Articles

Универзитет у Крагујевцу - Факултет за машинство и грађевинарство - Машинско инжињерство - ОАС - ТТ

Студијски програм - Машинско инжењерство

Научно поље - Техничко-технолошке науке

Научна област - Машинско инжењерство

Диплома/титула - Дипломирани инжењер машинства

Ниво студија - ОАС- основне академске студије

Број ЕСПБ бодова - 240

Место где се изводи студијски програм - Краљево, Универзитет у Крагујевцу- Факултет за машинство и грађевинарство

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.mfkv.kg.ac.rs/index.php/studije/osnovne-akademske-studije.html ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Садржај студијског програма, правила студирања, права и обавезе студената и друга питања од значаја за извођење студијског програма, штампају се сваке године као посебна публикација – Информатор за студенте, као и њено издање у електронском облику које је доступно на сајту факултета. Студијски програм садржи обавезне заједничке предмете свих модула и четири изборна модула (М) и то : М1 - Пројектовање у машиноградњи; М2 - Производно машинство; М3 - Аутоматско управљање, роботика и флуидна техника; М4 - Енергетика и заштита животне средине. На сваком модулу постоје обавезни и изборни предмети модула.

Студијски програм својим активностима доприноси да студент стекне довољан ниво знања и да разуме принципе пројектовања, конструисања и производње пројектованих компоненти. Осим тога, студент треба да овлада базним областима кроз обавезне предмете на студијском програму попут примене математичких и физичких теорија, употребе компјутерских алата, као и интерпретирање резултата у облику који може да побољша свакодневни живот. Такође, треба да савлада основне принципе механике крутог и деформабилног тела, механике флуида, термодинамике, аутоматског управљања, транспортних система, науке о материјалима, машинских елемената. Поред наведеног, свршени студент овог студијског програма, треба да створи ширу слику односа у савременој индустријској производњи кроз познавање друштвених закономерности света рада, економије, организације и менаџмента. Приближавање потребама глобалног друштва омогућава и познавања једног од страних језика.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Завршетком основних академских студија студент бива оспособљен да:

  • Активно учествује у пројектовању, организацији и контроли производње.
  • Самостално врши експерименте, анализира резултате као и да врши њихову стохастичку обраду, и да на основу тога формулише и доноси адекватне закључке.
  • Комбинује стечена теоријска знања и практичне вештине у циљу анализе, синтезе и предвиђања решења конкретних инжењерских проблема као и њихових последица.
  • Овлада методама, поступцима и процесима истраживања у машинском инжењерству.
  • Развија критично и самокритично мишљење и да примењује стечена знања у пракси.
  • Да развија комуникационе способности и да влада вештинама презентације материје, да комуницира са ужим социјалним и међународним окружењем.
  • Разуме односе у ширем контексту, у смислу економских, еколошких и етичких питања.
  • Темељно познавање и разумевања дисциплина из области машинског инжењерства, што подразумева решавање конкретних проблема уз употребу научних метода и поступака.
  • Повезивања основних знања из различитих области и њихове примене у инжењерском пројектовању.
  • Способност перманентног учења, праћења и примене новина у машинском инжењерству.
  • Способност употребе информационо-комуникационих технологија у решавању инжењерских проблема заснованих на систему стечених фундаменталних знања, односно избора, примене и развоја погодних метода за анализу проблема, његово моделирање, симулацију и оптимизацију.

Извори података

Сајт факултета: http://www.mfkv.kg.ac.rs/
Каталог студијског програма:http://www.mfkv.kg.ac.rs/index.php/masinsko-inzenjerstvo/standardi-oas-masinsko-inzenjerstvo.html

мај 2014.


vodic-kroz-diplome