Articles

Универзитет у Новом Саду - Академија уметности - Мултимедијална режија - ОАС - УМ

Студијски програм - Мултимедијална режија

Научно поље - Уметност

Научна област - ДРАМСКА УМЕТНОСТ

Диплома/титула - ДРАМСКИ И АУДИОВИЗУЕЛНИ УМЕТНИК -РЕЖИСЕР

Ниво студија - ОАС - основне академске студије

Број ЕСПБ бодова - 240

Место где се изводи студијски програм - Академија уметности Нови Сад

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.akademija.uns.ac.rs/wp-content/uploads/doc/oas/multimedijalna-rezija.pdf  ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма

Циљеви студијског програма основних студија Мултимедијалне режије произилазе из сврхе за коју је програм сачињен. Могу се дефинисати на следећи начин:

1. Професионална оспособљеност унутар струке. Програм основних студија Мултимедијалне режије има за циљ овладавање како уметничким тако и техничко-технолошким аспектима медија. Примарно је стицање трајног и систематичног знања због њихове примене у пракси. Висок ниво познавања редитељске професије у медијима позоришта, филма, телевизије и радија, као и висок ниво креативно – критичке свести.
2. Развијање креативних способности едукацијом кроз практични и теоријски рад  и оспособљавање студента за самосталан рад и уметничку праксу. Студент у току трогодишњег школовања развија своје креативне способности негујући на тај начин ауторски приступ у реализацији идеје и теме креативног дела. Кроз организацију наставе стручних предмета се, путем предавања, вежби и индивидуалник консултација, студент оспособљава за самостално деловање након завршених основних студија.
3. Функционално деловање унутар друштвено – културних институција употребом усвојених академских знања. Основни студијски програм оспособљава студента да самостално спроводи и користи стечена знања у пракси заснованој на сарадњи са институцијама културе и медија (позоришта, телевизије, филмске продукције,  студији комерцијалног и уметничког профила, и у свим осталим практично друштвеним делатностима у којима је режија заступљена).
4.  Развој истраживачког духа и експерименталног карактера  рада у току студирања.
Студент је након завршених основних студија оспособљен да самостало даље гради сопствени креативни израз, да примењује стечена знања у оквиру других уметничко стручних дисциплина, и да сарађује и самостално учествује у раду са осталим блиским уметничким областима.
5. Формирање академских стручњака за одговорно и креативно бављење наставом режије у радионицама. Основне студије делом свог програма оспособљавају студента за даљи самосталан рад у обучавању нових кадрова у оквиру креативних радионица.


Исходи

Студијски програм Мултимедијална режија има јасно дефинисану сврху и улогу у образовном систему,  доступну јавности.

Сврха студијског програма је образовање стручњака за разноврсне послове који захтевају познавање мултимедијалне режије и оспособљени су за примену савремених знања из ове области, као и за даље усавршавање. Компетенције које апсолвирање студијског програма обезбеђује су: редитељ мултимедијалних садржаја, филмски редитељ, позоришни редитељ, радио редитељ и телевизијски редитељ. Овако образовани студенти оспособљени су да компетентно својим даљим самосталним радом допринесу развоју укупног простора културе, а нарочито области драмских уметности којима програм припада. Такође су оспособљени да активно и самостално сарађују у интердисциплинарним истраживачким, уметничким тимовима и комерцијалним студијима, са институцијама културе, у ауторском студију и у индустрији забаве, а оспособљени су да примене теоријска знања и вештине у свом раду. Поред тога, студенти имају изграђен однос према позиву у културној делатности.  

Након завршетка оваквог студијског програма, студенти су квалификовани за наставак школовања на другом степену академских студија (дипломске академске студије-мастер).  

Апсолвирањем студијског програма Мултимедијална режија студенти су оспособљени за самосталан уметнички рад, поседују основна и напредна занатска и теоретска знања из области мултимедијалне режије, као и знања о токовима у савременој уметности у свету.
Наведена сврха студијског програма је у потпуности у складу са основним задацима и циљевима Академије уметности као једног од факултета Универзитета у Новом Саду и високошколске институције која припада пољу уметности.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Након завршеног основног студијског програма Мултимедијалне режије студенти су компетентни да:
1.    Самостално раде унутар сопствене уметничке праксе
2.    Функционално учествују у институцијама чије делатности подразумевају примену режије у медијима филма, позоришта, телевизије и радија.
3.    Доприносе на креативном и професионалном нивоу унутар стручних тимова из области струке.
4.    Оспособљени су за самостални педагошко наставни рад у оквиру радионица.
5.    Оспособљени су за даљи наставак студија 2 степена.


Студијски програм Мултимедијална режија је конципиран на бази следећих исхода учења након завршених основних студија:

1.    Широко образовање из области теоријског, техничко-технолошког, креативно-критичког и историјског аспекта редитељске праксе.
2.    Владање стручним, теоријским знањима из области драмских уметности и развијеност аутохтоног креативног става.
3.    Усвајање основних принципа савремене опште и посебне психологије
4.    Познавање теоријских поставки и историјског развоја теорије уметности, филозофије, те опште и посебне естетике

Извори података

Сајт факултета: http://www.akademija.uns.ac.rs/
Каталог студијског програма: http://www.akademija.uns.ac.rs/osnovne-studije/

мај 2014