Articles

Универзитет у Новом Саду - Академија уметности - Вајање - ОАС - УМ

Студијски програм - Вајање

Научно поље - Уметност

Научна област - ЛИКОВНА УМЕТНОСТ

Диплома/титула - Ликовни уметник

Ниво студија - ОАС - основне академске студије

Број ЕСПБ бодова - 240

Место где се изводи студијски програм - Академија уметности Нови Сад

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.akademija.uns.ac.rs/wp-content/uploads/doc/oas/vajanje.pdfција о модулима - Нема модулаhttp://www.akademija.uns.ac.rs/wp-content/uploads/doc/oas/vajanje.pdf

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма

Циљ овог студијског програма је оспособљавање студената за рад у уметничким областима, те њихово успешно укључивање у токове уметничке праксе. Припремање академских стручњака за одговорно и креативно бављење наставом ликовне културе у основним и средњим школама. Циљеви студијског програма основних студија Вајање   произилазе из сврхе за коју је програм сачињен и могу се дефинисати на следећи начин:
1. Професионална оспососбљеност унутар струке. Програм основних студија Вајање   има за циљ овладавање како уметничким тако и техничко-технолошким аспектима вајања. Примарно је стицање трајног и систематичног знања зарад њихове примене у пракси. Висок ниво познавања вајарских процеса као и завидан ниво креативно – критичке свести.
2. Развијање креативних способности едукацијом кроз практични и теоријски рад  и оспособљавање студента за самосталан рад у уметничкој вајарској пракси. Студент у току четворогодишњег школовања развија своје креативне способности негујући на тај начин ауторски приступ у реализацији идеје и теме креативног дела. Кроз организацију наставе стручних предмета се, путем преадавања, вежби и индивидуалних консултација, студент оспососбљава за самостално деловање након завршених основних студија.
3. Функционално деловање унутар друштвено – културних институција употребом усвојених академских знања. Основни студијски програм Вајање   оспососбљава студента да самостално спроводи и користи стечена знања у пракси заснованој на сарадњи са институцијама културе (музеји, галерије, издавачке куће,  институције културног профила, и у свим осталим практично друштвеним делатностима укојима су нови ликовни медији заступљени и као уметнички и као технички медиј).
4.  Развој истраживачког духа и експерименталног карактера  рада у току студирања.
Студент је након завршених основних студија оспособљен да самостало даље гради сопствени креативни израз, да примењује стечена знања у оквиру других уметничко стручних дисциплина, и да сарађује и самостално учествује у раду са осталим блиским уметничким областима.
5. Формирање академских стручњака за одговорно и креативно бављење наставом ликовне културе у основним и средњим школама. Основне студије делом свог програма везаног за методику ликовне културе оспособљавају студента за даљи самосталан рад у просвети, и у основном и у средњем образовању.
           Наведени циљеви студијског програма Вајање  у потпуности су у складу са дефинисаним задацима и циљевима Академије уметности као једног од факултета Универзитета у Новом Саду и високошколске институције која припада Пољу уметности.


Исходи

Сврха студијског програма вајарства основних академских студија је да образује профилисане кадрове који својом активношћу могу да допринесу развоју укупног културног амбијента и позицији области ликовне уметности којом се програм бави. Овако едуковани стручњаци оспособљени су за независно самостално деловање, учешће у раду у уметничким и институцијама културе. Усвајањем и способношћу примене теоријских знања, развијања свести о слојевитости и специфичности ове наставе, дефинисањем емотивног и мотивационог односа према наставничком позиву  припремљени су за   наставни рад у основном и општем средњем образовању. Апсолвирање студијског програма омогућава и  наставак школовања на другом и трећем степену академских студија (дипломске академске студије и докторске студије). Усвојена традиционална и савремена технолошка и теоријска знања из области скулпторске праксе као и знања о токовима у савременој уметности у свету, омогућују сарадњу у интердисциплинарним истраживачким уметничким тимовима, као и проширење домена деловања у ширем контексту.
        Сврха студијског програма је у потпуности у складу са дефинисаним задацима и циљевима Академије уметности као једног од факултета Универзитета у Новом Саду и високошколске институције која припада пољу уметности.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Након завршеног основног студијског програма из нових ликовних медија студенти су компетентни да:
1.    Самостално раде унутар сопствене уметничке праксе
2.    Функционално учествују у институцијама чије делатности подразумевају употребу вајања као уметничког или техничког медија.
3.    Доприносе на креативном и професионалном нивоу унутар стручних тимова из области струке.
4.    Оспособљени су за самостални педагошко наставни рад у основном и средњем образовању.
5.    Оспособљени су за даљи наставак студија 2. степена.

Исход учења након завршених основних студија:
1.    Широко образовање из области теоријског, техничко-технолошког, креативно-критичког и историјског аспекта вајарске праксе.
2.    Владање стручним, теоријским знањима из ових области и развијеност аутохтоног креативног става.
3.    Овладавање педагошком праксом која је у уској вези са струком и усвајање савремених принципа рада у педагошком ликовним деловању.

Извори података

Сајт факултета: http://www.akademija.uns.ac.rs/
Каталог студијског програма:http://www.akademija.uns.ac.rs/osnovne-studije/

мај 2014