Articles

Универзитет у Новом Саду - Академија уметности - Дизајн светла - ОАС - УМ

Студијски програм - Дизајн светла

Научно поље - Уметност

Научна област - ДРАМСКА УМЕТНОСТ

Диплома/титула - ДРАМСКИ И АУДИОВИЗУЕЛНИ УМЕТНИК

Ниво студија - ОАС - основне академске студије

Број ЕСПБ бодова - 240

Место где се изводи студијски програм - Академија уметности Нови Сад

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.akademija.uns.ac.rs/wp-content/uploads/doc/oas/dizajn-svetla.pdf ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма

Циљеви  студијског  програма о основним студијама  дизајна  светла  произилазе из сврхе за коју је програм сачињен, а може се дефинисати на следећи начин:

1. Професионална оспососбљеност унутар струке. Програм основних студија  дизајна светла  има за циљ да студент  савлада како уметничким тако и техничко-технолошким могућностима да светлосни  зрак употреби у креативне и практичне светлосне услове. Систематичним радом стиче трајно знање које примењује у пракси . Обимна  теоретска сазнања студент има могућности да примени на вежбама у студију академије, а затим у радовима  студената драмског одсека (глуме и режије) , изложбе ликовног одсека , концертима музичког одсека, на семестралним  радовима и радовима за испит .                                                                                                                                                                    2. Развијање креативних способности постиже се едукацијом кроз практични и теоријски рад  и оспособљавањем студента за самосталан рад као дизајнер светла. Студент у току свог трогодишњег студирања развија своје креативне способности негујући на тај начин свиј ауторски – креативни приступ  у реализацији идеје у креирању атмосфере  сценографског простора или фотографије  према драмском тексту или сценарију  . Кроз организацију наставе стручних предмета се, путем преадавања, вежби и индивидуалник консултација, студент оспососбљава за самостални креативни рад  након завршених основних студија.
3. Техничка обученост подразумева едуковање и рад на расположивим техничким ресурсима (микс-пултевима, расветним телима, димерским јединицама и др) као и рад на софтверма за дизајн светла.
4. Функционално деловање унутар друштвено – културних институција употребом усвојених академских знања. основни студијски, програм оспососбљава студента да самоставлно спроводи и користи стечена знања у пракси заснована  на сарадњи са институцијама културе (музеји, галерије,  институције културног  и  медијског  профила, и у филмким кућама за реализацију свих жанрова  филмског  стваралаштва .
5.  Развој истраживачког духа и експерименталног карактера  рада у току студирања.
Студент је након завршених основних студија  дизсјна  светла оспособљен  је да самостало даље гради сопствени креативни израз, да примењује стечена знања у оквиру других уметничко стручних дисциплина, и да сарађује и самостално учествује у раду са осталим блиским уметничким областима.
6. Развој тимског духа као основ за добар финални производ у позоришној, филмској или телевизијској продукцији.


Исходи

Студијски програм има јасно дефинисану сврху и улогу у образовном систему, доступном  јавности.

              Сврха студијског програма основних академских студија  дизајна светла  је да образује и оспособи студенте , како из своје струке тако и из комплементарних струка, да би могао бити у даљем професионалном раду  креативан и комплетан стручњак . Овако образовани студенти могу компетентно у свом даљем самосталном раду да дају допринос у развоју културног и уметничко-креативног медија. Такође су оспособљени да активно и самостално сарађују  у интердисциплинарним, истраживачким и уметничким тимовима, у институцијама културе, и у могућности су да примене и теоретска знања и  вештину креирања светла у свом раду. Поред тога, студент  има  изграђен однос  према  даљем  стручном  и  уметничком  образовању и, након завршетка основног студијског програма, квалификован је за наставак школовања на другом степену  дипломских академских студија .  
Након завршеног студирања студент је оспособљен за самосталан уметнички рад, поседује основна практична  (занатска)  и  теоретска  знања из области дизајна светла као и знања о токовима свих дисциплина савремене уметности  у свету.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Након завршеног основног студијског програма  дизајна  светла студенти су компетентни да:
1.    Самостално раде као  самостални дизајнери светла
2.    Функционално учествују у институцијама за чије делатности  је потрбан дизајнер  светла  за уметничко обликовање сценског простора ,галерија ,светлом обликовање фасада објеката ,булевара, парковских површина , скулптура на отвореном простору ,ентеријере разних продајни простора,ТВ  и  филмска остварења.
3.    Оспособљени су за даљи наставак студија 2 степена.

Исход  учења након завршених основних студија:
1.    Широко образовање из области теоријског, техничко,технолошког, креативно-критичког и историјског аспекта дизајна светла
2.    Влада са  стручним и теоријским знањем а развијен му је и аутохтон креативни став.

Извори података

Сајт факултета: http://www.akademija.uns.ac.rs/
Каталог студијског програма:http://www.akademija.uns.ac.rs/osnovne-studije/

мај 2014