктивно машинство на српском и енглеском језику

Научно поље - Техничко - технолшке науке

Научна областмашинско инжењерство

Диплома/титула - Дипломирани инжењер машинства

Ниво студија - ОАС - основне академске студије

Број ЕСПБ бодова - 240

Место где се изводи студијски програм - Факултет техничких наука у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.ftn.uns.ac.rs/n882043541/mehanizacija-i-konstrukciono-masinstvo  ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма
Циљ студијског програма је постизање компетенција и академских вештина из области машинства, са оријентацијом на подручје механизације и конструкционог машинства (пројектовање, експлоатација и одржавање машина и опреме). Наведено, поред осталог укључује и развој креативних способности разматрања проблема и критичког мишљења, развијање способности за тимски рад и овладавање специфичним практичним вештинама потребним за обављање професије.
Циљ студијског програма је и да се образује стручњак који поседује довољно потребног знања из основних инжењерских дисциплина (математике, механике, електротехнике, пројектовања, примене савремених информационих технологија итд.) за област машинства у домену савремене механизације.
Један од посебних циљева, који је у складу са циљевима образовања стручњака на Факултету техничких наука, представља развијање свести код студената за потребом перманентног образовања, развоја друштва у целини и заштите животне средине. Циљ студијског програма је такође и образовање стручњака припремљеног за тимски рад, као и развој способности за излагање и презентовање својих резултата стручној и широј јавности.

Исходи
Студијски програм основних академских студија омогућује студентима усвајање неопходних знања, вештина и практичних искустава за пројектовање, техничку експлоатацију и одржавање машина и опреме уопште, а нарочито у подручју транспортне, грађевинске и пољопривредне механизације, као и аутомобилског инжењерства (мотора и моторних возила). Стечена знања и вештине омогућавају да студенти који стекну диплому овог студијског програма, могу успешно да одговоре захтевима тржишта и економије из ове области машинства.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Свршени студенти основних академских студија Механизације и конструкционог машинства су компетентни да решавају реалне проблеме из праксе, као и да наставе школовање уколико се за то определе. Компетенције укључују пре свега развој способности за критичко размишљање и анализу проблема, синтезу решења, као и предвиђање понашања одабраног решења са јасном представом о томе шта су добре, а шта лоше стране пројектованог решења.
Када је реч о оствареним специфичним способностима студента, савладавањем студијског програма студент стиче темељно познавање и разумевање дисциплина меродавних за струку, као и способност за решавање конкретних проблема уз употребу научно-стручних метода и поступака. Током студија инсистира се на интензивном коришћењу информационих технологија, посебно у подручју
пројектовања и конструисања.
Свршени студенти овог нивоа студија поседују компетенцију за примену знања у пракси и праћење и примену новина у струци, као и за сарадњу како у оквиру локалног друштвеног, тако и међународног окружења.
Студенти су оспособљени да пројектују, одржавају и обезбеђују оптималну техничку експлоатацију савремене механизације, као и машина и уређаја опште намене. Током школовања студент стиче способност да самостално врши експерименте и статистичку обраду резултата, као и да формулише и доноси одговарајуће закључке на бази претходног.
Свршени студенти основних академских студија Механизације и конструкционог машинства стичу знања о економичном коришћењу природних ресурса Републике Србије у складу са принципима одрживог развоја.
Посебно се обраћа пажња на развој способности студента за тимски рад, који је неопходан посебно у делу савременог пројектовања и одржавања машина и уређаја, као и на развој развој свести студената о потреби придржавања правила професионалне етике.

Извори података

Сајт факултета: http://www.ftn.uns.ac.rs
Каталог студијског програма:http://www.ftn.uns.ac.rs/1290380219/osnovne-akademske-studije

мај 2014