Articles

Универзитет у Новом Саду - Академија уметности - Графичке комуникације - МАС - УМ

Студијски програм - Графичке комуникације

Научно поље - Уметност

Научна област - ЛИКОВНА УМЕТНОСТ

Диплома/титула - Дипломирани примењени  уметник мастер

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Академија уметности Нови Сад

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.akademija.uns.ac.rs/wp-content/uploads/doc/mas/graficke-komunikacije.pdf ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма

Циљ студијског програма графичких комуникација је да се студенти кроз теоретски и практични рад у оквиру предвиђених програма из области графичког дизајна, као што су: плакат, графика књиге, утилитарна графика, писмо и типографија едукују у самосталне ликовне уметнике (графичке дизајнере и ликовне педагоге). Студенти се формирају у комплексне слободне уметничке личности, друштвено одговорне, способне да се самостално баве уметничким стваралаштвом као и припремање академских стручњака за одговорно и креативно бављење наставом у вишим и високошколским уметничко-стручним установама.

Исходи

Студијски програм има јасно дефинисану сврху и улогу у образовном систему, доступну јавности.
Сврха овог студијског програма дипломских академских студија је да образује јасно профилисане стручњаке чија професионална делатност треба да допринесе развоју укупног простора културе, а нарочито области ликовне уметности којој програм припада. Студенти се кроз теоретски и практични рад у оквиру предвиђених програма из области графичког дизајна, као што су: плакат, графика књиге, утилитарна графика, писмо и типографија едукују у самосталне ликовне уметнике (графичке дизајнере и ликовне педагоге). Студенти се формирају у комплексне слободне уметничке личности, друштвено одговорне, способне да се самостално баве уметничким стваралаштвом као и припремање академских стручњака за одговорно и креативно бављење наставом у вишим и високошколским уметничко-стручним установама. Овако образовани студенти могу компетентно својим даљим самосталним радом да узму учешће у раду институција из области културе, дизајнерских студија, пропагандних агенција, штампарија, као и да наставе школовање на трећем степену акадеских студија (докторске студије). Наведена сврха студијског програма је у потпуности у складу са дефинисаним задацима и циљевима Академије уметности као једног од факултета Универзитета у Новом Саду и високошколске институције која припада Пољу уметности.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Након завршеног студирања студент је оспособљен за самосталан уметнички рад, поседује основна и напредна занатска и теоретска знања из области графичких комуникација, као и знања о токовима у савременој уметности у свету, сарађује у интердисциплинарним истраживачким и уметничким тимовима као и рекламним агенцијама, сарађује у институцијама културе. Такође, исход је и усвајање и способност примене теоретских знања и вештина, развијање свести о слојевитости и специфичности ове наставе, дефинисање емотивног и мотивационог односа према наставничком позиву. Исход процеса студирања је стручњак са академским образовањем који поред новостечених знања  из области графичких комуникација и ликовне педагогије поседује и основу за наставак школовања.

Извори података

Сајт факултета:  http://www.akademija.uns.ac.rs/
Каталог студијског програма:http://www.akademija.uns.ac.rs/master-studije/

мај 2014