Articles

Универзитет у Новом Саду - Академија уметности - Камера - МАС - УМ

Студијски програм - Камера

Научно поље - Уметност

Научна област - ДРАМСКА УМЕТНОСТ

Диплома/титула - ДИПЛОМИРАНИ ДРАМСКИ И АУДИОВИЗУЕЛНИ УМЕТНИК - ФИЛМСКИ И ВИДЕО СНИМАТЕЉ (мастер)

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Академија уметности Нови Сад

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.akademija.uns.ac.rs/wp-content/uploads/doc/mas/kamera.pdf  ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма

Циљеви студијског програма мастер студија камере произилазе из сврхе за коју је програм сачињен. Могу се дефинисати на следећи начин:

1. Професионална оспособљеност унутар струке. Програм мастер студија из Камере има за циљ усавршавање како врхунских уметничких тако и техничко-технолошких аспеката филмске фотографије. Основ је стицање трајног и систематичног знања зарад њихове примене како у пракси тако и у теоријском раду. Циљ је највиши ниво познавања филмске и електронске технологије и висок ниво креативне свести.
2. Развијање креативних способности се остварује едукацијом кроз истраживачки, практични и теоријски рад  и кроз оспособљавање студената за самосталан уметнички рад као и за рад у креативном тиму, у свим облицима креирања функционалне филмске фотографије, које почивају на принципима филмске уметности. Студенти у току двогодишњег школовања развијају своје креативне способности да изражавају ауторски приступ у реализацији идеје и теме креативног дела. Кроз организацију наставе стручних предмета, путем преадавања, вежби, индивидуалних консултација и анализа уз истраживачки рад, студент се оспососбљава за самостално деловање у својој области након завршених мастер студија.
3. Функционално деловање унутар друштвено-културних институција употребом усвојених академских знања. Мастер студијски програм оспососбљава студента да самостално спроводи и користи стечена знања у пракси заснованој на сарадњи са институцијама културе (филмске институције, телевизије, музеји, галерије, издавачке куће, институције културног профила, и у свим осталим друштвеним делатностима у којима је снимање камером заступљено као уметнички и технолошки медиј).
4. Истраживање и експериментални  рад у току студирања.
Студент се у току студирања и после завршених мастер студија оспособљава да самостално гради свој индивидуални стил и естетику и развије своју радну методологију која одговара личној визији, да примењује стечена знања и у оквиру других блиских уметничко стручних дисциплина, и да сарађује и самостално учествује и одлучује у раду са другим уметничким областима.
5. Формирање академских стручњака за одговорно и креативно бављење педагошким радом у разним видовима образовања. Кроз теоријски и истраживачки рад (семинарски радови, припрема индивидуалних предавања, демонстрације појединих техничких креативних аспеката филмских и електронских камера и пратеће опреме) студенти се образују и за методички приступ у оброзовно-педагошком раду.


Исходи

Студијски програм има јасно дефинисану сврху и улогу у образовном систему, доступну јавности.

Сврха студијског програма мастер студија је да образује и оспособи студенте као стручњаке унутар своје струке. Овако образовани студенти могу компетентно својим даљим самосталним и тимским радом да допринесу развоју културног аспекта филмске уметности. Такође су оспособљени да активно и самостално врше сарадњу у интердисциплинарним истраживачким и уметничким тимовима и у могућности су да примене теоретска и практична знања у свом раду. Поред тога, изграђен је однос према педагошком раду у стручном образовању и, након завршетка оваквог студијског програма, квалификован је и за педагошки рад у образовању.
Након завршених мастер студија, студент је комплетно оспособљен за самосталан уметнички рад као и за рад у креативном тиму, поседује веома напредна практична и теоретска знања из области снимања камером као директор фотографије и знања о токовима технолошког и креативног напретка у свету.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Након завршеног мастер студијског програма из камере студенти су компетентни да:
1.    Самостално и тимски раде у оквиру филмске уметности
2.    Функционално учествују у институцијама чије делатности подразумевају снимање филмском и електронском камером као уметничког или технолошког медија.
3.    На креативном и професионалном нивоу дају допринос унутар филмских екипа и осталих уметничко стручних области.
4.    Оспособљени су за самостални педагошко наставни рад.
5.    Оспособљени су за даљи наставак студија трећег степена.

Исход учења након завршених основних студија:
1.    Највише образовање из области теоријског, техничко-технолошког, креативног и историјског аспекта филмске уметности.
2.    Владање стручним, теоријским и практичним знањима из ових области и развијеност индивидуалног креативног става.
3.    По обављеном циклусу студија студенти постају врхунски познаваоци граматике и естетике покретних слика.
4.    Овладавање педагошком праксом која је у уској вези са филмском струком и сродним уметностима уз примену савремених технологија и принципа рада у педагошком деловању.

Извори података

Сајт факултета: http://www.akademija.uns.ac.rs/
Каталог студијског програма:http://www.akademija.uns.ac.rs/master-studije/

мај 2014