Articles

Универзитет у Новом Саду - Академија уметности - Сликарство - МАС - УМ

Студијски програм - Сликарство

Научно поље - Уметност

Научна област - ЛИКОВНА УМЕТНОСТ

Диплома/титула - ДИПЛОМИРАНИ ЛИКОВНИ УМЕТНИК -МАСТЕР

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Академија уметности Нови Сад

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.akademija.uns.ac.rs/wp-content/uploads/doc/mas/slikanje.pdf  ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма

Циљеви студијског програма дипломских студија Сликарство произилазе из сврхе за коју је програм сачињен. Могу се дефинисати на следећи начин:
1. Професионална оспососбљеност унутар струке. Програм дипломских студија Сликарство има за циљ унапређивање како уметничких тако и техничко-технолошких аспеката медија сликарства. Висок ниво познавања сликарских процеса као и завидан ниво креативно – критичке свести.
 
2. Развијање креативних способности едукацијом кроз практични и теоријски рад  и оспособљавање студента за самосталан рад у уметничкој сликарској пракси. У току једногодишњег школовања, користећи стечена знања и вештине, студенти могу водити дијалог кроз сопствени рад са значајним уметницима и појавама у прошлости, користећи се њиховим достигнућима и примењујући их у сопственом раду у контексту времена у којем живимо.
3. Функционално деловање унутар друштвено – културних институција употребом усвојених академских знања. Дипломски студијски програм Сликарство, оспососбљава студента да самостално спроводи и користи стечена знања у пракси заснованој на сарадњи са институцијама културе (музеји, галерије, издавачке куће, институцијама културног профила и у свим осталим практично друштвеним делатностима укојима је сликарство заступљено и као уметнички и као технички медиј).
4.  Развој истраживачког духа и експерименталног карактера  рада у току студирања.
Студент је након завршених дипломских студија оспособљен да самостало даље гради сопствени креативни израз, да примењује стечена знања у оквиру других уметничко стручних дисциплина и да руководи, сарађује и самостално учествује у раду са осталим блиским уметничким областима.

Наведени циљеви студијског програма Сликарство у потпуности су у складу са дефинисаним задацима и циљевима Академије уметности као једног од факултета Универзитета у Новом Саду и високошколске институције која припада Пољу уметности..


Исходи

Студијски програм Сликарство има јасно дефинисану сврху и улогу у образовном систему, доступну јавности.
Сврха студијског програма дипломских академских студија је да образује и оспособи студенте као стручњаке унутар своје струке. Овако образовани студенти могу компетентно својим даљим самосталним радом да допринесу развоју укупног простора културе а нарочито области ликовне уметности којој програм припада. Такође су оспособљени да активно и самостално руководе интердисциплинарним истраживачким и уметничким тимовима и руководе у институцијама културе; у могућности су да примене теоретска знања и вештине у свом раду. Након завршеног студирања студент је оспособљен за самосталан уметнички рад, поседује основна и напредна занатска и теоретска знања из области сликарства као и знања о токовима у савременој уметности у свету.
Похађањем и завршетком дипломских академских студија студијског програма Сликарство, студенти су акумулирали вештине и знања неопходне и за наставак студија  трећег степена.

Наведена сврха студијског програма је у потпуности у складу са дефинисаним задацима и циљевима Академије уметности као једног од факултета Универзитета у Новом Саду и високошколске институције која припада Пољу уметности.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Након завршеног дипломског студијског програма Сликарство, студенти су компетентни да:
1.    Самостално раде унутар сопствене уметничке праксе
2.    Функционално учествују у институцијама чије делатности подразумевају примену сликарства као уметничког или техничког медија.
3.    Доприносе на креативном и професионалном нивоу иституција и стручних тимова из области струке.
4.    Оспособљени су за даљи наставак студија и усавршавање

Студијски програм Сликарство конципиран је на бази следећих исхода учења:
- унапређено познавање историјског и теоријског корпуса развоја ликовне уметности као и њених савремених токова
- континуирано креирање сопственог ликовно/креативног израза и става, у комбинацији са другим медијима и кроз сложен стручно
  теоретски и практични  рад          
- развијање способности за стално проширивање и трагање за новим сазнањима и решењима која укључују све
  истражене и неистражене могућности савремене уметности као и коришћење експерименталних метода  
- познавање сложенијег програма теорије уметности, филозофије, те опште и посебне естетике

Извори података

Сајт факултета: http://www.akademija.uns.ac.rs/
Каталог студијског програма:http://www.akademija.uns.ac.rs/master-studije/

мај 2014