Articles

Универзитет у Новом Саду - Академија уметности - Дизајн светла - МАС - УМ

Студијски програм - Дизајн светла

Научно поље - Уметност

Научна област - ДРАМСКА УМЕТНОСТ

Диплома/титула - Мастер ДРАМСКИ И АУДИОВИЗУЕЛНИ УМЕТНИК

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Академија уметности Нови Сад

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.akademija.uns.ac.rs/wp-content/uploads/doc/mas/dizajn-svetla.pdfција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма

Циљеви  студијског  програма о основним студијама  дизајна  светла  произилазе из сврхе за коју је програм сачињен, а може се дефинисати на следећи начин:

1. Професионална оспососбљеност унутар струке. Програм студија  дизајна светла - мастер  има за циљ да студент  савлада виши ниво како уметничким тако и техничко-технолошким могућностима да светлосни  зрак употреби у креативне и практичне светлосне услове. Систематичним радом стиче трајно знање које примењује у пракси . Обимна  теоретска сазнања студент има могућности да примени на вежбама у студију академије, а затим у радовима  студената драмског одсека (глуме и режије) , изложбе ликовног одсека , концертима музичког одсека, на семестралним  радовима и радовима за испит . Поседовање високог ниво познавања процеса дизајна светла као и завидан ниво креативно – критичке свести.
                                                                                                                                                                  
 2. Развијање креативних способности постиже се едукацијом кроз практични и теоријски рад  и оспособљавањем студента за самосталан рад као дизајнер светла. Студент у току свог двогодишњег студирања унапређује своје креативне способности негујући на тај начин свој ауторски – креативни приступ  у реализацији идеје у креирању атмосфере  сценографског простора или фотографије  према драмском тексту или сценарију. Кроз организацију наставе уско стручних предмета се, путем преадавања, вежби и индивидуалник консултација, студент оспососбљава за самостални креативни рад  након завршених мастер студија.
3. Функционално деловање унутар друштвено – културних институција употребом усвојених академских знања. мастер студијски програм оспососбљава студента да самоставлно спроводи и користи стечена знања у пракси заснована  на сарадњи са институцијама културе (музеји, галерије,  институције културног  и  медијског  профила, и у филмким кућама за реализацију свих жанрова  филмског  стваралаштва .
4.  Развој истраживачког духа и експерименталног карактера  рада у току студирања.
Студент је након завршених студија  дизсјна  светла -мастер оспособљен  је да самостало даље гради сопствени креативни израз, да примењује стечена знања у оквиру других уметничко стручних дисциплина, и да сарађује и самостално учествује у раду са осталим блиским уметничким областима на високом и професионалном нивоу.


Исходи

Студијски програм има јасно дефинисану сврху и улогу у образовном систему, доступном  јавности.

              Сврха студијског програма дипломских академских студија  дизајна светла - мастер је да образује и оспособи студента на високом и професионалном нивоу. Овако образовани студенти могу компетентно у свом даљем самосталном раду да дају допринос у развоју културног и уметничко-креативног медија. Такође су оспособљени да активно и самостално сарађују  у интердисциплинарним, истраживачким и уметничким тимовима, у институцијама културе, и у могућности су да примене и теоретска знања и  вештину креирања светла у свом раду..  
Након завршеног студирања студент је оспособљен за самосталан уметнички рад, поседује практична  (занатска)  и  теоретска  знања из области дизајна светла као и знања о токовима свих дисциплина савремене уметности  у свету на високом и професионалном нивоу.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Након завршеног дипломског студијског програма Дизајн  светла - мастер, студенти су компетентни да:

1.    Самостално раде унутар сопствене уметничке праксе и сродних визуелних струка на високом професионалном нивоу.
2.    Функционално учествују у институцијама и пројектима чије делатности подразумевају примену дизајна светла као техничког или уметничког визуелног медија. (филм, позориште, телевизија, фотографија, видео арт, архитектурални дизајн светла итд.) Наведена компетентност је утемељена на систематичном увођењу студента дизајна светла у креативна размишљања разигравањем и хармонизацијом визуелно естетско-драматуршких решења, како стереотипних тако и креативних, у фази осмишљавања испитних радова и практичног дела дипломског рада.
3.    Доприносе на креативном и професионалном нивоу институција и стручних тимова из области струке и сродних визуелних струка.
4.    На професионалном нивоу рукују технолошким достигнућима из области дизајна светла и поседују технолошку компетентност, утемељену на завидном теоретском и практичном познавању савремених уређаја, непогрешивом руковању савременим уређајима и примени креативних могућности дигиталних уређаја.  
5.    Оспособљени су за даљи наставак студија и усавршавање, које могу бити специјалистичкe или уметничке и научне докторске студије.

Студијски програм дизајн светла конципиран је на бази следећих исхода учења:
- унапређено познавање историјског и теоријског корпуса развоја дизајна светла као уметности, као и њених савремених токова
- континуирано креирање сопственог ликовно/креативног израза и става, у комбинацији са другим визуелним медијима и кроз сложен стручно
  теоретски и практични  рад.         
- развијање способности за стално проширивање и трагање за новим сазнањима и решењима која укључују све истражене и неистражене могућности савременог театра, телевизије и филма као и коришћење експерименталних метода.  
- познавање сложенијег програма теорије филма, позоришта, телевизије и филозофије, те опште и посебне естетике.

Извори података

Сајт факултета: http://www.akademija.uns.ac.rs/
Каталог студијског програма:http://www.akademija.uns.ac.rs/master-studije/

мај 2014