Articles

Универзитет у Новом Саду - Природно-математички факултет - Настава информатике - МАС - ПМ

Студијски програм - Настава информатике

Научно поље - Природно - математичке науке

Научна област - ИНФОРМАТИКА

Диплома/титула - Мастер професор информатике

Ниво студија - МАС - мастер академске студије

Број ЕСПБ бодова - 60

Место где се изводи студијски програм - Природно математички факултет у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.pmf.uns.ac.rs/studije/studijski_programi/matematika_i_informatika/master_nastava_informatike ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

ЦИЉЕВИ СТУДИЈСКОГ ПРОГРАМА
Усвајање напредних знања из области информатике. Нагласак се ставља на методику, педагогију, психологију, етику и историју информатике, као и на практичан рад на изради информатичких пројеката.
Такође, у циљеве спада усвајање теоријских основа информатике, што укључује и одређени број математичких предмета на чијим принципима се заснива модерна информатика.
Образовање свестраних стручњака из области информатике, који ће бити у стању да раде као предавачи у основним и средњим школама и да дају допринос изучавању информатичких наука, као и да решавају нестандардне проблеме који се јављају у информатичкој пракси.
Од студената се очекује да развију логичко мишљење, прецизно изражавање, прилагодљивост новим ситуацијама и способност примене теоријских знања у пракси.
Усвајање знања из области друштвених наука, попут педагогије, приватности, етике и друштвене одговорности, која се примењују у свакодневном раду информатичара.

Исходи
На овај студијски програм могу се уписати студенти који су завршили основне академске студије из области рачунарских наука и информатике са циљем наставка образовања у овој области са наставним усмерењем. Основна сврха овог студијског програма је школовање стручњака из области образовања наставног кадра из области информатике у основним и средњим школама, Ова усмерења су препозната као неопходни кадровски ресурси за развој информатичког кадра у републици Србији.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Мастер професор информатике ће бити оспособљен за:
успешно извођење наставе информатике у основним и средњим школама, уз примену савремених наставних метода.
Развој софтверске подршке у одређеним областима математике (нумеричка математика, вероватноћа и статистика, диференцијалне једначине, фази системи итд.).
Научно-истраживачку делатност на универзитетима и научним институтима и самосталан научни рад.
Успешан студент ће по завршетку овог програма у целости овладати концептима и теоријским поставкама информатичких наука, а стећи ће и образовање из сродних области математичких и друштвених наука. Стицањем низа теоријских и практичних знања, успешан студент ће се оспособити за извођење наставе информатике уз познавање савремених трендова у информатици и употребу савремених информационих технологија и опреме.

Извори података

Сајт факултета: http://www.pmf.uns.ac.rs/
Каталог студијског програма:http://www.dgt.uns.ac.rs/page.php?203

мај 2014