Научно поље - Техничко - технолошке науке
Научна област - Биотехничке науке
Диплома/титула - ДИПЛОМИРАНИ ИНЖЕЊЕР ПОЉОПРИВРЕДЕ-МАСТЕР ЗА РАТАРСТВО И ПОВРТАРСТВО
Ниво студија - мастер академске студије
Број ЕСПБ бодова - 60
Место где се изводи студијски програм - Београд, Универзитет у Београду - Пољопривредни факултет
Линк ка списку предмета - http://www.agrif.bg.ac.rs/study_programs/view/19 ција о модулима - Нема модула
Модули:
- Ратарство
- Повртарство и семенарство
- Органска њивска производња и природни ресурси.
Циљеви студијског програма дипломских студија су постизање компетенција које означавају завршетак дипломских академских студија, одређени степен специјализације као и оспособљеност за истраживачки рад из области ратарства, повртарства и семенарства, органске њивске производње и одрживог коришћења природних ресурса.
Циљ програма је и развијање предметно-специфичних компетенција: детаљно познавање структуре и функционисања агроекосистема у циљу рационалног и економичног коришћења природних ресурса у пољопривреди, детаљно познавање специфичних начина производње (агротехнике) ратарских (жита, махунарки, индустријских и крмних биљака) и повртарских биљака и семенских усева, производње и дораде семена, специфичности органског система гајења, прописа и стандарда у овој области производње, економичности органске производње, спровођења специфичности у области заштите биљака у овом начину производње, рационалну примену генетичких ресурса гајених биљака и познавање биотехнологије и биосигурности.
Циљ студијског програма је и развијање способности интегрисања знања, решавање сложених проблема уз прихватање етичке одговорности и разумевање сложених друштвених односа у земаљама у транзицији у којима се проблеми ратарске и повртарске производње морају посматрати у светлу процеса приватизације и трансформације. Циљ програма је и развијање вештина учења као и општих и стручних компетенција, које би омогућиле наставак школовања у смислу оспособљавања за научно истраживачки рад у уско специјализиваним областима.
Компетенције:
Објективно вредновање свог рада и рада других, комуникација са стручњацима из других области, поседовање професионалне етике, способност планирања и организовања производње, способност независног рада, овладавање методама истраживања, извођења експеримената, статистичка обрада података и тумачење резултата, креативност.
Сајт факултета: http://www.agrif.bg.ac.rs/
Каталог студијског програма: http://www.agrif.bg.ac.rs/study_programs/view/19
мај 2014.