Articles

Универзитет у Нишу - Медицински факултет - Струковна медицинска сестра/техничар-специјалиста - ССС - МД

Студијски програм - Специјалиста струковна медицинска сестра/техничар

Научно поље - Медицинске науке

Научна област - МЕДИЦИНСКЕ НАУКЕ

Диплома/титула - Специјалиста струковна медицинска сестра/техничар

Ниво студија - специјалистичке струковне студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Ниш, Универзитет у Нишу - Медицински факултет

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.medfak.ni.ac.rs/index.php/pl-n-sss-s-s ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Студијски програм специјалистичких струковних студија Специјалиста струковна медицинска сестра/техничар, одвија се кроз једногодишње школовање или 2 семестра и обухватају 900 часова (теоријске и практичне наставе, као и самосталног рада студената). Програм има 9 обавезних предмета и 1 блок изборних предмета који садржи 4 базична предмета. Они су у другом семестру и заступљени су само кроз практични рад, односно као стручна пракса. У првом семестру слушају се и вежбају предмети сва три типа: академско-образовни, научно-стручни и стручно-апликативни. У другом семестру студент бира област из изборног предмета из којег приступа изради завршног рада. Изборни предмет је из групе стручно-апликативних: (Интерна медицина са негом Хирургија са негом, Педијатрија са негом и Инфективне болести са негом). Завршни стручни рад је из области ових стручно-апликативних предмета, односно предмета из којег је обављена стручна пракса и припрема се уз консултације са изабраним ментором. Састоји се од писаног текста и усмене одбране.   

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Након савладаног студијског програма специјалистичких струковних студија-Специјалиста струковна медицинска сестра-техничар, студенти стичу компетенције за примену теоријског знања, клиничких вештина и стандарда професионалне комуникације у току обављања стручне делатности. Наставни план (курикулум) студијског програма специјалистичких струковних студија СПЕЦИЈАЛИСТА СТРУКОВНА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА/ТЕХНИЧАР конципиран је у складу са свим савременим захтевима медицинске струке и науке, а у сврху формирања стручњака који поред свог теоријског знања, располаже широком палетом усвојених практичних вештина примењивих у процесу опште неге и специјалне неге појединих категорија и популација пацијената и клијената.

Извори података

Сајт факултета: http://www.medfak.ni.ac.rs
Каталог студијског програма:http://www.medfak.ni.ac.rs/index.php/s-udi/s-udi-drug-g-s-p-n/sp-ci-lis-ic-s-ru-vn-s-udi/s-ru-vn-dicins-s-s-r-sp-c   

мај 2014.