Articles

Универзитет у Новом Саду - Факултет техничких наука - Индустријско инжењерство-Развој и управљање животним циклусом на српском и енглеском језику-ТЕМПУС - МАС - ТТ

Студијски програм - Индустријско инжењерство-Развој и управљање животним циклусом на српском и енглеском језику

Научно поље - Техничко - технолшке науке

Научна област - индустријски инжењеринг, инжинјерски менаџмент

Диплома/титула - Мастер инжењер индустријског инжењерства

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Факултет техничких наука у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.ftn.uns.ac.rs/n1844671352/industrijsko-inzenjerstvo--razvoj-i-upravljanje-zivotnim-ciklusom-proizvoda  ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма
Циљ студијског програма је постизање компетенција и истраживачки и научно оријентисаних академских вештина из области Индустријског инжењерства. То, поред осталог укључује и развој креативних способности истраживања проблема и способност критичког мишљења и њиховог решавања, развијање способности за тимски рад на реализацији истраживачких пројеката и овладавање научним методама и специфичним практичним вештинама потребним за обављање
професије.
Циљ студијског програма је да се образује стручњак који поседује потребна теоријска и практична знања из свих неопходних инжењерских и менаџерских дисциплина, способност истраживања у тим дисциплинама као и специфичне вештине из пројектовања и управљања производима у свим фазама животног циклуса, затим примене технологија и управљања процесима у најразличитијим областима производних, услужних и јавних делатности и примене савремених информационих технологија, али све уоквирено научно заснованим знањима и практичним способностима за разумевање економских и друштвених законитости које владају у односима предузеће-тржиште.
Један од посебних циљева, који је у складу са циљевима образовања стручњака на Факултету техничких наука је развијање свести мастер инжењера индустријског инжењерства – мастера о потреби сталног сопственог образовања, образовања и усавршавања људских ресурса у предузећу, образовања за примену општих међународних стандарда и стандарда који се односе на специфичне области као што су квалитет, заштита животне средине, здравље и безбедност запослених, безбедна производња хране, безбедност информација и других међународних стандарда. Циљ студијског програма је, такође и образовање истраживача способног за тимски рад, као и развој способности за саопштавање и преношење сопствених знања и резултата на сараднике у послу и њихово
објављивање у научној, стручној и широј јавности.

Исходи
Сврха студијског програма је образовање студената за професију мастер инжењера индустријског инжењерства у складу са потребама друштва.
Студијски програм Индустријског инжењерства - развој и управљање животним циклусом производа је конципиран тако да мастер инжењерима индустријског инжењерства обезбеђује стицање компетенција у области развоја производа и управљање свим релевантним подацима кроз интегрисани информациони систем, током целокупног животног циклуса. Овим су обухваћена потребна знања везана за менаџмент функционалним захтевима, технолошке процесе, планирање производње, планирање ресурса, аутоматизацију производних процеса, одржавање, сервис и рециклажу, чинећи јединиствену дефиницију производа са циљем да се скрати време до испоруке производа, смањи време у отказу и трошкови производње, а повећа квалитет конкуретних производа на задовољство потрошача.
Студијски програм ће попунити велику празнину у образовним профилима који недостају
организацијама у свим подручјима производних делатности српске привреде и друштва и чији недостатак је један од основних узрока слабе конкурентности тих организација, а посебно празнину у подручју истраживачких и научних делатности у овој области. Из наведених разлога се извлаче основни елементи друштвене оправданости и корисности овог програма и његове перспективе.
Факултет техничких наука је дефинисао основне задатке и циљеве ради образовања високо компетентних кадрова из области технике, технологије, управљања и стварања подлога за научно-истраживачке захвате у овим областима.
Сврха студијског програма Индустријског инжењерства - развој и управљање животним циклусом производа на нивоу мастер академских студија је потпуно у складу са наведеним основним задацима и циљевима Факултета техничких наука. Реализацијом овако конципираног студијског програма се школују мастер инжењери индустријског инжењерства.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Мастер инжењери индустријског инжењерства су компетентни да истражују и предвиђају потребе предузећа у свим њиховим процесима, пројектују нове производе, да пројектују технологије, управљају процесима, те да решавају реалне практичне проблеме који се јављају у пракси, као и за наставак школовања на докторским студијама уколико се за то определе. Компетенције, пре свега, укључују развој способности критичког мишљења, самосталне анализе проблема, синтезе и пројектовања решења и доношења одлука у реалном времену.
Специфичне способности - знања и вештине инжењера индустријског инжењерства – мастера, стечене на овом студијском програму, укључују експертско познавање и разумевање дисциплина из области одговарајућих студијских група, као и способност управљања процесима у тим областима, као и решавање практичних проблема уз употребу научних метода и поступака. С обзиром на карактер студијског програма посебно се профилише способност повезивања теоријских знања из различитих области са њиховом практичном применом. Мастер инжењери индустријског инжењерства су способни да на одговарајући начин елаборишу и презентују резултате свог рада. Током студија се инсистира на интензивном коришћењу информационо – комуникационих технологија.
Мастер инжењери индустријског инжењерства поседују компетенције за примену стечених знања и вештина у вођењу практичних пројеката у предузећима и стално иновирање тих знања и вештина путем оспособљености за генерисање нових стручних и научноистраживачких информацијама и њихову примену у сопственом подручју рада, као и оспособљеност за сарадњу са локалним и међународним друштвеним, јавним и стручним окружењем.
Мастер инжењери - мастери индустријског инжењерства у највећој мери стичу истраживачки потенцијал, знања и вештине за економично коришћење природних ресурса у складу са принципима одрживог развоја. У њиховом образовању се посебна пажња поклања развоју способности за тимски рад и развој професионалне и пословне етике.

Извори података

Сајт факултета: http://www.ftn.uns.ac.rs
Каталог студијског програма:http://www.ftn.uns.ac.rs/1290380196/master-akademske-studije

мај 2014