Articles

Универзитет у Новом Саду - Академија уметности - Камера - ОАС - УМ

Студијски програм - Камера

Научно поље - Уметност

Научна област - ДРАМСКА УМЕТНОСТ

Диплома/титула - ДРАМСКИ И АУДИОВИЗУЕЛНИ УМЕТНИК

Ниво студија - ОАС - основне академске студије

Број ЕСПБ бодова - 240

Место где се изводи студијски програм - Академија уметности Нови Сад

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.akademija.uns.ac.rs/wp-content/uploads/doc/oas/kamera.pdf ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма

Циљеви студијског програма основних студија камере произилазе из сврхе за коју је програм сачињен. Могу се дефинисати на следећи начин:

1. Професионална оспособљеност унутар струке. Програм основних студија из Камере има за циљ овладавање како уметничким тако и техничко-технолошким аспектима филмске фотографије. Примарно је стицање трајног и систематичног знања зарад њихове примене у пракси. Циљ је висок ниво познавања филмске и електронске технологије као и завидан ниво креативне свести.
2. Развијање креативних способности едукацијом кроз практични и теоријски рад  и оспособљавање студената за самосталан и тимски рад у свим облицима креирања функционалне филмске фотографије, које почивају на основним принципима пионира филмске уметности. Студенти у току трогодишњег школовања развијају своје креативне способности да осим тимског рада имају и ауторски приступ у реализацији идеје и теме креативног дела. Кроз организацију наставе стручних предмета, путем предавања, вежби и индивидуалних консултација, студент се оспособљава и за самостално деловање у  својој области након завршених основних студија.
3. Функционално деловање унутар друштвено-културних институција употребом усвојених академских знања. Основни студијски програм оспособљава студента да самостално спроводи и користи стечена знања у пракси заснованој на сарадњи са институцијама културе (филмске институције, телевизије, музеји, галерије, издавачке куће, институције културног профила, и у свим осталим друштвеним делатностима у којима је снимање камером заступљено као уметнички и технички медиј).
4. Истраживање и експериментални  рад у току студирања.
Студент се у току студирања и после завршених основних студија оспособљава да самостално гради сопствени креативни идентитет, да примењује стечена знања и у оквиру других блиских уметничко стручних дисциплина, и да сарађује и самостално учествује у раду са осталим уметничким областима.
5. Формирање академских стручњака за одговорно и креативно бављење педагошким радом у разним видовима образовања. Кроз теоријски рад (семинарски радови, припрема индивидуалних предавања, демонстрације појединих техничких креативних аспеката филмских и електронских камера) студенти се образују и за методички приступ у оброзовно-педагошком раду.


Исходи

Студијски програм има јасно дефинисану сврху и улогу у образовном систему, доступну јавности.

Сврха студијског програма основних академских студија је да образује и оспособи студенте као стручњаке унутар своје струке. Овако образовани студенти могу компетентно својим даљим самосталним и тимским радом да допринесу развоју културног аспекта филмске уметности. Такође су оспособљени да активно и самостално врше сарадњу у интердисциплинарним истраживачким и уметничким тимовима, у могућности су да примене теоретска и практична знања у свом раду. Поред тога, студент има изграђен однос према педагошком раду у стручном образовању и, након завршетка оваквог студијског програма, квалификован је за наставак школовања на другом степену академских студија (Мастер камера).  
Након завршеног студирања студент је оспособљен за самосталан уметнички рад, поседује основна и напредна практична и теоретска знања из области снимања камером као и знања о токовима технолошког и креативног напретка у свету.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Након завршеног основног студијског програма из камере студенти су компетентни да:
1.    Самостално и тимски раде у оквиру филмске уметности
2.    Функционално учествују у институцијама чије делатности подразумевају снимање филмском и електронском камером као уметничког или техничког медија.
3.    На креативном и професионалном нивоу дају допринос унутар стручних тимова из струке и блиских уметничко стручних области.
4.    Оспособљени су за самостални педагошко наставни рад.
5.    Оспособљени су за даљи наставак студија другог степена – Мастер камера.

Исход учења након завршених основних студија:
1.    Широко образовање из области теоријског, техничко-технолошког, креативног и историјског аспекта филмске уметности.
2.    Владање стручним, теоријским и практичним знањима из ових области и развијеност индивидуалног креативног става.
3.    Овладавање педагошком праксом која је у уској вези са филмском струком и сродним уметностима уз примену савремених технологија и принципа рада у педагошком деловању.

Извори података

Сајт факултета: http://www.akademija.uns.ac.rs/
Каталог студијског програма:http://www.akademija.uns.ac.rs/osnovne-studije/

мај 2014