Articles

Универзитет у Нишу - Природно-математички факултет - Математика - ОАС - ПМ

Студијски програм - Математика

Научно поље - Природно - математичке науке

Научна област - Математичке науке

Диплома/титула - Математичар

Ниво студија - Основне академске студије

Број ЕСПБ бодова - 180

Место где се изводи студијски програм - Ниш, Универзитет у Нишу, Природно математички  факултет

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.pmf.ni.ac.rs/pmf/studije/prezentacije/matematika/Odsek/st-programi-oas.html  ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Студијски програм Математика траје 3 године (180 ЕСПБ). Сви предмети су једносеместрални. Настава се организује кроз предавања и вежбе. Предавања изводе наставници Факултета, а вежбе изводе наставници или сараднци факултета. Методе извођења наставе јесу: фронтала и интерактивна за предавања, а за часове вежби фронтална, интерактивна, групна и индивидуална. Од укупних 180 ЕСПБ бодова, студент остварује 144 ЕСПБ бода (или 80 %) у оквиру обавезних предмета, док 36 ЕСПБ бодова (20 %) студент остварује полагањем изборних предмета. На свакој позицији изборног предмета студент бира један предмет од понуђена два предмета. Изборни предмети на истој позицији имају исти недељни фонд часова и носе исти број ЕСПБ бодова. Студенту се даје могућност да 30 ЕСПБ бодова може остварити полагањем предмета са било ког другог академског студијског програма основних студија које се рализују на Природно-математичком факултету у Нишу (информатика, физика, хемија, биологија, географија).
Једино ограничење је да се студенту не дозвољава избор сличних предмета по садржају (на пример, не дозвољава се да студент бира и полаже предмет Математика са студијског програма Хемија, и не дозвољава се да студент бира и полаже предмет Примена рачунара у биологији, са студијског програма Биологија). Посебна комисија разматра и решава захтеве студената у вези са овим питањем. Дозвољен је прелаз са сродног студијског предмета на основне академске студије Математика.
Посебна комисија разматра и решава захтеве студената у вези са овим питањем, према Правилнику о остваривању студија на основним и дипломским академским студијама Природно-математичког факултета у Нишу.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Математика као наука, постоји самостално. Потребе за научним и стручним применама математике свакодневно се повећавају у свим делатностима друштва (школство, индустрија, банкарство, заводи за статистичку обраду података, друге науке, итд.). Студијски програм Математика у трајању од 3 године је природни наставак претходног образовања. Савладавањем овог студијског програма студенти усвајају математички начин размишљања, принципе и строгост математичког закључивања.
Студенти стичу математичко знање, како са теоријског становишта, тако и са становишта примена. Савлађивање студијског програма Математика је основни предуслов за даљи наставак образовања (дипломске студије из математике) и научног рада (докторске студије из математике). Овај студијски програм омогућава велику мобилност студената на сродним студијским програмима у Србији и у свету, посебно у Европској унији.

Извори података

Сајт факултета: http://www.pmf.ni.ac.rs/pmf/index.php
Каталог студијског програма: http://www.pmf.ni.ac.rs/pmf/studije/matematika/matematika.php

мај 2014.