Articles

Универзитет у Новом Саду - Факултет техничких наука - Поштански саобраћај и телекомуникације на српском и енглеском језику - МАС - ТТ

Студијски програм - Поштански саобраћај и телекомуникације на српском и енглеском језику

Научно поље - Техничко - технолшке науке

Научна област - саобраћајно инжењерство

Диплома/титула - Мастер инжењер саобраћаја

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Факултет техничких наука у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.ftn.uns.ac.rs/n802595196/postanski-saobracaj-i-telekomunikacije  ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма
Циљ студијског програма је постизање компетенција и академских вештина из области Поштанског саобраћаја и телекомуникација. То, поред осталог укључује и развој креативних способности разматрања проблема и способност критичког мишљења, развијање способности за тимски рад и овладавање специфичним практичним вештинама потребним за обављање професије.
Циљ студијског програма је да се образује стручњак који поседује довољно продубљеног знања из поштанског саобраћаја и телекомуникација а примењеног на области експлоатације, организације, аутоматизације поштанских и телекомуникационих система и унапређења тих система и услуга које они пружају.
Један од посебних циљева, који је у складу са циљевима образовања стручњака на Факултету техничких наука је развијање свести код студената за потребом перманентног образовања, развоја друштва у целини и заштите животне средине. Циљ студијског програма је такође и образовање стручњака у домену тимског рада, као и развој способности за саопштавање и излагање својих резултата стручној и шитој јавности.

Исходи
Сврха студијског програма је образовање студената за професију мастер инжењера саобраћаја у складу са потребама друштва.
Студијски програм Поштански саобраћај и телекомуникације је конципиран тако да обезбеђује стицање компетенција које су друштвено оправдане и корисне. Факултет техничких наука је дефинисао основне задатке и циљеве ради образовања високо компетентних кадрова ит области поштанског саобраћаја и телекомуникација. Сврха студијског програма Поштански саобраћај и телекомуникације је потпуно у складу са дипломским задацима и циљевима Факултета техничких наука.
Реализацијом овако конципираног студијског програма се школују мастер инжењери саобраћаја који поседују компетентност у европским и светским оквирима.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Свршени студенти Поштанског саобраћаја и телекомуникација су компетентни да решавају реалне проблеме из праксе као и да наставе школовање уколико се за то определе. Компетенције укључују, пре свега, развој способности критичног мишљења, способности анализе проблема, синтезе решења, предвиђање понашања одабраног решења са јасном представом шта су добре а шта лоше стране одабраног решења.
Квалификације које означавају завршетак академских академских студија стичу студенти:
- Који су показали знање и разумевање у области поштанског и телекомуникационог саобраћаја, које допуњује знање стечено на основним академским студијама и представља основу за развијање критичког мишљења и примену знања;
- Који су у стању да примене знање у решавању проблема у новом или непознатом окружењу у ширим или мултидисциплинарним областима унутар образовно-научног односно поља студија;
- Који имају способност да интегришу знање решавају сложене проблеме и да расуђују на основу доступних информација које садрже промишљања о друштвеним и етичким одговорностима повезаним са применом њихових знања и судова;
- Који су у стању да на јасан и недвосмислен начин пренесу знања и начин закључивања стручној или широј јавности;
 - Који поседују способност да наставе студије на начин који ће самостално изабрати.
Када је реч о специфичним способностима студента савладавањем студијског програма академских мастер студија студент стиче темељно познавање и разумевање свих дисциплина студијске групе, као и способност решавања конкретних проблема уз употребу научних метода и поступака. Мастер студенти Поштанског саобраћаја и телекомуникација су способни да на одговарајући начин напишу и да презентују резултате свога рада. Током студија се инсистира на што интензивнијем коришћењу
информационо-комуникационих технологија.
Свршени студенти овог нивоа студија поседују компетенцију за праење и примену новина у струци, као и за сарадњу са локалним социјалним и међунароцним октужењем.
Студенти су оспособљени да пројектују, организују и управљају поштанским и телекомуникационим системима. Током школовања студент стиче способност да самостално врши експерименте статистичку обраду резултата као и да формулише и и донесе одговарајуће закључке.
Свршени студенти Поштанског саобраћаја и телекомуникација стичу знања како да економично користе природне ресурсе Републике Србије у складу са принципима одрживог развоја.
Посебно се обраћа пажња на развој способности за тимски рад и развој професионалне етике.

Извори података

Сајт факултета: http://www.ftn.uns.ac.rs
Каталог студијског програма:http://www.ftn.uns.ac.rs/1290380196/master-akademske-studije

мај 2014