Articles

Универзитет у Крагујевцу - Факултет техничких наука - Електротехничко и рачунарско инжењерство - ОАС - ТТ

Студијски програм - Електротехничко и рачунарско инжeњерство

Научно поље - Техничко - технолошке науке

Научна област - Електротехничко и рачунарско инжењерство

Диплома/титула - диломирани инжењер електротехнике и рачунарства

Ниво студија - ОАС - основне академске студије

Број ЕСПБ бодова - 240

Место где се изводи студијски програм - Чачак, Универзитет у Крагујевцу - Факултет техничких наука

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - ција о модулима - Нема модhttp://www.ftn.kg.ac.rs/akreditacijaFTN/index.php?sp=OAS_ERI   

Студијски програм се организује у три модула: Индустријска електроенергетика, Електроенергетски системи и Рачунарско инжењерство, при чему је део наставе (углавном на првој и другој години) заједнички. У заједничком делу кроз обавезне предмете изучавају се области опште електротехнике, електронике, аутоматског управљања, телекомуникација, електричних мрежа, рачунарске технике и опште примене електричне енергије.

Кроз изборне предмете студијског модула Индустријска електроенергетика стичу се специфична знања из области коришћења електричне енергије и то у областима електромоторних погона, електротермије, електричних инсталација и осветљења. Курсеви пружају основна теоријска и практична знања о елементима електроенергетике у индустрији и њиховој примени.

Кроз изборне предмете студијског модула Електроенергетски системи стичу се специфична знања из области планирања, пројектовања и експлоатације електроенергетских система, обновљивих извора електричне енергије, енергетске електронике и других. Поједини ужестручни курсеви пружају основна знања из моделовања система, прорачуна поремећених и нормалних радних стања, детекције и естимације, управљања системима и процесима, планирања, експлоатације и управљања електроенергетским мрежама и слично. 

Кроз изборне предмете студијског модула Рачунарско инжењерство стичу се знања из области рачунарства са применама, чиме се студенти оспособљавају за бављење пословима развоја рачунарског хардвера и елемената системске подршке рачунара. Посебна пажња посвећена је стицању знања из области софтверског инжењерства и развоју апликативног софтвера.

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљ основног студијског програма Електротехничко и рачунарско инжењерство, са модулима Индустријска електроенергетика, Електроенергетски системи и Рачунарско инжењерство, јесте да се образују инжењери за пројектовање, експлоатацију и одржавање система (или њихових делова) умерене сложености из области електроенергетике и рачунарског инжењерства, са високим нивоом компетенција и академских вештина, у складу са актуелном светском праксом у овој области.

Други циљ програма јесте да свршени студенти поседују потребан обим основних знања из области индустријске електроенергетике у првом модулу, електроенергетских система у другом модулу односно рачунарског инжењерства у трећем модулу, као и електротехнике уопште, како би били професионално компетентни за праћење брзог технолошког развоја у свету у својој области.

Студијски модул Индустријска електроенергетика оспособљава студенте за рад у областима употребе електричне енергије. Основни циљ је оспособљавање за вођење електро дела у производним технолошким процесима и разне друге примене електричне енергије (електромоторни погони, електричне инсталације, заштита, осветљење, електротермија, индустријска аутоматика и слично).

Студијски модул Електроенергетски системи оспособљава студенте за рад у областима производње, преноса, дистрибуције електричне енергије. Основни циљ је оспособљавање за планирање, пројектовање, изградњу и експлоатацију делова електроенергетских система, диспечерске послове у центрима управљања производним, преносним и дистрибутивним подсистемима, одржавање разноврсне опреме у хидро и термоелектранама, постројењима, трансформаторским станицама и сл. Посебна пажња је посвећена проучавању промена које су наметнуте увођењем у експлоатацију дистрибуираних извора електричне енергије и свега што из тога проистиче (нови принципи пројектовања, управљања и експлоатације ЕЕС-а, интензивна примена уређаја енергетске електронике и информационих технологија). Имајући у виду брз развој рачунарске технике и интернет технологија, један од циљева је сагледавање њихове примене у електроенергетици, као основних корисничких алата. 

Студијски модул Рачунарско инжењерство оспособљава студенте за пројектовање и имплементацију рачунара и рачунарски базираних система (управљачких, мерних, комуникационих и др.), као и за успешно доношење одлука у погледу својстава развијаног и пројектованог система; такође омогућава и стицање практичних искустава у коришћењу савремених алата за пројектовање и документовање, како у области хардвера, тако и софтвера.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

По завршетку основних академских студија, свршени студенти биће способни за укључивање у различите врсте привређивања и бизниса у малој привреди, јавним предузећима, индустрији и другим врстама предузећа, као и за рад у регионалном развоју и побољшању техничко-технолошког потенцијала у областима електротехнике и рачунарског инжењерства.

Извори података

Сајт факултета: http://www.ftn.kg.ac.rs/
Каталог студијског програма:...