Articles

Универзитет у Новом Саду - Медицински факултет - Медицинска рехабилитација - ОАС - МД

Студијски програм - Медицинска рехабилитација

Научно поље - Медицинске науке

Научна област - МЕДИЦИНСКА РЕХАБИЛИТАЦИЈА

Диплома/титула - Терапеут - Физиотерапеут

Ниво студија - ОАС - основне академске студије

Број ЕСПБ бодова - 240

Место где се изводи студијски програм - Медицински факултет у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.medical.uns.ac.rs/fizioterapija.php  ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма
Основни циљ студијског програма је оспособљавање студената за примену научних и стручних достигнућа из области медицинске рехабилитације, физикалне и кинезитерапије у превенцији, дијагностици и третману дисфункција локомоторног система, укључујући промовисање здравог начина живота, правних и моралних вредности, даљи професионални развој, а све у складу са принципима добре научне и клиничке праксе.

Исходи
Студијски програм има јасно дефинисану сврху и то:

-ефикасно студирање
-виши ниво стручне и научне компетентности дипломираних студената медицинске рехабилитације (физиотерапеута) као наш друштвени и национални интерес
усклађивање наставног програма са програмима високих школа  које образују физитерапеуте и европских факултета који у свом програму имају студије медицинске рехабилитације (са аспекта квалитета, обима и методолошког приступа), што би допринело већој мобилности студената, наставника и научних идеја
-увођење стандарда у процес вредновања знања, терапеутских вештина и стручне компетентности који су компарабилни стандардима Европе, како би студенти медицинске рехабилитације (физиотерапеути) били равноправни са својим колегама на европском простору.
-специфичо овладавање термотерапијом, хидротерапијом, пелоидотерапијом, криотерапијом, електротерапијом, магнетотерапијом, сонотерапијом, фототерапијом, терапијом ласером и механотерапијом код одређених обољења, оштећења и синдрома.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

-усвајање  знања заснованог на научним принципима и емпирији, као и  ефикасну примену стеченог знања на добробит корисника, пацијената и друштва уопште.
-разумевање здравља и начина његовог промовисања, стицање знања о биолошким функцијама организма (укључујући методе кинезиолошких  мерења и терапеутске процене), узрочницима и механизмима настанка дисфункција локомоторног система, њиховом третману и превенцији у контексту улоге и одговорности медицинског радника / физиотерапеута у друштвеној структури.
-познавање основних клиничких вештина (узимање анамнезе и функционалног статуса, извођење свеобухватног физичког прегледа, интерпретација клиничких налаза)  и стицање компетенција за извођење одређеног броја основних дијагностичких, односно терапијских процедура.
-формирање ставова неопходних за постизање високих стандарда праксе медицинске рехабилитације у погледу превенције, дијагностике и здравственог третмана појединаца и популације, као и у сопственом професионалном развоју.
-оспособљавање за примену термотерапије, хидротерапије, пелоидотерапије, криотерапије, електротерапије, магнетотерапије, сонотерапије, фототерапије, терапије ласером и механотерапије код одређених обољења, оштећења и синдрома.

Извори података

Сајт факултета: http://www.medical.uns.ac.rs/
Каталог студијског програма:http://www.medical.uns.ac.rs/studije.php

мај 2014