Articles

Универзитет у Новом Саду - Факултет техничких наука - Производно машинство на српском и енглеском језику - ОАС - ТТ

Студијски програм - Производно машинство на српском и енглеском језику

Научно поље - Техничко - технолшке науке

Научна област - машинско инжењерство

Диплома/титула - Дипломирани инжењер машинства

Ниво студија - ОАС - основне академске студије

Број ЕСПБ бодова - 240

Место где се изводи студијски програм - Факултет техничких наука у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.ftn.uns.ac.rs/n440289046/proizvodno-masinstvo ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма :

Циљ студијског програма основних академских студија је постизање компетенција и академских вештина из области производног машинства. То, поред осталог, укључује и развој креативних способности разматрања проблема и способност критичког мишљења, развијање способности за тимски рад и овладавање специфичним практичним вештинама потребним за обављање професије.
Циљ студијског програма је да се образује стручњак који поседује довољно потребног знања из основних инжењерских дисциплина (математика, механика, ...), општих техничких дисциплина из области машинства, електротехнике, програмирања и примене савремених информационих технологија, аутоматизације, савремене механизације, као и стручно апликативних знања из области производног машинства. Један од посебних циљева, који је у складу са циљевима образовања стручњака на Факултету техничких наука је развијање свести код студената за потребом перманентног образовања, развоја друштва у целини и заштите животне средине. Циљ студијског програма је такође и образовање стручњака у домену тимског рада, као и развој способности за саопштавање и излагање резултата стручној и широј јавности.


Исходи :

Производно машинство је инжењерска област која на бази креативности и савремених научних сазнања омогућава успешно конструисање и производњу машина и система, као и широког спектра производа неопходних за функционисање привредног живота. Оно обједињава развој, пројектовање и контролу квалитета производа, пројектовање и управљање технолошким процесима, као и пројектовање и управљање фабрикама из области прераде метала и пластике.
Производно машинство има важну улогу за одржавање и успешно функционисање многих привредних грана земље, као што су: саобраћај (друмски, железнички, водни и авионски), ПТТ, пољопривреда (производња и прерада), електропривреда (производња и пренос), нафтна индустрија (производња и прерада), војска (одбрана и наменска индустрија), здравство (клинички центри, болница, амбуланте), развојно-истраживачки центри и специфичне технологије (свемирска, нуклеарна). Процењује се да чак 80% радних места која покривају машински инжењери, покривају управо инжењери из области Производног машинства. Производно машинство у образовном смислу треба посматрати као студијски програм настао због потреба индустријске праксе. Полазећи од искуства индустријски развијенијих земаља, данас се посебан акценат ставља на развој малих и средњих предузећа. Дипломирани инжењери производног машинства су посебно припремљени за рад у таквим фирмама где се тражи познавање широке лепезе производних технологија за израду производа, као и вештине и знања потребних за пројектовање производа, конструисање опрема и машина карактеристичних за такву производњу.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Свршени студенти основних академских студија Производног машинства су компетентни да решавају реалне проблеме из праксе као и да наставе школовање уколико се за то определе. Компетенције укључују, пре свега, развој способности критичног мишљења, способности анализе проблема, синтезе решења, предвиђање понашања одабраног решења са јасном представом шта су добре а шта лоше стране одабраног решења.
Када је реч о специфичним способностима студента савладавањем студијског програма студент стиче темељно познавање и разумевање дисциплина свих одговарајућих струка, као и способност решавања конкретних проблема уз употребу научних метода и поступака. Обзиром на карактер студијског програма, посебно је важна способност повезивања основних знања из различитих области и њихова примена. Свршени студенти Производног машинства су способни да на одговарајући начин напишу и да презентују резултате свог рада. Током студија се инсистира на интензивном коришћењу информационо-комуникационих технологија.
Свршени студенти овог нивоа студија поседују компетенцију за примену знања у пракси и праћење и примену новина у струци, као и за сарадњу са локалним социјалним и међународним октужењем. Студенти су оспособљени да пројектују, организују и управљају производњом. Током школовања студент стиче способност да самостално врши експерименте, статистичку обраду резултата као и да донесе и формулише одговарајуће закључке.

Извори података

Сајт факултета: http://www.ftn.uns.ac.rs
Каталог студијског програма:http://www.ftn.uns.ac.rs/1290380219/osnovne-akademske-studije

мај 2014