Articles

Универзитет у Новом Саду - Факултет техничких наука - Рачунарство и аутоматика на српском и енглеском језику - МАС - ТТ

Студијски програм - Рачунарство и аутоматика на српском и енглеском језику

Научно поље - Техничко - технолшке науке

Научна област - електротехничко и рачунарско инжењерство

Диплома/титула -Мастер инжењер електротехнике и рачунарства

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Факултет техничких наука у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.ftn.uns.ac.rs/623632027/racunarstvo-i-automatika

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма
Циљеви студијског програма се могу груписати у неколико категорија:
Техничко знање. Програм обезбеђује дубоко познавање барем једне од специјализованих области: аутоматике, управљања системима, рачунарских наука, информатике, рачунарске технике и рачунарских комуникација.
Практична знања. Добијање неопходних знања за формулисање проблема и пројеката, као и плана за њихово решавање коришћењем разнородних техничких знања и вештина. То, поред осталог укључује и развој креативних способности разматрања проблема и способност критичког мишљења.
Комуникативност и тимски рад. Добијање неопходних знања за активно коришћење барем једног светског језика, уз развијање способности за презентовање сопствених резултата стручној и широј јавности као и развијање способности за тимски рад.
Припреме за даље студије. Добијање неопходних знања, које ће омогућити даљи наставак школовање кроз специјалистичке и докторске студије. Један од посебних циљева, који је у складу са циљевима образовања стручњака на Факултету техничких наука је развијање свести код студената за потребом перманентног образовања, развоја друштва у целини и заштите животне средине.
Припреме за професионално ангажовање. Добијање неопходних знања и развијање свести о широком спектру проблема и обавеза и који се јављају у професионалној пракси: сигурност, етика, екологија и економија.

Исходи
Сврха студијског програма је образовање студената за професију мастер инжењера електротехнике и рачунарства у области рачунарства и аутоматике у складу са потребама друштва као и појединца.
Студијски програм Рачунарства и аутоматике је конципиран тако да обезбеђује стицање компетенција које су друштвено оправдане и корисне. Факултет техничких наука је дефинисао основне задатке и циљеве ради образовања високо компетентних кадрова у области технике. Сврха студијског програма Рачунарства и аутоматике је потпуно у складу са основним задацима и циљевима Факултета техничких наука.
Реализацијом овако конципираног студијског програма се школују мастер инжењери електротехнике и рачунарства који поседују компетентност у европским и светским оквирима.


Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Мастер инжењери електротехнике и рачунарства, који заврше студијски програм Рачунарство и аутоматику су компетентни да решавају реалне проблеме из праксе, као и да наставе школовање уколико се за то определе. Компетенције укључују, пре свега, развој способности критичког мишљења, способности анализе проблема, синтезе решења, предвиђање понашања одабраног решења са јасном представом шта су добре а шта лоше стране одабраног решења.
Савладавањем студијског програма стиче се дубоко познавање барем једне од специјализованих области: аутоматике, управљања системима, рачунарских наука, информатике, рачунарске технике и рачунарских комуникација. Студијски програм оспособљава студенте за решавање конкретних проблема уз употребу стручних и научних метода и поступака.
Свршени студенти Рачунарства и аутоматике су способни да на одговарајући начин напишу и да презентују резултате свог рада.
Свршени студенти овог нивоа студија поседују компетенцију за примену знања у пракси и праћење и примену новина у струци, као и за сарадњу са локалним друштвеним и међународним окружењем.
Свршени студенти Рачунарства и аутоматике оспособљени су за тимски рад и развој професионалне етике.
По правилу компетенција студената се верификује и кроз барем један рад на домаћим
конференцијама из области мастер рада.

Извори података

Сајт факултета: http://www.ftn.uns.ac.rs
Каталог студијског програма:http://www.ftn.uns.ac.rs/1290380196/master-akademske-studije

мај 2014