Articles

Универзитет у Новом Саду - Технолошки факултет - Прехрамбено инжењерство - ОАС - ТТ

Студијски програм - Прехрамбено инжењерство

Научно поље - Техничко - технолшке науке

Научна област - ...

Диплома/титула - Инжењер технологије

Ниво студија - ОАС - основне академске студије

Број ЕСПБ бодова - 240

Место где се изводи студијски програм - Технолошки факултет у Новом Саду

Информације о садржају студијског програма

Линк ка списку предмета - http://www.tf.uns.ac.rs/studije/osnovne/osn-preing-iuhh-opis.php ција о модулима - Нема модула

Опис студијског програма - Информације које ближе одређују квалификације за коју се диплома издаје

Циљеви студијског програма
У оквиру студијског програма Прехрамбено инжењерство образују се и оспособљавају стручњаци из уже научне области Прехрамбено инжењерство, способни да самостално организују и воде процесе производње у прехрамбеној индустрији, контролишу сировине, међупроизводе, финалне производе и унапређују постојеће технологије и поступке у области прехрамбеног инжењерства. Осим тога, стечено знање представља потребну теоријску и практичну основу за наставак образовања кроз дипломске академске студије и даље.

Подаци о намени стеченог звања - Информације о академским и професионалним могућностима које пружа квалификација

Студијско подручје Технологије конзервисане хране део је прехрамбеног инжењерства које се бави изучавањем прераде сировина анималног и биљног порекла у велики број прехрамбених производа. Ужестручни предмети омогућавају стицање теоријских и стручних знања из Технологије производње и прераде меса, Технологије млека и млечних производа, Технологије биљних уља и протеина, Технологије производа од воћа и поврћа и Технологије готове хране.

У оквиру студијског програма Прехрамбено инжењерство, један од новооформљених студијских подручја је студијско подручје Контрола квалитета. Права дефиниција квалитета има смисла само уколико је сагледан и пут његовог достизања. Из ових разлога студенти студијског програма Прехрамбено инжењерство, студијско подручје Контрола квалитета, се упознају не само са технолошким поступцима производње прехрамбених производа различитих група, опремом и процесима у прехрамбеној индустрији, него и са начинима и техникама контроле квалитета. У оквиру студијског подручја студентима се пружају теоријска знања о основама и практичној примени инструменталних, хемијских, сензорних и микробиолошки метода анализе. Кроз велик фонд часова практичне наставе у лабораторијама на савременој аналитичкој опреми студенти ће упознати изазове ове технолошко-аналитичке специјалности.

Студијско подручје Инжењерство угљенохидратне хране, у складу са дугогодишњом традицијом, бави се објективним дефинисањем квалитета сировина, полупроизвода и готових производа у индустрији шећера, скроба, призвода од жита, пекарских и кондиторских производа. Применом инструменталних, физичко-хемијских и сензорних метода се на савременој опреми анализирају и дефинишу процесни параметри и њихове интеракције у циљу унапређења технолошких поступака. На овом студијском подручју успешно се оспособљавају кадрови да самостално организују, воде, унапређују и иновирају технолошке поступке у технологијама прераде жита, пекарских производа, шећера, скроба и кондиторских производа. Настава се темељи на концепту мноштва теоријских знања, лабораторијских експерименталних и погонских вежби, а у циљу  развијања креативних способности студената, које ће им омогућити успешан рад у фабрикама, институтима, научним и образовним установама. Фабрике шећера, скроба, хлеба, пецива, тестенине, бонбона, чоколаде, кекса, силоси и млинови, фреквентно запошљавају инжењере овог студијског подручја.

Извори података

Сајт факултета: http://www.tf.uns.ac.rs/
Каталог студијског програма:http://www.tf.uns.ac.rs/studije/osnovne.php

мај 2014