Articles

Универзитет у Новом Саду - Академија уметности - Нови ликовни медији - МАС - УМ

Студијски програм - Нови ликовни медији

Научно поље - Уметност

Научна област - ЛИКОВНА УМЕТНОСТ

Диплома/титула - Дипломирани ликовни уметник-мастер

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Академија уметности Нови Сад

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.akademija.uns.ac.rs/wp-content/uploads/doc/mas/novi-likovni-mediji.pdf  ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма

Студијски програм Нови ликовни медији има јасно дефинисане циљеве и то:
-преношење стручних и уметничких знања и вештина
-развој и унапређење уметничког стваралаштва из уметничке области Нови ликовни медији
-обезбеђивање стручног и уметничког подмалатка
-пружање могућности сваком студенту појединачно да под једнаким условима стекну високо образовање другог степена и да се образују током читавог живота.
Да на крају успешно савладаног студијског програма препозна личности за наставак школовања.

Циљ овог студијског програма јесте оспособљавање студената за рад у новим уметничким областима, те њихово успешно укључење у токове савремене уметничке праксе; кроз ширину усвојених интердисциплинарних знања из студијских области, будући уметник се адекватно, одговорно и конкурентно бави својим послом. Коришћење експерименталних метода, развијање способности за стално проширивање и трагање за новим сазнањима. Припремање академских стручњака за одговорно и креативно бављење наставом ликовне културе у основним и средњим школама.
Циљеви реализације студијског програма Нових ликовних медија су да  студентима кроз предавања и вежбе у мањим групама на уметничким и теоријским предметима  омогући сазнања и развије техничко-технолошко и суштинско ликовно изражавање.
Користећи стечена знања и вешштине студенти могу водити дијалог кроз сопствени рад са значајним уметницима и појавама у прошлости,користећи се њиховим достигнућима и примењујући их у сопственом раду у контексту времена у којем живимо.


Исходи

Студијски програм Нови ликовни медији има јасно дефинисану сврху и улогу у образовном систему доступну јавности и у складу са Законом о високом образовању и статутом високошколске установе у којој се реализује, Академије уметности у Новом Саду.

Сврха студијског програма Нови ликовни медији је образовање студената за будуће уметнике- Нових ликовних медија.

Сврха образовања студената у уметнике Нових ликовних медија се манифестује  усвајањем  знања и вештина уз које будући уметници Нових медија на професионалан и ваљан начин исказују своје уметничко креативно биће. Користећи многе медијске особености класичног знања у савременом контексту, студенти истовремено током студија усвајају знања и вештине које омогућавају потенцијално могуће шире медијско изражавање,кроз низ уметничких и уметничко-стручних предмета као и примену знања из теоријских предмета а све у сврху стварања уметничког дела – рада који унапређује ову уметничку област.
 Сврха овог студијског програма је и могућност стручног деловања у ширем културном контексту па би као такви студенти који су успешно савладали студијски програм  могли да се појаве и на местима кустоса савремених галерија,руководилац ликовних програма галерија,руководилац у већим стручним атељеима, руководилац и реализатор курсева ликовног садржаја који су намењени широј категорији становништва...
Похаћањем и завршетком дипломских академских студија студијског програма Нових ликовних медија студенти су акумулирали вештине и знања неопходне и за наставак студија  трећег степена.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Савладавањем студијског програма Нових ликовних медија студенти стичу следеће компетенције:
-ствараоци самосталног уметничког дела које излажу суду јавности на самосталним и колективним изложбама
-креативни руководиоци и реализатори  уметничких пројеката.
-активни у представљању и популарисању уметности Нових ликовних медија кроз организовање изложби,округлих столова,трибина,отворених атељеа,кроз писану реч у дневној штампи као и наступима у оквиру аудиовизуелних медија

Исход савладавања студијског програма Нови ликовни медији:

Усвајање нових знања, вештина  и метода из савремене уметничке праксе; продубљивање и усавршавање постојећих знања и вештина; дефинисање индивидуалних уметничких диспозиција. Сарађује у интердисциплинарним истраживачким и уметничким тимовима, сарађује у институцијама културе. Усвајање и способност примене теоретских знања и вештина, развијање свести о слојевитости и специфичности ове наставе, дефинисање емотивног и мотивационог односа према наставничком позиву. Студент стиче основу за наставак усавршавања на докторским студијама.

Извори података

Сајт факултета: http://www.akademija.uns.ac.rs/
Каталог студијског програма: http://www.akademija.uns.ac.rs/master-studije/

мај 2014