Articles

Универзитет у Новом Саду - Академија уметности - Снимање и дизајн звука - МАС - УМ

Студијски програм - Снимање и дизајн звука

Научно поље - Уметност

Научна област - ДРАМСКА УМЕТНОСТ

Диплома/титула - ДИПЛОМИРАНИ ДРАМСКИ И АУДИОВИЗУЕЛНИ УМЕТНИК ДИЗАЈНЕР ЗВУКА-МАСТЕР

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Академија уметности Нови Сад

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.akademija.uns.ac.rs/wp-content/uploads/doc/mas/snimanje-i-dizajn-zvuka.pdf  ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма

Циљеви студијског програма дипломских студија Снимања и дизајна звука произилазе из сврхе за коју је програм сачињен.
Током дипломских мастер студија студенти продубљују знања из области снимања и дизајна звука, која су стекли на основним студијама и показали на пријемном испиту. Првенствено су упућени на истраживачки и што је могуће више самостални креативни ангажман током процеса мастер студија. Шири теоријски оквир омогућава примену новостечених знања, те за резултат има квалитетан универзитетски висикообразован профил дипломаца.
1. Професионална оспососбљеност унутар струке. Програм дипломских студија Снимања и дизајна звука има за циљ овладавање како уметничким тако и техничко-технолошким аспектима струке. Примарно је стицање трајног и систематичног знања зарад њихове примене у пракси. Висок ниво познавања процеса симања и обраде звука као и завидан ниво креативно – критичке свести.
2. Развијање креативних способности едукацијом кроз практични и теоријски рад  и оспособљавање студента за самосталан рад на филму, телевизији, радију, позоришту и у области снимања музике, на вишим степенима професионалне хијерархије.
3.  Развој истраживачког духа и експерименталног карактера  рада у току студирања.
Студент је након завршених основних студија оспособљен да самостало даље гради сопствени креативни израз, да примењује стечена знања у оквиру других уметничко стручних дисциплина, и да сарађује и самостално учествује у раду са осталим блиским уметничким областима.


Исходи

Студијски програм има јасно дефинисану сврху и улогу у образовном систему, доступну јавности.

Сврха студијског програма дипломских академских студија је да образује и оспособи студенте као стручњаке унутар своје струке. Овако образовани студенти могу компетентно својим даљим самосталним радом да допринесу развоју снимања и дизајна звука. Такође су оспособљени да активно и самостално врше сарадњу  у интердисциплинарним истраживачким и уметничким тимовима, са институцијама културе, у могућности су да примене теоретска знања и вештине у свом раду.   
Након завршеног студирања студент је оспособљен за самосталан уметнички рад, поседује  напредна занатска, теоријска и уметничка знања из области снимања и дизајна звука као и знања о токовима у савременој уметности и савременој индустрији забаве у свету.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Након завршеног студијског програма Снимања и дизајна звука, дипломских академских студија, студенти су компетентни да:
1.    Самостално раде унутар сопствене уметничке праксе бавећи се обликовањем звучне слике у најразноврснијим аудио-визуелним  делима;
2.    Функционално учествују у институцијама чије делатности подразумевају потребу за дизајном звука, као што су телевизијске и радио станице, позоришне и филмске институције, маркетиншке агенције, новинске агенције, музичке куће итд..
3.    Доприносе на креативном и професионалном нивоу унутар стручних тимова из области струке драмских и аудиовизуелних уметности.
4.    Оспособљени су за самостални педагошко наставни рад у основном, средњем образовању и високом образовању.
5.    Оспособљени су за даљи наставак студија које могу бити специјалистичке студије, али и уметничке и научне докторске студије.


Исход учења након завршених дипломских студија:
1.    Широко образовање у области теоријског, техничко-технолошког, креативно-критичког и приступа снимању и дизајну звука за најразличитије намене и примене, као што су филм, телевизија, позориште, радио, музика, видео игре, web пројекти итд..
2.    Владање стручним, теоријским знањима из ових области и развијеност аутохтоног креативног става.

Извори података

Сајт факултета: http://www.akademija.uns.ac.rs/
Каталог студијског програма:http://www.akademija.uns.ac.rs/master-studije/

мај 2014