Articles

Универзитет у Крагујевцу - Учитељски факултет - Васпитач - ОАС - ДХ

Студијски програм - Васпитач

Научно поље - Друштвено-хуманистичке науке

Научна област - Педагошке и андрагошке науке

Диплома/титула - Дипломирани васпитач

Ниво студија - ОАС- основне академске студије

Број ЕСПБ бодова - 240

Место где се изводи студијски програм - Ужице, Универзитет у Крагујевцу- Учитељски факултет

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.ucfu.kg.ac.rs/Akreditacija%20stud%20programa/Kniga%20pred%20i%20nas/Vaspitac/Prilog%205.2%20V.pdf  ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Сврха студијског програма Васпитач је образовање и припремање студената за рад у предшколским установама. Студијски програм обезбеђује студентима знања из општеобразовних теоријско-методолошких, научних (уметничких) и стручно-апликативних предмета, као и унапређивање теорије и праксе васпитања и образовања и њихову међуповезаност.

Педагошки, методички предмети, као и предмети из области психологије чине их компетентним за рад. Будући васпитачи стичу компетенције и из академских вештина и уметничких предмета (Физичко васпитање, Музичко и ликовно васпитање, Сценска уметност, Драмске игре за децу).
Поред основног циља, стицање одговарајућих научних, стручних и уметничких знања и вештина, студијски програм омогућава будућим васпитачима да развијају креативне способности и овладају специфичним практичним вештинама (хорско певање, беседништво, литерарно стваралаштво...), које су потребне за обављање професије.

Студенти на Факултету стичу три врсте знања:

  • знања за праксу (академска, формална знања и теорије која су битна за професију васпитача),
  • знања у пракси (практична знања која стичу у оквируметодика и хоспитовања по вртићима),
  • знање о пракси (промишљање о сопственој пракси и истраживање сопствене праксе у предшколској установи, групи, активностима за и са децом).

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Oпште компетенције:
Студент се изражава у складу са правилима српског језика и језика на коме изводи васпитно-образовни рад, поседује основна знања из научних и уметничких области, зна један страни језик, поседује информационо-технолошку писменост, оспособљен је за решавање проблема и самостално доношење одлука, оспособљен за тимски рад, поштује универзалне људске и националне вредности, поседује одређене личне особине (аутономност, иницијативност, посвећеност позиву отвореност за сарадњу, креативност...).

Стручне компетенције:
Област и методике учења: познаје различите научне иживотне области које су предмет дечјих интересовања, оспособљен за самостално планирање, реализацију и евалуацију активности и рада са децом, за дидактичко-методичко обликовање садржаја учења.

Поучавање и учење: зна, разуме, операционализује и реализује циљеве и задатке предшколског васпитања и образовања, схвата природу учења деце раног узраста, примењује различите стилове и стратегије учења у васпитном раду са децом уважавајући њихове развојне карактеристике и индивидуалне потенцијале; примењује различите моделе, облике и методе васпитно образовног рада, оспособљен је да подстиче, негује и развија позитивне социјалне односе у групи.

Подршка развоју личности детета и вредности социјалне инклузије: оспособљен за праћење индивидуалног развоја, унапређивање и заштиту физичког и менталног здравља детета, прилагођавање процеса учења различитим потребама детета, усмерен ка развијању и неговању самопоштовања детета.

Комуникација и сарадња: оспособљен за конструктивну интеракцију са децом, родитељима, колегама и локалном заједницом.

Самоевалуација и професионални развој: оспособљен за критичку рефлексију и саморефлексију, преузима одговорност за свој професионални развој.

Извори података

Сајт факултета: http://www.ucfu.kg.ac.rs
Каталог студијског програма:http://www.ucfu.kg.ac.rs/DOKUMENTA/studijski%20programi%20osnovnih%20studija%201stepena%20vaspitaci.pdf

мај 2014.


vodic-kroz-diplome